zaterdag 14 april 2012

Linzen met gegrilde aubergine (Ottolenghi)


Ingrediënten:
- 2 middelgrote aubergines
- 2 el rode wijnazijn, van goede kwaliteit
- 200 g linzen, bv Puy-linzen of Castelluccio-linzen
- 3 kleine wortelen,geschrapt
- 2 stengels bleekselderij
- 1 laurierblad
- 3 takjes tijm
- ½ witte ui
- 3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
- 12 cherrytomaatjes, doormidden gesneden
- 1/3 tl bruine basterduiker
- 1 el platte peterselie, fijngesneden
- 1 el koriander, fijngesneden
- 1 el dille,fijngesneden
- 2 el crème fraîche of Griekse yoghurt
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Kerf de aubergines in en leg ze direct onder de grill op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en grill ze een uur; keer ze een paar maal.  De aubergines moeten helemaal zijn ingezakt en de schil moet geblakerd en opengescheurd zijn. Je kunt de aubergines ook 15 minuten boven de gasvlam roosteren.
2. Schep het vruchtvlees in een vergiet, gooi de donkere schil weg. Laat het vruchtvlees minstens 15 minuten uitlekken en meng er dan pas royaal zout en peper en een ½ el azijn door.
3. Doe terwijl de aubergines worden gegrild de linzen in een middelgrote pan. Snijd 1 wortel doormidden en 1/2 stengel bleekselderij in stukken en doe ze in de pan. Voeg laurier, tijm en ui toe, overgiet alles met water en breng het aan de kook. Laat de linzen op laag vuur, maximaal 25 minuten koken tot ze gaar zijn; schuim het oppervlak af en toe af. Giet ze af in een zeef. Gooi wortel, bleekselderij, tijm, laurier en ui weg en doe de linzen in een mengkom. Voeg de overgebleven azijn, 2 el olijfolie en royaal zout en peper toe, vermeng alles goed en houd de linzen warm.
4. Als de linzen staan te koken, verwarm je de oven voor op 140' C. Snijd de overgebleven wortelen en bleekselderij in blokjes van 1 cm en meng ze met de tomaatjes, de overgebleven olie, suiker en een beetje zout. Verdeel het mengsel in een ondiepe ovenschaal en zet het 20 minuten in de oven; de wortel moet dan beetgaar zijn.
5.Schep de groenten door de nog warme linzen, voeg de gehakte kruiden toe en meng alles. Proef en doe er eventueel nog zout en peper bij. Schep del inzen op de warme borden. Schep in het midden wat aubergine en zet er een dot crème fraîche op. Sprenkel er een beetje olie over.

Bron: "Plenty", yotam Ottolenghi.

Weer zo'n overheerlijk vegetarisch recept uit Plenty. Ik vroeg me af of ik wel met goed fatsoen weer een recept uit dit fantastische kookboek kon plaatsen, maar als je op het internet zoekt, staan al zijn recepten al op het net, dus deze kan er ook nog wel bij! De rooksmaak van de aubergines past perfect bij deze linzensalade. Het restje smaakte de volgende dag koud ook nog erg goed.

13 opmerkingen:

Nell zei

Wat heb ik hier zin in. NU. Alles in huis, behalve de Puy-linzen :-( Zo balen .... Heb al gegoogled of ik ze online kan kopen, kom dan uit bij een soort van apotheker die ze vacuum verpakt. Niet mijn ding, geloof ik. Sligro hier heeft ze ook niet.

Caroline Brouwer zei

Ik heb ze bij een delicatessenzaakje gekocht. En die castelluccio-linzen bij een Italiaanse traiteur. Ik bof geloof ik; op internet staat ook al dat ze moeilijk te verkrijgen zijn.
Veel succes en als ik ze op moet sturen, hoor ik het wel.
groeten, Caroline

Tonia zei

Dit ziet er weer heerlijk uit. Wat ben ik blij dat jij de Homemade boeken ook niet zo geweldig vindt! Ik had zelf het idee dat ik de enige was, maar nu blijkt dat er toch meer roependen in de kook-woestijn zijn. Ook hier roept iedereen elkaar weer na lijkt wel. De hartige taart met ham en geitenkaas op mijn blog komt ook uit Homemade, wat een waardeloze bodem stond er in het recept zeg.
groetjes, Tonia

Unknown zei

Een gezond gerechtje zo te zien. Ik ga echt eens van begin tot eind uit plenty koken denk ik.

Marian zei

Mmm, heerlijk lijkt me dit! Ik heb afgelopen weekend nog auberginesla gemaakt met gerookt aubergines, maar wij eten het altijd alleen in combinatie met tomaten, op zijn Roemeens. Tijd om daar eens verandering in te brengen!
Welke linzen gebruik je best als je deze speciale linzen niet vindt?
Groetjes,
Marian

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Als je deze linzen niet kunt krijgen, moet je linzen nemen die niet stuk koken, bv. dupuis linzen. Die verkopen ze hier bij natuurvoedingswinkels of reformwinkels.
groetjes, Caroline

Nell zei

Dat is heel aardig aangeboden, Caroline! Misschien heb je een adres van die delicatessenwinkel, zodat ik eens kan kijken of ze toevallig geen webwinkel hebben. Zo niet, dan maak ik misschien graag van je aanbod gebruik.

Aranka zei

Ottolenghi zijn recepten zijn overal te vinden inderdaad, dus gewoon plaatsen hoor, doe ik ook ;)

Deze klinkt ook heel lekker trouwens, ben dol op linzen én aubergine dus dit lijkt me een win/win situatie dan!

Ezzie zei

Hoi Caroline, ik heb dit gerecht gisteren gemaakt en wilde het ook op mijn blog zetten, maar de foto is niet al te smakelijk geworden. Dus ik heb een link op mijn blog gezet naar jou, ik hoop dat je dat goed vind! groetjes Esther

Caroline Brouwer zei

Hallo Esther,
Natuurlijk vind ik dat goed. Je mag de foto ook gebruiken hoor. Ik vind het allemaal prima als je maar een link plaatst.
groeten, Caroline

Ezzie zei

Er staat uiteraard een link bij :0) groetjes Esther

Caroline Brouwer zei

Ik had het al gezien Esther! Bedankt.

Parthena3090 zei

Lentilles du Puy = linzen van Puy = Groene linzen. Deze zijn droog te verkrijgen, even(5 minuten) laten koken en verder stomen (zo blijven ze heel!