zaterdag 21 juli 2012

Gekarameliseerde - knoflooktaart



Ingrediënten:

- 375 g roomboter bladerdeeg
- 3 middelgrote bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
- 1 el olijfolie
- 1 tl balsamicoazijn
- 2,2 dl water
- 3/4 el fijne kristalsuiker
- 1 tl fijngehakte rozemarijn
- 1 tl gehakte tijm, plus wat takjes om te garneren
- 120 g verse romige geitenkaas
- 120 g harde rijpe geitenkaas, geraspt
- 2 eieren
- 1 dl slagroom
- 1 dl crème fraîche
- zout en zwarte peper


Bereiden:
1. Vet een ondiepe taartvorm met losse bodem van 28 cm doorsnee goed in. Rol het deeg uit tot een cirkel die zo groot is dat hij de hele vorm en de rand van de taartvorm bedekt. Het deeg moet iets boven de rand uitkomen. Bekleed de vorm met het deeg, leg er een stuk bakpapier in en vul hem met een steunvulling. Zet de vorm zo 20 minuten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180' C . Zet de vorm in de oven en bak hem 20 minuten blind. Haal dan de steunvulling eruit en bak nog 5-10 minuten.
3. Voor de gekarameliseerde knoflook: doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten, giet af en laat uitlekken. Droog de pan, doe de teentjes erin en voeg de olijfolie toe. Bak de knoflook 2 min. op hoog vuur. Voeg balsamico en water toe en breng aan de kook; laat de knoflook 10 min. zachtjes pruttelen. Roer de suiker, rozemarijn, tijm en ¼ tl zout door de vloeistof. Laat het geheel nog 10 min. op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel verdampt is en de knoflooktenen met een donkere karamelsiroop zijn bedekt. Zet opzij.
4. Breek de zachte geitenkaas in stukjes en strooi ze in de taartbodem en ook de geraspte harde geitenkaas. Schep de teentjes knoflook met de karamelsiroop gelijkmatig over de kaas. Klop in een maatbeker de eieren, beide soorten room, zout en wat versgemalen zwarte peper door elkaar. Giet dit voorzichtig over de taartvulling om de gaatjes te vullen; kaas en knoflook moeten nog zichtbaar zijn.
5. Schakel de oven terug naar 160' C en zet de taart erin. Bak hem 35-45 minuten tot de vulling stevig en de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat de taart iets afkoelen. Haal hem uit de vorm en versier met wat takjes tijm, dien hem warm op met een knapperige salade.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi
Hier kun je een filmpje bekijken waarin deze taart door Ottolenghi en Martha Stewart gemaakt wordt.


De kookboeken van Ottolenghi "Plenty" en "Het Kookboek" zijn mijn beste aanschaf ooit. Ik heb heel wat kookboeken (meer dan 100) maar dit zijn de boeken waar ik de meeste recepten uit gemaakt heb en waar ik nog heel veel uit wil maken. Dit recept uit Plenty trok meteen mijn aandacht omdat er boven staat: "Ik denk dat dit het beste recept ter wereld is!" volgens ene Claudine. Drie bollen knoflook gaan erin; als je ooit knoflook geroosterd hebt in de oven, weet je hoe zoet en subtiel de smaak wordt. Dus wilde ik dit recept ook maken en inderdaad de smaak van de knoflook wordt heel zacht en overheerst niet in deze taart. Wij vonden hem erg lekker. Maar vorig weekend maakt ik de "Verrassende tatin" en die vonden wij toch met kop en schouders hierboven uitsteken.

23 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze lijkt me wel heel erg lekker Caroline!

Groetjes, Wilma.

Marsepein zei

Ik heb dit recept al eens uit een Volkskrant geknipt en het ligt hier nog steeds op de 'to do'-lijst. Ziet er mooi uit!
Als ik van Ottolenghi nou 1 boek wil kopen, welke raad je dan het meeste aan?

Caroline Brouwer zei

@Marsepein,
In "Plenty" staan alleen vegetarische recepten en in "Het Kookboek" staan ook vlees, vis en bakrecepten. Eigenlijk moet je ze allebei hebben, want beide boeken zijn geweldig. In sept. komt er weer een boek van hem uit. Ik kijk er al naar uit.
groetjes, Caroline

Marsepein zei

Ik ben komende week in Engeland en zal zeker 1 van de 2 aanschaffen. Ter plekke maar eens kijken wat het moet worden. dank je!

Caroline Brouwer zei

@Marsepein, succes met een keus maken, ik weet echt niet welke ik je aan moet raden! Veel plezier in Engeland.

Unknown zei

Geroosterde knoflook is idd heel lekker, maar om dat alleen in een taart te verwerken... lekker zal het wel zijn, geen twijfel mogelijk, maar het is nu net een receptje dat me net iets minder aanspreekt uit het boek

Tanja W. zei

Ik heb de gekaramelliseerde knoflooktaart al drie keer met veel succes gemaakt, vind hem heerlijk. Het is wel aan te raden hem met wat oudere look te maken en niet met heel verse look, omdat die glaziger blijft, niet zo zacht wordt en moeilijker verteerbaar is. Ben nu heel benieuwd naar de verrassende tatin, als je zegt dat die nog lekkerder is...

Caroline Brouwer zei

@Tanja, ik had inderdaad ook oudere bollen. Ik hoop dat je de verrassende tatin gaat maken en ben benieuwd wat je ervan vindt. Hoor het graag.
groetjes, Caroline

Tessa zei

Jaaaa ziet er weer schitterend uit!! Ben dol op knoflook dus deze moet gewoon een keer gemaakt worden!!!!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Deze taart staat hoog op m'n - lange ;) - lijstje zoals je weet; ben gek op zoetige knoflook!
Goed om te weten dat de Verrassende Tatin toch lekkerder was;-)

Fijne zondag!

Angelika zei

Dag Caroline, jouw taart vind ik er lekkerder uitzien dan de foto in het boek, ik vond daar de knoflook er een beetje aangebrand uitzien.
Mooi blog heb je, en leuk dat je op mijn blog was.
Groet, Angelika

Caroline Brouwer zei

@Angelika, dank voor het compliment!

zonnetje zei

Wat een leuke site is dit! Super voor een regenachtige dag!
Is de omgeving ook blij met de knoflook taart de volgende dag? Er gaat ZOVEEL knoflook in!
Lijkt me wel heerlijk!!

Caroline Brouwer zei

@Zonnetje, In de eerste plaats bedankt voor het compliment. Ik heb over de knoflook niets vernomen van mijn omgeving. Ik denk dat het ook meevalt, omdat de knoflook gekarameliseerd is.
groeten, Caroline

Annemiek zei

Goedemorgen Caroline,

Kun je deze taart ook koud eten? Ben op zoek naar een lekkere hartige taart voor de verjaardag van mn zoontje (maak in ieder geval weer de appelkaneel taart; enorm succes ;-))

Groet,
Annemiek

Caroline Brouwer zei

@Annemiek, ja je kunt hem ook koud eten, maar het is natuurlijk heel makkelijk om hem even op te warmen. Aluminiumfolie erover, je oven op 180'C en een minuut of 20 in de oven. Hij hoeft natuurlijk niet gloeiend heet te zijn.
groeten, Caroline

Annemiek zei

Natuurlijk, maar het is meer dat de taart op een soort buffetje komt en dan koelt-ie toch af :-). Heb 'm al eens gegeten bij vrienden; heerlijk! Benieuwd of het mij ook gaat lukken ;-).

Groet,
Annemiek

Ming zei

Ik vroeg mij af of je de knoflooktenen doormidden kan snijden om ze allemaal ongeveer even groot te maken?
Groet, Ming

Anoniem zei

Hoi Caroline,

In het begin van het recept staat dat je na het bekleden er bakpapier in moet leggen en daarna moet vullen met een steunvulling.

Wat wordt daar precies mee bedoeld, en waarvoor dient het? Moet ik bij een steunvulling denken aan "kookbonen"? En is dat om de fundering extra vorm te geven en stevigheid door hem nogmaals in de taartvorm te laten koelen?

Vandaag heb ik de tarte tatin gemaakt, ik schuif m zo de oven in. Dit wordt de volgende die ik graag wil maken van Ottolenghi.

Groet, Melanie

Caroline Brouwer zei

Hallo Melanie, Zo'n steunvulling breng je aan zodat je deeg niet omhoog komt. Ik gebruik hier gedroogde bruine bonen voor, je kunt er ook rijst voor gebruiken. Je kunt de bonen of rijst meerdere keren gebruiken. Dus af laten koelen en bewaren. Als je zo'n bodem niet voorbakt en er meteen de vulling op doet, wordt de bodem niet goed gaar en te nat. Daarom wordt de bodem meestal voorgebakken.Ik hoop dat ik het zo duidelijk uitgelegd heb.
Veel succes en groeten, Caroline

Mariska zei

Hallo Caroline
Ik ben net als jij een Ottolenghi-fan geworden. Wat een geweldige vegetarische recepten heeft deze man geschreven! Ik ben geen vegetariër, maar door deze recepten wel veel minder vlees gaan eten. Gewoon, omdat je het niet mist en het voordeel is dat je ongemerkt een hele berg groenten binnenkrijgt.
Ik heb de knoflook taart al aan menig collega, vrienden, familie doorgegeven en ook zij hebben de taart gebakken. Een fantastisch recept!
Ga vooral door met je fantastische blog en inspirerende recepten!
Succes, Mariska

Caroline Brouwer zei

Hallo Mariska,
Dank voor je leuke reacties. Leuk dat je ook Ottolenghi-fan bent geworden. Wij eten mede door zijn heerlijke recepten ook veel minder vlees en net wat je zegt, je mist het echt niet. Heb je zijn pompoentaart met wortel en geitenkaas al eens gemaakt? Ook best wat werk, maar zo de moeite waard!
groeten, Caroline

Anke zei

Nou dit is een topper hoor, van de week gemaakt en het was heerlijk.
Deze week staat Ottolenghi chocolade taart op het menu (as we speak in de oven) en zijn gekarameliseerde knoflooktaart.