zondag 22 januari 2012

Gekruide gekonfijte kumquats


Ingrediënten:
- 200 g kumquats
- 120 ml Grand Marnier of Cointreau
- 100 g suiker
- 60-120 ml honing (afhankelijk van hoe zoet je ze wilt)
- 120 ml water
- 5 hele steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillepeul

Bereiden:
1. Snijd de kumquats in de lengte doormidden en verwijder zoveel mogelijk de pitjes. Als er pitjes blijven zitten is dat niet erg, want je kunt ze gewoon eten.
2.. Doe alle ingrediënten, behalve het vanillepeul, in een kleine pan met dikke bodem. Schraap de vanillepeul uit en doe het schraapsel en de peul erbij (je kunt evt.ook 1 tl vanille-extract gebruiken). Breng aan de kook.
3.. Zet het vuur lager en kook gedurende 15-20 minuten tot de stroop indikt, terwijl je af en toe roert. Als de kumquats zacht zijn haal je de pan het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.
4. Verwijder de kaneelstok, vanillepeul en de steranijs. (ik laat ze zitten, want in vind het wel een leuk gezicht in het potje en dan kunnen ze nog meer smaak afgeven).
5. Schep de kumquats in een schoongemaakte weckpot of jampot en giet de siroop erbij. Bewaar in de koelkast en consumeer binnen een week of twee (ik denk, als je ze tenminste kunt weerstaan, dat je ze wel langer kan bewaren). Deze hoeveelheid is voor een weckpotje van een ½ liter.


Vorig jaar kreeg ik van mijn collega Karin een potje met deze heerlijke gekonfijte kumquats. Ik was er toen zo enthousiast over, dat ik zelf ook nog een paar recepten met kumquats heb gemaakt. O.a. kumquatmarmelade en sinaasappel-cheese cake met gekonfijte kumquats. Allebei overheerlijke recepten. Kumquats smaken bitter en toch zoet. Vreemd genoeg smaakt de schil zoeter dan het vruchtvlees.  Een kumquat is een mini sinaasappel die met schil en al gegeten wordt. De kumquat komt vooral voor in China en Vietnam. De vrucht is in Nederland het hele jaar door te verkrijgen, maar is vooral populair in november en december. Ze smaken heerlijk en worden vooral ingemaakt als jam, siroop en compôte. Ze zijn ook erg lekker op ijs en in combinatie met yoghurt, maar deze kumquats smaken ook erg lekker zo uit het potje! Ook leuk om een potje cadeau te geven.
Je ziet ze niet zomaar bij de groenteboer liggen, maar een goede groenteboer kan ze zeker voor je bestellen. Zelf kocht ik ze bij de Sligro.

11 opmerkingen:

Uit Paulines keuken zei

Wat een mooi plaatje, past precies bij het weer vandaag!

Fijne zondag.

Groetjes Pauline

Nell zei

Origineel recep, Caroline! Het potje ziet er ook zo knus-warm uit. Inderdaad heel leuk om kado te doen.

Karin zei

Fijn dat jij er tijd voor kon maken, want ze zijn echt weer goddelijk. Bedankt!
Grrr

De Ruijsbroekjes zei

geweldige foto !

Caroline Brouwer zei

@Elise, bedankt namens Johan!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

mmm kumquats, de likeur ervan is ook zo lekker ;-) Zeker leuk als persoonlijk, culinair cadeautje!

Simones Kitchen zei

O lekker Caroline! Ik heb ze inderdaad ook wel eens bij de Hanos zien liggen maar eigenlijk nog nooit meegenomen. Ga ik nu wel doen! Ziet er echt lekker uit.

Marian zei

Mmm, kumquats! Wat een leuk idee om ze als cadeau te geven ook... ik heb ze alleen nog maar geconfijt gegeten, maar dat is al een hele tijd geleden. Bij mijn groentenboer verkopen ze ze momenteel nog dus misschien moet ik dit toch wel eens proberen...
Groetjes
Marian

Elpiniki zei

I love kumquats!
I just found your blog and I loved it! Am a happy follower now!
Visit me at: my-greek-cooking.blogspot.com
Hope to see you around!

Theo zei

Wat een leuk recept (en mooie foto/presentatie), ik vroeg me gelijk af hoe dit bij een chocolademousse zou smaken. Chocolade en sinaasappel... hm!
Groeten van Theo

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Ik at deze geconfijte kumquats verleden week in een sterrenrestaurant bij een kaasplankje. Dit is dus ook een hele lekkere combinatie!
Leuke site!
Groet, Miranda