dinsdag 7 augustus 2012

Courgettebeignets


Ingrediënten:
- 3 à 4 courgettes (ongeveer 750 g)
- 5-6 lente-uien, fijngehakt
- 250 g feta
- klein bosje peterselie, gehakt
- klein bosje munt gehakt
- 1 el gedroogde munt
- 1 tl paprikapoeder
- 140 g bloem
- zout en peper
- 3 eieren, losgeklopt
- olijfolie om in te bakken
- 2 limoenen
- Griekse yoghurt

Bereiden:
1. Rasp de courgettes grof in een keukenmachine of met een handrasp. Spreid de sliertjes uit op een theedoek en laat ze 20 minuten liggen om te drogen.
2. Doe de gehakte lente-uitjes in een grote kom, verkruimel de feta erover. Roer de peterselie, de munt, de gedroogde munt, de paprikapoeder erdoor. Doe de bloem erbij en royaal zout en peper. Roer er dan de losgeklopte eieren door en vervolgens de geraspte courgettes. Het is een stevig beslag.
3. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en maak met een eetlepel hoopjes in de pan, maak ze plat met de bolle kant van de lepel (maak ze niet te groot). Bak de beignets op halfhoog vuur in ongeveer 2 minuten per kant gaar en goudbruin. Leg ze op een bord.
4. Voor de yoghurtsaus: roer door de yoghurt (hoeveelheid naar keus) het sap van 1½ limoen en de rasp van 1 limoen, wat gehakte peterselie en munt door en serveer dit bij de courgettebeignets. Eet de beignets niet warm, maar op kamertemperatuur, dan komen de smaken beter tot z'n recht.

Bron: "Voor altijd zomer" Nigella Lawson.

Toen mijn dochter nog thuis woonde, maakte zij deze courgettebeignets regelmatig. Wij vonden ze toen bijzonder lekker. Tegenwoordig maak ik regelmatig de preikoekjes van Ottolenghi en ik moet zeggen (sorry Nigella) die vinden wij toch wel lekkerder en smakelijker dan deze beignets. Misschien zijn we inmiddels verwend door zijn heerlijke recepten. Nu lijkt het net of deze beignets niet lekker zijn, maar dat zijn ze wel.
Op advies van Nell van het blog "Eetplezier" had ik mijn feta bij de Turkse winkel gekocht. Géén voorverpakte, maar de feta die daar vers in potten in wat vocht in de vitrine stond. En Nell heeft gelijk deze is veel lekkerder dan die uit de supermarkt, lekker romig. Ook mijn kruiden had ik daar gehaald; grote bossen munt en platte peterselie voor € 0,49 per bos!

4 opmerkingen:

Nell zei

Wat leuk, zie ik mw. eetplezier daar opeens voorbij komen! Goede beslissing van je om de feta bij de Turkse winkel te kopen. Overigens koop ik mijn feta ook vaak in blik van het merk Sutdiyari.Ook erg smakelijk!En Nigella is out, Ottolenghi is in, yeah!

Caroline Brouwer zei

@Nell, die blikken gebruikte ik ook al, die met rode deksel. Maar deze is nog lekkerder!

Pauline zei

Ohh dit vind ik zo ontzettend lekker. Heb ze ook een keertje gemaakt naar aanleiding van jouw prei koekjes :)

Anoniem zei

Ik heb ze vandaag ook weer eens gemaakt en ik vind ze nog steeds erg lekker. Groetjes, Marlous