maandag 27 augustus 2012

Hartige taart met verse vijgen en blauwe kaas



Ingrediënten:
- 200 g bloem
- 100 g volkorenmeel
- ½ tl zout
- 150 g koude boter, in blokjes
- 100 g walnoten, grofgehakt
- 3 eieren en 2 eigelen
- 400 g sjalotjes, grofgehakt
- 25 g boter
- 1el verse tijmblaadjes, plus extra voor de garnering
- 200 ml crème fraîche
- 200 ml slagroom
- 140 g blauwe kaas, bv Danish blue
- 3 - 4 verse vijgen, gehalveerd en ingesmeerd met een beetje olie


Bereiden:
1. Eerst het deeg maken: doe de bloem en het volkorenmeel in een keukenmachine met een ½ tl zout en de blokjes boter. Druk op de pulseknop tot je ziet dat er klonten zijn, doe dan de walnoten erbij. Meng de eidooiers met 3 el koud water, giet ze langzaam in de keukenmachine, terwijl je weer op de pulseknop drukt. (Je kunt dit natuurlijk ook allemaal met de hand doen). Leg het deeg op een werkplek bestrooid met bloem en maak er een bal van. Vet een vorm met een hoge rand van ongeveer 20-23 cm goed in (Ik heb een springvorm van 22 cm gebruikt, volgende keer neem ik 24 cm). Rol het deeg uit en doe het in de vorm, bekleed natuurlijk ook de randen. Ik heb het deeg met mijn vingers uitgedrukt in de springvorm en de randen ook bedekt. Zet de vorm afgedekt een uur in de koelkast.
2. Voor de vulling: verwarm 25 g boter in een grote koekenpan en voeg de sjalotjes toe en bak ze ongeveer 10 minuten zachtjes tot ze goudbruin zijn. Voeg dan  de tijmblaadjes toe en bak nog 1 minuut. Laat dit afkoelen.
3. Meng de eieren in een kom met de room en de crème fraîche.Verkruimel de kaas er boven en voeg peper en een heel klein beetje zout toe.
4. Verwarm de oven voor op 200 ' C. Leg op de bodem een stuk bakpapier en verdeel er een steunvulling op. Bak de bodem 20 minuten in de oven, verwijder de steunvulling en zet nog 15-20 minuten terug in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180'C. Voeg de afgekoelde sjalotjes toe aan het roommengsel en verdeel het over de bodem. Snijd de vijgen doormidden en verdeel ze met de snijkant naar boven op de taart. Bestrooi met nog wat tijm en bak in het midden van de oven in 50 - 60 minuten tot de taart bruin is geworden en de vulling nog een klein beetje wiebelt. Laat de taart 15-20 minuten afkoelen, verwijder de vorm en serveer met een groene salade.

Het recept is voor 6 personen, de taart is erg machtig, dus je eet maar een klein stukje!

Bron: BBC Good Food


In de winkels zijn weer volop verse vijgen te koop, ze zijn er niet lang dus profiteer er van. In de sidebar onder vijgen vind je nog meer recepten. Op een broodje met rucola en buffelmozzarella zijn ze al héérlijk!
Deze taart is veel werk, maar zeer de moeite waard, het zoutige van de Danish blue en het zoete van de vijg, zalig! Laat de taart op kamertemperatuur komen dan is hij het lekkerste. De volgende dag hebben we nog een stukje koud gegeten en dat smaakte ook voortreffelijk! Je kunt om tijd te besparen ook een kant-en-klare bodem gebruiken, bv bladerdeeg of plakjes van Koopmans uit de diepvries voor hartige taart, maar ik moet zeggen; deze bodem was erg lekker!

13 opmerkingen:

Nell zei

Zoet en zout: altijd lekker! Echt een welkome afwisseling op alle andere hartige taarten.

Eetlust zei

Oh wat een zalige is dit. Moet er alleen een 1 persoonstaartje van maken vrees ik... pour moi natuurlijk.D'een mot geen blauwe kaas, d'ander geen vijgen. Maar maken doe ik het, helemaal voor mij alleen :)

Jeanne zei

Zier er yummie uit Caroline.
En een blauwe kaas met vijgen smaakt altijd super.
Het moet dus wel lekker wezen.
Ik ga hem beslist eens maken :-)

Liesbeth zei

Zelfgemaakte bodem is altijd het lekkerst. Ziet er goed uit. Proef je de blauwe kaas erg? Want zelf ben ik er niet zo dol op.

Blondie zei

Dit wil ik maken! En ik hou niet eens van vijgen. Kan je nagaan.

Caroline Brouwer zei

@Liesbeth, ik had een pittige Danish blue gebruikt en die proefde je echt wel. Maar je kunt natuurlijk ook een gorgonzola dolce gebruiken.
@Blondie, juist het contrast van de blauwe kaas en het zoete van de vijgen maakt deze taart zo lekker!

Daisy zei

Ziet er weer erg lekker uit!
Weer enorm smakelijke foto's. En voor mij erg leuk die vijgen gecombineerd met het hartige.

Anoniem zei

ik ben het met iedereen eens. Het ziet er verrukkelijk uit. En zo zal het ook smaken. Zoet en hartig, altijd goed.
Als ik het goed zie heb je rode/paarse vijgen gebruikt. Kan het ook goed met witte (of zijn het groene?) vijgen?
Siesie

Caroline Brouwer zei

@Siesie, je kunt elke vijg gebruiken, die je wilt.

erry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Vijgen zijn kleine kunstwerkjes! Ik zal snel eens bij vrienden langs gaan die vorig jaar ontzettend veel vijgen aan hun boom hadden en er niets mee deden (niet lusten). Lekker deze of een andere taart maken, vijgenjam/chutney of gewoon zó eten!

Caroline Brouwer zei

@Gerry, Ik zou ook wel zulke vrienden willen! Ik ben gek op vijgen en inderdaad wat is het een mooie vrucht om te zien!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Pittige blauwe kaas met zoet vind ik echt heerlijk, dus deze hartige taart zie ik wel zitten ;-)

Bianca zei

Ik heb deze taart vandaag gemaakt, maar helaas. Ik proef zowel de blawuwe kaas als vijgen niet. Het smaakt gewoon naar een quiche. Heel jammer.
Het recept voor het deeg ga ik wel onthouden.