maandag 23 april 2012

Groene aspergetaart met bacon en kruiden


Ingrediënten:
- 250 g bladerdeeg, ontdooid
- 1 ei, losgeklopt
- 2 el olijfolie
- 100 g plakjes bacon of ontbijtspek
- 100 g ricotta
- 85 g mascarpone
- geraspte schil van 1 citroen
- 2 el fijngehakte bieslook
- 2 el fijngehakte peterselie
- 1 el fijngehakte munt
- 2 el vers geraspte Parmezaanse kaas
- bosje groene asperges, 500 g

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van ongeveer 15 x 30 cm. (Je kunt ook een rol bladerdeeg uit de koeling gebruiken).
Maak met een mes 1 cm van de rand een inkeping, niet doorsnijden, en bestrijk de randen met het losgeklopte ei. Prik met een vork gaatjes in het midden van de bodem en bak de bodem ca 10 -15 minuten in de oven.
2. Bak intussen de baconplakjes uit in de olijfolie en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.
3. Meng in een kom de mascarpone, de ricotta, citroenschil, kruiden en de helft van de Parmezaanse kaas. Voeg zout en flink peper toe.
4. Haal de bakplaat uit de oven, maak de binnenkant met de bolle kant van een lepel plat en verdeel het mascarpone-ricottamengsel over de bodem. Verkruimel de bacon erover en schik de groene asperges erop. Druppel de bacon-olie erover en verdeel de rest van de Parmezaanse kaas erop. Bak de taart nog 20 minuten in de oven. Serveer warm.

Bron "Good Food" mei 2012



Het is weer aspergetijd! De witte asperges vind ik het lekkerste met ham, ei en botersaus, de groene asperges vind ik op heel veel manieren lekker. Eigenlijk vind ik dat de groene veel meer smaak hebben dan de witte en ze zijn ook makkelijker te verwerken omdat je ze niet hoeft te schillen. Deze taart is erg lekker, het is een hoofd-of lunchgerect voor 3 personen en je kunt hem eventueel ook als voorgerecht serveren voor 4 personen. Je kunt er natuurlijk ook 4 afzonderlijke taartjes maken.

6 opmerkingen:

Cinnamon and Thyme zei

Delicious, delicous! :)

Anoniem zei

Ziet er heerlijk uit. Heb de witte onlangs gegeten, groene nog niet. Dit lijkt me een uitstekend recept om de groene te proberen :-)

Ik laat je weten wat ik er van vond.

Marian zei

Hoi Caroline, lijkt me een interessante taart! Asperges is een nieuw ontdekte groente voor mij, want ik was er tot voor kort van overtuigd dat ik ze niet lustte... deze wil ik ook wel eens proberen!
Groetjes,
Marian

Unknown zei

Mmmm!!

Anoniem zei

Dank voor het fijne recept, het was echt heerlijk! Makkelijk om te maken en duidelijk beschreven.

Karolien zei

Wat een fantastisch recept! Het was heerlijk! Dankjewel, Caroline!