vrijdag 10 augustus 2012

Limoen-yoghurttaart met rozenwater en pistache


Ingrediënten:
- 225 g zelfrijzendbakmeel
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 75 gemalen amandelen
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 middelgrote eieren
- 50 g vloeibare honing
- 2½ dl Griekse  yoghurt
- 1½ dl zonnebloemolie
- fijngeraspte schil van 1 limoen
- 50 g ongezouten pistachenoten, grofgehakt

Voor de siroop:
- 1½ dl water
- 100 g fijne kristalsuiker
- sap van 1 limoen
- 1-2 el rozenwater

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 22 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Zeef het bakmeel met het bakpoeder en zout in een mengkom. Meng de gemalen amandelen en de kristalsuiker erdoor.
3. Roer in een andere kom de eieren, honing, yoghurt en zonnebloemolie door elkaar. Voeg de geraspste limoenschil toe en meng  goed.
4. Maak in het midden van de droge ingrediënten een kuiltje en giet daar langzaam het vloeibare mengsel in, meng alles met een spatel tot het net vermengd is. Voeg de pistachenootjes toe en meng erdoor.
5. Giet het beslag in de voorbereide springvorm en zet de taart in de oven en bak 40-50 minuten; een in het midden gestoken satéprikker moet er droog en schoon uitkomen. Laat de taart circa 20 minuten in de vorm afkoelen.
6. Maak intussen de siroop: laat in een steelpan het water met de suiker 5 minuten borrelend tot de helft inkoken. Voeg het limoensap toe en kook het nog 2 minuten. Laat de siroop afkoelen en roer het rozenwater erdoor.
7. Maak met een satéprikker kleine gaatjes in de bovenkant van het warme gebak en schep met een lepel de  siroop erover. Laat afkoelen. Dien de taart in punten op met slagroom of yoghurt en garneer met zomerfruit of plakjes mango.

Bron: "Uit de oven" Rachel Allen.

Uit het boek "Uit de oven" van Rachel Allen heb ik al veel gemaakt. Dit boek is echt een aanrader voor als je van bakken houdt. Zoals de titel al zegt; er staan recepten in die je in de oven kunt maken. Niet alleen koekjes en taarten, maar ook broden, hartige taarten etc. Bij bijna elk recept staat een mooie foto van het resultaat. Alle recepten die ik tot nu toe heb gemaakt kloppen ook en zijn erg lekker! Zo ook deze taart, de taart is de volgende dag op z'n lekkerst, dus ik raad je aan als je deze taart wilt maken, om hem de dag van tevoren te bakken, de smaken zijn dan goed ingetrokken. De smaak van het rozenwater proef je heel subtiel terug, houd je daar niet van, kun je het ook gewoon weg laten.

8 opmerkingen:

Eetlust zei

Je weet het Caroline als ik limoen lees... dan ben ik er als de kippen bij :) Deze lijkt me ook superlekker, ga het meteen printen!

Caroline Brouwer zei

@Els, dat heb ik ook. Ben ook gek op de smaak van limoen en citroen.

Unknown zei

Hoi Caroline, ik heb altijd al iets met rozenwater willen maken-ruikt zó lekker. Dat is dan ook weer zo handig van jouw blog, zoek op rozenwater en je krijgt 2 heerlijke recepten. Ik ben voor de taart gegaan. Nu maar wachten tot morgen totdat de smaken goed ingetrokken zijn. Dank weer voor je recept!!

Unknown zei

Hoi Caroline, wil je toch even laten weten dat hij heerlijk is. Was eerlijk gezegd wel heel benieuwd hoe rozenwater zou smaken in een taart.

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Gelukkig dat ie goed smaakte. Niet iedereen houdt ervan. Ik vind het wel erg lekker als het subtiel is toegepast. Ik vond het in de meringues ook erg lekker. De rabarber-kwarkcake, die ik gisteren maakte is ook echt een aanrader!
Fijn weekend, Caroline

Unknown zei

Wauw Leuk! Wil je aan link ruil doen? Groetjes Prysyla
http://prysyla.weebly.com/

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Omdat wij yoghurt hadden gekocht, die we niet zo lekker vonden, zocht ik op je blog naar een recept om dit te verwerken (in plaats van wegkieperen). Zo kwam ik bij dit recept terecht. Ik heb de hoeveelheid verdubbeld en er een tulband van gemaakt. Met cranberry's, want pistache had ik zo snel niet in huis. De siroop heb ik niet verdubbeld. Ik moet je zeggen: hij is heerlijk! Je proeft heel delicate smaken, de stevigheid van amandelen en hij is precies goed qua smeuigheid. Heerlijke cake!

Tieneke

Caroline Brouwer zei

Fijn om te horen Tineke, bedankt voor je reactie!
groeten, Caroline