zondag 10 juni 2012

Lempers


Ingrediënten:
- 500 g kippendijtjes
- 500 g ketan
- 750 ml kokosmelk

- 3 teentjes knoflook in plakjes
- ½ tl ketoembar
- ½ tl djintan
- ½ tl koenjit (optioneel)
- 2 tl citroensap
- stukje goela djawa
- 1 tl zout
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el olie
- 200 ml kokosmelk

Bereiden:
1. Kook de dijtjes ca. 20 minuten in water met wat zout, haal het vel en het bot eraf en pluk het vlees zo klein mogelijk. 
2. Laat ondertussen de rijst eerst een kwartier in koud water wellen, giet af en breng samen met de kokosmelk aan de kook. Laat rijst en kokosmelk met de deksel op de pan op een heel laag vuur met vlamverdeler ca. 15 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat staan.
3. Gooi knoflook, ketoembar, djintan, citroensap, goela djawa, zout en 3/4 van de ui in een blender en maal fijn. Fruit de rest van de ui in de olie, fruit daarna ook het kruidenmengsel mee, voeg de kip en de kokosmelk toe en laat sudderen tot het één geheel is.
4. Spreid op een theedoek met een stukje plasticfolie erop 2 à 3 eetlepels rijst uit tot een vierkante vorm, leg een streepje kippenmengsel in het midden en vorm een rol van ca. 3 cm dikte. Ga zo door tot alles op is.

Bron: "Boekoe Bangsa"

Ik ben gek op lempers en kocht ze altijd hier in het winkelcentrum bij een Indische Toko en die heeft de lekkerste! Een half jaar geleden ongeveer kreeg deze  toko bezoek van het programma "De smaakpolitie". De winkel ziet er erg schoon uit en ook de vitrine waar het eten uitgestald ligt  is niets op aan te merken, alles ziet er schoon en netjes uit. Maar toen kwamen ze in de keuken........  Om een lang verhaal kort te maken, ik koop hier geen lempers meer. Dus nu moet ik zelf aan de slag. Ik heb dit recept geprobeerd en ze komen aardig in de buurt, maar zijn nog niet zo lekker als ik ze gewend ben van de toko.  Heeft iemand suggesties wat er misschien nog meer aan kruiden in moet of een ander lekker recept? (De lemper die ik opengesneden had voor de foto bevat wat weinig vulling, de andere waren beter gevuld).

12 opmerkingen:

Bonjade zei

Ziet er wel overheerlijk uit hoor......jammie.

Fijne avond

Liefs

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Ben ook echt gek op lempers en eet ze héél vaak. Hoewel ik ze zelf weleens zou willen maken, komt 't er gewoon niet van omdat we echt 'n geweldige toko om de hoek hebben - met de hygiëne zit 't wel goed, hoop ik... ja, denk 't wel ;-)
Je zou er nog kemirienoten door kunnen doen en djeroek poeroet en/of sereh.

Groetjes, Kelly

Caroline Brouwer zei

Pas maar op Kelly, want dat dacht ik ook bij mijn toko. De winkel keurig schoon, maar toen ik bij "De Smaakpolitie" de keuken zag, had ik gegeten en gedronken! Kemirienoten, daar had ik ook al aan gedacht om die er de volgende keer in te doen. Bedankt! Ze zijn trouwens erg makkelijk om te maken.

Marian zei

Nog nooit gehoord van lempers en ook niet van de helft van de ingrediënten... Dat hebben wij blijkbaar allemaal niet in België :-). We hebben eigenlijk nauwelijks Indonesisch eten hier, spijtig! Ik kan me er dus ook niets bij voorstellen, maar het is wel een interessant recept om te lezen, weer iets bijgeleerd! Dapper ook dat je het aandurft om te maken!
Spijtig wel van die vieze keuken.... ik heb een soortgelijke ervaring met een Chinees restaurant in de buurt waar we soms Chinees gingen halen ... nu dus niet meer :-).

Groetjes en een fijne week gewenst,
Marian

Winny zei

Ik weet het van de keuken van des betreffende toko(heb de aflevering niet gezien maar er wel van gehoord) maar ik ga toch nog steeds, het eten is er zo vreselijk lekker. Ben je er ooit ziek van geworden? En als ik de stroom mensen zie die daar nog iedere dag naar binnen gaat... Bij de Chinees weet je ook niet wat je eet die houden de deur altijd stijf dicht. Het vieste vind ik nog fabrieks eten en kip dat is een eng produkt waar je heel ziek van kan worden. Ik heb op mijn oude blog ´mamwatetenwevandaag´ ook nog een recept voor lempers staan, misschien heb je daar wat aan

Caroline Brouwer zei

Hoi Winny,
Meestal weet je niet hoe de keuken eruit ziet, gelukkig maar. Maar toevallig heb ik deze aflevering gezien en dat was zo erg!(meestal kijk ik niet, want dan wil je nergens meer eten).Kip koop ik niet bij de supermarkt (vlees ook niet). Kip haal ik bij de poelier. En als je het maar goed gaar maakten hygiënisch mee omgaat, hoef je er niet bang voor te zijn. Ik zal op je oude blog kijken voor het recept van lempers.
groeten, Caroline

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Jammer dat jullie de Indonesische keuken helemaal niet kennen. Maar jullie zullen wel weer andere ingrediënten hebben, die wij hier niet hebben.
groetjes, Caroline

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ik ben ook zó dol op lempers. Ik probeer ze overal, er zijn veel vieze! Ooit hadden ze in een toko in Alkmaar heerlijke maar nu zijn ze van leverancier veranderd (ik kocht er altijd 10 diepgevroren) De nieuwe zijn opeens ook veel duurder. De toko bij de Bijenkorf (naast HTM) heeft ook heel goeie, geen idee hoe de keuken eruit ziet. Ik heb het ook een keer zelf geprobeerd, maar vond he erg moeilijk om de smaak juist te krijgen en de kip sappig te houden (niet vezelig). Voor mij hoort er zeker veel djoeroek poeroet en sereh in. Lekker citroenig met kokos, niet te kruidig/zout.
Ga het binenkort maar weer eens proberen.

Caroline Brouwer zei

@Gerry, als ik in de stad ben,zal ik eens naar die toko naast de HTM gaan. Zolang ik maar niet weet dat de keuken vies is, vind ik het best. Anders, ben ik bang, wil ik nergens meer eten!

Anoniem zei

zelf doe ik er altijd (na een tip van mijn indonische buurman ) surinmaase kerrie in.
De ketan kook ik in een stuk kokoscreme-santen
gr carla

MaaNtje zei

Heerlijk vind ik ze, al koop ik ze lekker easy bij de Toko hier. Makkelijk en lekker maakt hij ze!!

Sanne zei

Hmm, lempers! Mijn oma maakt ze ook regelmatig. Ik heb niet haar recept, maar volgens mij doet zij er ook kemirienoten, trassi, sereh en laos in.