woensdag 11 april 2012

Bretonse appeltaart (Cees Holtkamp)


Ingrediënten voor het fonceerdeeg:
- 125 g roomboter
- 125 g witte basterdsuiker
- 3 g zout
- ½ ei
- 1 el (15 g) water
- 250 g bloem
- 10 g bakpoeder, gezeefd

- 150 g amandelspijs
- 1 kilo Jonagold appels, geschild en in kleine blokjes
- ½ pot abrikozenjam

Voor de vulling (appareil):
- merg van 1 vanillestokje
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren, losgeklopt
- 2 eidooiers, losgeklopt
- 30 g maizena
- 60 g roomboter, gesmolten

Bereiden:
1. Begin met het deeg: meng de boter, het zout, de basterdsuiker, het halve ei en het water. Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder erdoor. Laat het deeg afgedekt een uur in de koelkast rusten. Kneed het deeg nog even door en rol het uit.
2. Verwarm de oven voorop180' C en vet een vlaaivorm van 24 cm doorsnede in. Bekleed die met het uitgerolde fonceerdeeg.
3. Bekleed de bodem met de amandelspijs en verdeel hier de blokjes appel over.
4. Klop alle ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een vloeibaar mengsel. Verdeel dit met een lepel over de appelblokjes in de taartvorm, zodat alle blokjes bedekt zijn.
5. Zet de taart 70 minuten in de oven. Prik in de taart om te kijken of hij gaar is: een punt van een mes moet er droog uit komen. Haal de taart uit de oven en smeer de bovenkant in met verwarmde abrikozenjam.

Bron: "De Banketbakker" Cees Holtkamp.

Deze taart kwam ik al op verschillende blogs tegen met de vermelding dat het een goddelijke appeltaart is. Toen ik ook nog het filmpje had gezien op Foodtube  van Cees Holtkamp die de taart maakt met zijn kleindochter, besloot ik hem ook te maken.  Als je het filmpje hebt gezien, denk je: zo simpel dat kan ik ook! Dat viel nog wel tegen, Cees rolt heel makkelijk de amandespijs uit, bij mij ging dat voor geen meter. Ik heb het in stukken op de bodem gelegd en met de bolle kant van de lepel uitgespreid. Ik had een keer een heel lekker Bourbon vanille-stokje gekocht, dat kon ik nu eindelijk gebruiken voor dit recept (je ruikt en proeft echt het verschil). Mijn appeltaart is goed gelukt en was inderdaad goddelijk! Wil je de taart ook maken, bekijk dan eerst het filmpje op Foodtube.

22 opmerkingen:

Marian zei

Ze ziet er inderdaad goddelijk uit! ik ben gek op appeltaart, mmmm!
Weet je toevallig uit wat amandelspijs juist bestaat? Is dat marsepein? Of een mengeling van amandelpoeder met suiker?
Hier verkopen ze het niet, of toch niet onder die naam...
Groetjes
Marian

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Mijn moeder maakte het vroeger zelf. Gemalen amandelen, suiker, ei, citroensap en -rasp. En dan liet ze het een paar dagen of weken rusten (dat weet ik niet meer). Als je googled vind je vast wel een recept. Hier verkopen ze het in de supermarkt, ik geloof van Baukje of Dr, Oetker. Het is erg lekker o.a. in appeltaart.
groeten, Caroline

Marian zei

Bedankt Caroline! Dan moet ik het maar eens zelf maken want nu gaan alle recepten met amandelspijs aan mij voorbij, want zoiets wordt hier dus inderdaad niet verkocht... en zo moeilijk kan het ook niet zijn ,hopelijk :-).
Groetjes,
Marian

Unknown zei

amandelspijs is zoals marsepein hoor volgens mij; Marsepein is helft suiker, helft gemalen amandelen wat citroen en eiwit.
Je kan het in België volgens mij ook bij AVEVE kopen.

Pluis zei

Hallo Caroline,
Dat ziet er weer heerlijk uit! Ik volg je nog steeds hoor, het is alleen een tijdje stil geweest omdat mijn laptop het had begeven.
Groetjes,
Paulien (alias Hobbykok Pluis

Caroline Brouwer zei

@Moran, hoewel marsepein en spijs wel een beetje op elkaar lijken, is het beslist niet hetzelfde. Hier wordt uitgelegd wat het verschil is: http://marsepein.blogspot.com/2010/09/marsepein-en-amandelspijs.html Spijs wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. Bv. krentenbrood is vaak gevuld met spijs, of gevulde koeken daar zit spijs in en in amandelbroodjes. Je hebt marsepeinen beestjes (in de Sinterklaastijd) of een taart wordt bekleed met marsepein etc Kijk maar eens bij de link.
groetjes, Caroline

Marian zei

Bedankt voor de link Caroline, ik ben eens gaan kijken en je hebt gelijk, er is inderdaad een verschil. Ik heb weer wat bijgeleerd!:-)

Moran, ik ga volgende keer dat ik de Aveve ben eens kijken of ik het vind, goeie tip!

Groetjes,
Marian

Tonia zei

Hoi Caroline,
leuk dat je hem nu ook gemaakt hebt. De taart is echt lekker hè? en het laagje amandelspijs op de bodem maakt echt een verschil. Ik vond het ook moeilijker dan het op het filmpje leek om de spijs uit te rollen, ik heb hem wat dunner gerold en toen in brokjes en stukjes op de bodem gelegd en uitgespreid met de achterkant van een lepel, net als jij. Maar ... meneer Holtkamp heeft natuurlijk veel vaker geoefend dan wij!

groetjes,
Tonia

Caroline Brouwer zei

Hallo Tonia,
Inderdaad, wij zullen hem ook vaker moeten maken (en dat zal geen straf zijn!), dan gaat het ons ook steeds beter af.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline,deze taart maak ik vaker hij echt top.Je kunt de spijs wat smeuiger maken door er een ei door te mengen of een eetlepel water.Dit gaat het beste met een vork.

Succes de volgende keer ,want die komt er zeker!
Groetjes esther.

Caroline Brouwer zei

Hallo Esther,
Dat ei had ik er door gemengd, want dat stond op het pakje. Maar het uitrollen ging wat lastiger. Het is inderdaad een heerlijk taartje.
groeten, Caroline

Denise zei

Deze klinkt goed (leuk ook met dat filmpje) en de foto ziet er ontzettend lekker uit. Toch maar eens van het "standaard" appeltaartje afwijken de volgende keer dus!

Nell zei

Ik vermoed dat de amandelspijs van Cees professioneel spul was. Daar zal vast beter verwerkbaar zijn dan dat Baukje-spul. Misschien moet het ook ijskoud zijn om uit te rollen?
Ondanks je troubles vind ik je taart er schitterend uit zien. Mooier dan die van Cees, want die had verdacht veel erg zwarte puntjes.

Anoniem zei

ziet er allemaal heel lekker uit

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Vandaag deze taart gemaakt,hij stond al een tijdje op mijn lijstje.
Hij was heerlijk van smaak en zag er erg mooi uit. Bedankt weer voor het recept.

Groetjes Sylvia

Unknown zei

Wat een heerlijk begin van het weekend: de Bretonse appeltaart bakken. Hij staat in de oven. Smullen van het weekend hoop ik! Dank weer Caroline en jullie een fijn en zonnig weekend !!

Judith zei

Een lekkere taart als afwisseling van de traditionele appeltaarten met kaneel en rozijnen. Ik vind vooral de spijs erin erg lekker combineren met de vanille appeltjes.
Een handige tip om amandelspijs uit te rollen: kruimel de spijs fijn met je vingers en prak er met een vorm eventueel een half ei door. Leg de spijs op een hoopje op een stuk plastic folie en leg er een stuk folie bovenop en rol dan met de deegroller uit tot een lap. De bovenst laag folie eraf halen en dan de folie met de spijs erop op de kop op de bodem van de taart leggen en de folie eraf halen.

Groetjes van Judith

Anoniem zei

Zou het kunnen dat het filmpje inmiddels van Foodtube is verdwenen? Ik kan het niet vinden.

Caroline Brouwer zei

Ik heb het nog steeds gevonden:
https://www.youtube.com/watch?v=vEPqxc1Bu5s

Anoniem zei

Afgelopen zaterdag de appeltaartwedstrijd van onze burendag gewonnen met deze appeltaart!
Niet moeilijk om te maken.
Ik las dat sommigen moeite hadden om het spijs uit te rollen, ik heb er gewoon wat bloem over gestrooid waardoor het niet aan de deegroller vastplakte. En iets minder dan een half geklopt ei erdoor en een kleine lepel water.

Ik miste in de bereiding in regel 1 dat de basterdsuiker er ook bij door moet. Gelukkig zag ik dat net op tijd.
Bij het bakken heb ik de oven eerst een half uur op hete lucht gezet, daarna terug gedraaid naar normale ovenstand.

De jury gaf aan dat een 'zuurtje' erin voor een nog betere balans zou hebben gezorgd maar dat het knap was dat, ondanks de vele 'natte' producten, alles toch zo goed gaar was. Ik ga de volgende keer de taart bestrijken met een zuurdere (homemade) jam.

Bedankt voor het delen van dit recept. Is het akkoord dat ik dit recept verder deel de buurt in?

Groet, Bea

Caroline Brouwer zei

Hallo Bea,
Wat leuk dat je gewonnen hebt met deze taart. Het is ook een bijzonder lekkere appeltaart. En natuurlijk mag je het recept delen.
Groetjes, Caroline

Anoniem zei

Als je het koopt en het is te hard kun je het even verwarmen