maandag 30 april 2012

Chocolade Armagnactaart



Ingrediënten:
- 60 g pecannoten of walnoten, gemalen
- 35 g bloem
-  ¼ tl zout
- 12 gedroogde pruimen, ontpit en in kleine stukjes gesneden
- 50 ml water + 3 el water
- 150 ml Armagnac (of cognac of whiskey)
- 200 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), in kleine stukjes
- 113 g roomboter, in blokjes
- 3 grote eieren, gescheiden
- 135 g suiker

Voor het glazuur:
- 85 g donkere chocolade (minstens 70% cacao)
- 3 el poedersuiker
- 42 g roomboter, op kamertemperatuur

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op190' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng in een kom de gemalen pecannoten, het meel en het zout. Zet opzij. (de noten kan je heel goed malen in een kaasmolentje).
3. Doe de pruimen met 50 ml water in een steelpannetje en zet op een matig vuur. Kook de pruimen tot het water helemaal is opgenomen. Haal van het vuur en giet de Armagnac erbij. Laat de Armagnac flamberen door er een lucifer bij te houden. Als de vlammen gedoofd zijn, giet je het in een schaaltje en laat afkoelen op kamertemperatuur.
4. Doe de chocolade, boter en de  3 el water in een hittebestendige schaal en laat au bain marie onder roeren  zachtjes smelten. Haal de chocolade van het vuur zodra de chocolade gesmolten is. Het moet niet erg heet worden.
5. Meng met een mixer in een grote kom de eigelen en de suiker ongeveer 2 minuten. Meng met een rubberen spatel, één voor één het chocolademengsel, het noten-bloemmengsel en de pruimen met vocht erdoor.
6. Sla de eiwitten stijf met de mixer en roer ze voorzichtig met een spatel door het beslag, eerst een kwart en daarna de rest.
7. Doe het mengsel in de voorbereide springvorm en bak de taart 28 -32 minuten in de voorverwarmde oven.Controleer met een satéprikker, je wilt niet een hele vochtige taart, maar hij moet ook niet te droog zijn.
8. Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Zet hem daarna omgekeerd op een rooster en verwijder het bakpapier. De onderkant van de taart wordt de bovenkant.
9. Als de taart helemaal is afgekoeld  maak je het glazuur; smelt de chocolade au bain marie, als het gesmolten is, haal je het van het vuur. Met een spatel roer je de poedersuiker er door en beetje voor beetje de in stukjes gesneden boter. Laat het nog even staan, totdat het glazuur iets dikker is geworden en verdeel het dan met een spatel of een mes over de taart. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast, maar haal ruim voor het serveren eruit om op kamertemperatuur te laten komen.  Je kunt de taart serveren met een bolletje ijs, of  met opgeklopte slagroom en een scheutje Armagnac erdoor.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Tip: i.p.v. Armagnac kun je ook cognac of whiskey gebruiken. Je kunt dit recept ook maken met rozijnen en whiskey  (50 ml whiskey en 60 g rozijnen).


Dorie vertelt in haar boek over deze taart de volgende anekdote: Ze werkte een tijdje als kok in een gerenommeerd restaurant maar was het zat iedere dag dezelfde gerechten te maken. Op zekere dag besloot ze wat variatie aan te brengen in een chocoladedessert. In plaats van whiskey en rozijnen koos ze voor Armagnac en pruimen. De conservatieve gasten van het restaurant verwachtten echter whisky en rozijnen! Dus werd ze ontslagen vanwege "creatieve insubordinatie" (!). 
Wijzelf vinden dit één van de lekkerste chocoladetaarten die we ooit hebben geproefd. De taart heeft een intense chocolade smaak en is fluweelzacht. Serveer kleine porties, want de taart is vrij machtig.

14 opmerkingen:

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Ja, the cake that got her fired staat ook nog op m'n lijstje, maar ik zou bijna 'n Julie & Julia-project kunnen beginnen met dit boek - wat staan er toch lekkere recepten in! Die Armagnac en pruimen lijken me trouwens veel lekkerder dan die whiskey en rozijnen, maar goed... Gelukkig is 't helemaal goed gekomen met Dorie ;-)

Fijne Koninginnedag!

Liefs, Kelly

Caroline Brouwer zei

Bedankt Kelly, jij ook een fijne Koninginnedag. Het is prachtig weer, wij gaan lekker fietsen om de calorieën van deze heerlijke taart er weer af te krijgen ;-)

Denise zei

Een beetje laat, maar niet minder gemeend: van harte met je 2-jarig blogjubileum! En een heel fijne Koninginnedag natuurlijk:)

Anoniem zei

Deze chocoladetaart is lekker smeuig, een van de beste chocoladetaarten die ik heb geproefd. groetjes, Marlous

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Gefeliciteerd met de 2e verjaardag van je blog. Ik kijk elke dag en het is altijd weer een verassing wat voor recept je weer plaatst.Ik hoop dat je hier nog lang mee door zal gaan. Deze chocolade cake lijkt mij verrukkelijk. Overigens, waar laat je al die calorieen.
groet van Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Sieisie,
Ik eet niet alles op hoor! Proef natuurlijk wel van alles een stukje. Maar de buren en soms ook de collega's genieten ook mee.
groeten, Caroline

Karin zei

Delia heeft ook een lekkere kerst cake met pruimen en Armagnac. Misschien een goede tip voor later in het seizoen ?

Marike zei

Heerlijke taart! Alleen de volgende keer snijd ik de pruimen in wat grovere stukken zodat ze iets meer aanwezig zijn.
Bedankt voor het recept!

Caroline Brouwer zei

@Marike, goed idee, of wat meer pruimen erin.
groetjes, Caroline

Jimmy zei

Hoi, ik heb recent je blog leren kennen via men vriendin en heb een paar (heerlijke!) gerechten gemaakt met jouw instructies. Deze taart is ook absoluut overheerlijk, de lekkerste chocoladetaart die ik ooit gemaakt heb.
Echter, op jouw foto lijkt de staart een stuk hoger en luchtiger dan bij mij, waar hij (na een nacht in de koelkast) vrij hard is. Men eiwitten waren nochans goed opgeklopt. Toevallig een idee hoe ik dit aspect zou kunnen verbeteren?

Caroline Brouwer zei

Hallo Jimmy,
Heb je de eiwitten er wel voorzichtig ingevouwen, als je dat te lang doet kan er veel lucht weer uitgaan, dat moet je echt heel voorzichtig doen. Dat is de enige reden die ik kan bedenken. Verder bewaar ik zo'n taart niet in de koelkast.Of je moet hem zeker een half uur voor serveren eruit halen om op kamertemperatuur te laten komen. Leuk dat je mij laat weten dat je de taart gemaakt hebt en dat jullie hem lekker vonden.
groeten, Caroline

Joyce zei

Ziet er heerlijk uit!
Ik ga het vandaag maken voor de verjaardag van mijn man. ik ben benieuwd!

Joyce zei

Hij was heerlijk!!! Ik ga hem zeker nog eens maken. Alleen maar positieve reacties gekregen, en ik vond hem zelf ook zalig!

Caroline Brouwer zei

Hallo Joyce,
Fijn dat je het laat weten en goed te horen dat de taart zo in de smaak viel!
groeten, Caroline