vrijdag 6 juli 2012

Pijnboompittentaart


Ingrediënten voor het wenerdeeg:
- 1 ei
- 1 vanille stokje
- 150 g bloem
- 100 g boter
- 50 g suiker

Vulling:
- 80 g boter
- 150 g pijnboompitten
- 90 g suiker
- 75 g amandelschaafsel
- 2 eieren
- 20 g maïzena

Bereiden:
1. Maak eerst het deeg; kluts het ei. Leg de bloem op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Doe daar de suiker, boter, het merg uit het vanillestokje en de helft van het ei in. (de andere helft heb ik bij de vulling gedaan). Kneed er beetje bij beetje de bloem door en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie, maak het een beetje plat en zet het minstens een half uur in de koelkast om te rusten.
2. Voor de vulling; verhit de helft van de boter en bak driekwart van de pijnboompitten in ca. 4 minuten goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier. Als ze afgekoeld zijn maal je ongeveer 1/3 met het amandelschaafsel en de suiker in de keukenmachine tot een egale massa.
3. Smelt de resterende boter. Klop de eieren schuimig (ik het het halve ei dat over was van het deeg er ook nog bij gedaan) en meng met de pijnboompittenmix tot een glad beslag. Voeg de gesmolten boter en de maïzena toe en meng de resterende gebakken pijnboompitten door de vulling.
4. Vet een lage vorm met een losse bodem van 24cm goed in met boter en verwarm de oven voor op 180'C boven-en onderwarmte.
5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap iets groter dan de vorm. Leg het deeg in de vorm en snijd het overtollige deeg weg. Leg bakpapier op het deeg en daarop een steunvulling. Zet de vorm 15 minuten in de voorverwarmde oven.
6. Haal  de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier en doe de vulling erop. Zet 8 minuten terug in de oven. Verdeel de rest van de ongebakken pijnboompitten erover en zet nog 8 minuten terug in de oven.
7. Laat de taart afkoelen, verwijder de vorm en bestrooi met poedersuiker.

Bron: Rudolph van Veen, 24Kitchen.

Toen ik dit Rudolp zag maken op 24kitchen, heb ik meteen het recept uitgeprint om het ook te maken, ik ben namelijk gek op geroosterde pijnboompitten. Rudolph maakte het in kleine éénpersoonsvormpjes, maar ik heb het in een grotere vorm gemaakt. De oventemperatuur en de oventijd heb ik aangepast.

8 opmerkingen:

Eetlust zei

Ben ook dol op pijnboompitten! Deze taart gaat er zeker een keer komen. Denk dat ik er meer mensen blij mee kan maken.

Caroline Brouwer zei

Hij is erg lekker en niet tè zoet Els!

Mayken zei

Caroline,

ik maak zandtaartdeeg altijd in een tamelijk lage, wijde kom met behulp van een pastryblender. Dat werkt erg snel (het deeg blijft dan ook koeler) en je handen blijven redelijk schoon.
Ik weet niet of jij al zo'n ding hebt, maar denk dat een pastryblender ook aan jou zeer goed besteed zal zijn!

Caroline Brouwer zei

Hallo Mayken,
Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik ga er zeker een keer na kijken, lijkt me ideaal.
Bedankt voor je tip.
groeten, Caroline

Mayken zei

Als je overweegt een pastryblender aan te schaffen, kies er dan een met stevige metalen strips i.p.v. metalen draden. De eerste zijn robuuster en snijden ook makkelijk door een klomp koude boter (zonder te verbuigen). Als je op PASTRYBLENDER googled en dan afbeeldingen kiest, zie je wel wat ik bedoel!

Martine zei

Wat een mooie taart. Die ga ik ook eens maken. En van een pastryblender heb ik ook nog nooit gehoord, dus ik googlen

Martine zei

ga gelijk googlen :-)

Ellen zei

Nog nooit van gehoord!! Maar ik vind pijnboompitten ook heerlijk!