woensdag 23 november 2011

Kipfilet met crème fraîche en speculaas


Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 kipfilets
- 125 ml crème fraîche
- 3 speculaasjes
- 1-2 el boter of olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Snijd de kipfilets in reepjes en verkruimel de speculaasjes, maak ze niet helemaal fijn, er moeten ook nog wat grotere stukjes in zitten. Doe de crème fraîche in een kommetje en roer glad. Voeg de speculaaskruimels toe en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar.
2. Verwarm de boter of olie en bak de filets gaar in ca. 7 minuten tot ze wat gekleurd zijn. Strooi er zout en peper over. Voeg de het speculaasmengsel toe en roer goed door de kip en laat even warm worden. De filetstukjes moeten rondom bedekt zijn met de crème fraîche. Proef of er nog zout en peper bij moet en serveer.

Bron: ""Around my French table"  Dorie Greenspan.

Er is een groep foodbloggers die iedere week een recept maakt uit dit boek en dit dan post op een speciaal blog "French fridays with Dorie". Ik heb het boek ook en kijk vaak op dit blog om te zien wat ze gemaakt hebben en wat hun reacties daarop zijn. Zo kwam ik erbij om dit recept ook eens uit te proberen. Ik vind het namelijk wel leuk om aparte dingen uit te testen. Het is een super eenvoudig recept, maar ontzettend lekker. Er was één probleem; wat eet je erbij? Dorie adviseert in citroen gestoomde spinazie. Ik had er rijst en sperzieboontjes bij gemaakt, maar eerlijk gezegd vond ik dat niet een goede combinatie. Eigenlijk was het zo lekker, dat ik wel een bord vol met deze kipfiletstukjes in crème fraîche met speculaas had willen eten!

10 opmerkingen:

Es zei

Wat een bijzondere combinatie. Zou je in plaats van speculaas ook speculaaskruiden kunnen gebruiken? Of doen de koekjes echt iets met de smaak?

Marian zei

Hoi Caroline,
Ik weet niet of ik de moed zou gehad hebben om dit recept uit te proberen, maar het ziet er in elk geval heerlijk uit! Ik zou het nu bijna zelf durven proberen...
Je bent een dappere kokkin :-).
Groetjes,
Marian

Caroline Brouwer zei

@ Es, in speculaasjes zit natuurlijk meer dan alleen speculaaskruiden. Juist de combinatie van de speculaas, een beetje het zoete en het en de beet van de speculaaskruimels maakte het zo lekker.
@ Marian, ik vind het juist leuk om zulke aparte dingen uit te proberen. Ik denk dat jouw meisjes het ook erg lekker zullen vinden.
groeten, Caroline

Cinnamon and Thyme zei

Again, very interesting recipe :). Maybe will try it someday. Thanks for the recipe.

Tanne zei

Pompoen zou er denk ik wel bij passen en rijst of couscous.

Marian zei

Hoi Caroline, ik denk inderdaad dat mijn dochtertjes dit wel zouden lusten... en bedenk me net dat ik alle ingrediënten in huis heb dus ik moet dit wel eens proberen :-)!
Groetjes
Marian

lauren zei

En wat een leuke site over het boek en de recepten, die staat bij mijn favorieten!

Lauren zei

Vandaag gemaakt en ik vond het heerlijk, zeer aparte zoete smaak. Ik gebruik nauwelijks zout en een volgende keer zal ik iets pittigs toevoegen bovenop de peper. Ik heb het gegeten met rauwe witlof en dat was een goede combinatie.

Caroline Brouwer zei

@Lauren, wat leuk dat je het mij laat weten en ik ben blij dat je het ook lekker vond. En bedankt voor de tip met de rauwe witlof.
groetjes, Caroline

Unknown zei

Lekker recept. Ik heb het afgelopen sinterklaas gemaakt met pepernoten. Lekkere conbi. Voor herhaling vatbaar. Volgende keer ook eens met speculaas proberen. Bedankt voor het recept :)