dinsdag 21 augustus 2012

Pruimenclafoutis


Ingrediënten:
- 4-8 rijpe pruimen
- 3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
- 70 g fijne kristalsuiker
- 70 g bloem
- 1 tl vanille-extract
- 150 ml slagroom
- een snufje zout
- ½ vanille stokje
- poedersuiker om te bestuiven

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op170'C. Vet 6 kleine ovenschaaltjes (ramekins) in met plantaardige olie en bekleed ze met bakpapier, dat 1½ cm boven de rand moet uitsteken. Je kunt natuurlijk ook één grote vorm nemen.
2. Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft in 3-4 parten. Verdeel de helft van het fruit over de bodem van de vormpjes en zet de rest opzij.
3. Klop voor het beslag de eidooiers met de helft van het suiker tot een dikke bleke massa. Spatel met een pannenlikker eerst de bloem door de eimassa, gevolgd door het vanille-extract, room en zout. Snijd het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit; roer ze door het beslag.(doe daarna het stokje en de andere helft in je flesje eigengemaakte vanille-extract of in je potje vanillesuiker)
4. Klop de eiwitten met de overgebleven suiker tot schuim dat in stijve, niet droge pieken blijft staan. Spatel het luchtig door het beslag. Giet het over de pruimen tot het tot driekwart van de papierenrand staat. Zet de vormpjes 15-20 minuten in de oven. Haal ze eruit en verdeel de overgebleven pruimen elkaar licht overlappend bovenop. Bak de cafloutis nog 5 minuten(bij moesten ze iets langer, dus let goed op) tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de clafoutis iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt. Bestuif ze met poedersuiker en serveer ze.

Je kunt ze warm serveren met een bolletje ijs of koud bij de koffie.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi


Clafoutis is een gebakken Frans dessert van donkere kersen die bedekt worden met een vla-achtig beslag dat door het te bakken een sponsachtige textuur krijgt. Het wordt bestrooid met poedersuiker en lauw geserveerd. Eigenlijk moet je de pitten laten zitten, want die geven ook smaak af en door het bakken komen ze los van het vruchtvlees. Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken, zoals bramen, vijgen, abrikozen etc, eigenlijk heet het dan een flaugnarde. Ik heb het in twee verschillende bakjes gedaan, je kunt het natuurlijk ook gewoon, zonder bakpapier in éénpersoonsbakjes (ramekins) maken of in één grote vorm. Ik gebruikte Hollandse opal pruimen.

6 opmerkingen:

ymme zei

Wat een mooie presentatie Caroline.
Ik denk dat ik toch ook dat kookboek van Ottolenghi eens ga aanschaffen!Maar ik ben bijna zeker dat jou foto's mooier zijn dan in het boek. Kan bijna niet anders.

Caroline Brouwer zei

@ Ymme, bedankt voor het compliment en wat "Het Kookboek" betreft er staan héérlijke dingen in. Ik wil bijna alles wel maken!
Fijne dag, groetjes, Caroline

Magda zei

What a beautiful dessert, Caroline. It looks spectacular! Ik hou van pruimen :)

Pauline zei

Ziet er heerlijk uit :) Ik weet al wat jouw favoriete boek is :

Manon zei

Gek genoeg heb ik nog nooit clafoutis gehad, althans niet de originele zoete variant (met kersen dus). Ik heb het wel eens met bieten, geitenkaas en tijm gemaakt, maar dat eet je dan als maaltijd met een salade.
Deze clafoutis met pruimen zien er echt verrukkelijk uit. Leuk ook om te weten dat een clafoutis met ander fruit een flaugnarde heet. Klinkt ook goed.
Ben jij ook zo benieuwd naar het derde boek van Ottolenghi, Jerusalem? Door jou maakte ik verleden jaar kennis met zijn eerste boek, weet ik nog.

Caroline Brouwer zei

@Manon, ik kan niet wachten tot zijn derde boek uitkomt. Ben zo nieuwsgierig. Vast ook weer een topper! Ik heb nog nooit uit een kookboek zoveel recepten gemaakt en ik ben nog lang niet uitgekookt!