donderdag 19 april 2012

Sinaasappel-dadeltaart met kardemon


Ingrediënten:
- 110 g fijne kristalsuiker
- 2 sinaasappels, fijngeraspte schil en sap
- 5 eieren
- 2½ dl slagroom
- 1 tl gemalen kardemon
- 200 g dadels doormidden gesneden (gewogen na ontpitten)
- 25  g boter
- 4 el goede kwaliteit abrikozenjam, gezeefd

Briseerdeeg:
- 200 g bloem, gezeefd
- 1 el poedersuiker
- 100 g koude boter, in blokjes
- ½-1 middelgroot ei, losgeklopt

Bereiden:
1. Klop in een grote mengkom de fijne kristalsuiker, sinaasappelrasp, 4 van de eieren, room en gemalen kardemon door elkaar en zet hem minstens 8 uur afgedekt in de koelkast (24 uur zou het beste zijn).
2. Laat de dadels in een andere kom minstens 8 uur (24 uur zou beter zijn) in het sinaasappelsap weken.
3. Maak daarna (de volgende dag dus) het briseerdeeg: doe bloem, poedersuiker en boter in een keukenmachine en schakel kort in. Doe de helft van het ei erbij en laat hem weer draaien. Misschien heb je nog wat ei nodig, maar niet teveel, het mengsel moet net vochtig genoeg zijn om zich te mengen. Haal het deeg uit de machine en druk het met de hand uit tot  2 cm dikte. Rol het in plasticfolie en laat het minstens een half uur in de koelkast rusten. (Jet kunt het deeg ook met de hand maken: wrijf de boter door de bloem tot het op broodkruim lijkt en voeg ei toe tot het een samenhangend mengsel wordt).
4. Verwarm de oven voor op180'C. Vet een vlaaivorm van 23-24 cm doorsnede in met boter en bkleed de vorm met het uitgerolde deeg en bak de bodem 15 - 20 minuten blind (bakpapier en een steunvulling erin). Haal de steunvulling eruit en bestrijk de bodem met een losgeklopt ei en bak hem nog 2 minuten.
5. Schakel de oven terug naar 170' C. Vul de taartbodem met de uitgelekte dadels.
6. Smelt de 25 g boter zachtjes in een pannetje en roer hem door het roommengsel. Giet dit over de dadels zodat de vorm tot de rand gevuld is. Zet hem voorzichtig in de oven en bak de taart 25-30 minuten tot de vulling net stevig is. Laat hem afkoelen.
7. Verwarm de abrikozenjam iets in een steelpan, bestrijk de afgekoelde taart ermee en dien direct op. Deze taart is het lekkerste op de dag dat hij gebakken is.(de volgende dag smaakte hij ook nog prima!)

Bron: "Uit de oven" Rachel Allen.

Het taartje ziet er niet spectaculair uit, maar dat is de smaak wel! In het oorspronkelijke recept worden 15 verse kardemonpeulen gebruikt, waarvan de zaadjes gemalen worden. Ik kon geen verse kardemonpeulen krijgen en heb dus poeder gebruikt. Ik ben begonnen met een 1/4  tl en uiteindeljk na geproefd te hebben, heb ik in totoaal 1 tl kardemonpoeder gebruikt (proef, want kardemonpoeder kan erg verschillen van smaak, afhankelijk van hoe oud het is). Ik was op tijd begonnen en heb de dadels en het roommengsel inderdaad 24 uur van tevoren gemaakt. Ik heb de taart tweede Paasdag als dessert geserveerd en wij vonden hem erg lekker. Het is een rijke en zeer geurige taart. De sinaasappel en kardemon combineren erg goed bij elkaar.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi,Caroline. Wat een leuke blog maak je toch,lijkt me weer een lekkere taart. Ik heb een vraag welk maat eieren gebruik je meestal? Komend weekend ga ik je basilicum pannacotta maken,het water loopt me in de mond bij het zien van de foto.

Groetjes Esther.

Caroline Brouwer zei

Hallo Esther,
Ik koop altijd de biologische eieren bij de AH (ik heb ooit eens een uitzending op de tv gezien over kippen en dit waren de eieren, het stempel moet met een 0 beginnen, waar de kippen de beste leefomstandigheden hebben). Eerlijk gezegd let ik dus niet echt op de grootte, tenzij in het recept duidelijk staat dat ik grote eieren moet gebruiken en dan neem ik de grootste uit de doos.
groetjes, Caroline

Caroline Brouwer zei

@Esther, nog even; mijn print friendly doet het gelukkig weer!

Nell zei

Ik vind je taart er juist geweldig uitzien! Ik houd van "strakke", onversierde patisserie. Als hij dan ook nog barstensvol smaak zit, is het helemaal feest

Unknown zei

ik heb de peulen, gebruik die ook af en toe in de rijst.
ziet er een frisse taart uit

Caroline Brouwer zei

Hallo Anke,
Zijn dat verse of gedroogde peulen? Want gedroogde kan ik hier ook kopen.
In het reept hebben ze het over verse peulen, die schijnen ook erg duur te zijn, maar ik kon ze ook niet vinden.
groeten, Caroline

Brenda (Kookt!) zei

Ziet er weer heerlijk uit Caroline. Toevallig heb ik vanmiddag voor het eerst een dadel geproeft! Moet er wel even aan wennen. Hou bijvoorbeeld ook niet zo van losse rozijnen.

Uit Paulines keuken zei

Niet spectaculair? Hoe kom je er bij, hij ziet er geweldig uit, om op te eten ;)

Fijn weekend.

Groetjes Pauline

Anoniem zei

Ik heb hem geproefd, deze taart is echt heerlijk. Ik ben van plan hem zelf ook een keer te maken.
Groetjes, Marlous

My Little Expat Kitchen zei

hi! I just discovered your blog and I love your recipes. Especially this one.
I'll keep reading your blog and improve my Dutch ;)
Magda

Caroline Brouwer zei

Hello Magda,
Welcome to my blog. I hope you will be inspired by my recipes.
Saying that you want to improve your Dutch is an excellent excuse
to try out some off my recipes.
greetings, Caroline

Marian zei

Hoi Caroline,
Dit lijkt mij ook een heerlijke taart! Ik hou erg van kardemom en met appelsien en dadels lijkt het me een erg lekkere combinatie!
Groetjes,
Marian

Susanne zei

KLinkt lekker en de foto ziet er heerlijk uit! Ga het recept meteen opslaan om ook een keer te proberen!

Anoniem zei

Bij gemalen kardemom malen ze de huls (kaf?) mee. Daarom heb je van poeder altijd meer nodig dan wanneer je zelf de zaadjes eruit peutert en die fijn stampt. Bij het zelf doen is de smaak ook veel frisser.