zondag 12 augustus 2012

Rozijnen -krentenbollen



Rozijnen-krentenbollen
12 stuks

Sponge
37 gram tarwebloem
190 gram warme melk, 30'C
9 gram suiker
7 gram droge gist

Deeg
360 gram tarwebloem
57 gram zachte ongezouten boter
37 gram ei
57 gram suiker
5 gram zout
1 theelepel kaneel
de sponge

Vulling
100 gram rozijnen
50 gram krenten

Sponge: los de gist op in de warme melk en voeg de bloem en suiker toe. Met een garde/houtenlepel omroeren. Afgedekt 30 - 40 minuten laten staan. De sponge rijst dan tot 3 - 4 keer het oorspronkelijke volume.

Deeg: doe de tarwebloem in de kom van een standmixer, voeg de zachte boter in klontjes toe en mix de boter met de hand of paddle/platte haak door de bloem. Voeg ei, suiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar. Voeg dan de sponge toe. Met de deeghaak op lage stand kneden totdat alles goed gemengd is. Op een hogere stand kneden tot een soepel deeg. Voeg als laatste de rozijnen en krenten toe. Eventueel met de hand nog nakneden totdat de rozijnen en krenten goed door het deeg gemengd zijn.

1e rijs (totaal ongeveer 1 uur): doe het deeg over in een ingevette kom. Vouw het deeg na 30 minuten voorzichtig en laat verder rijzen tot dubbele volume.

Vormen: verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Goed opbollen en op bakplaat leggen. Afdekken met ingevet plastic folie.

2e rijs: ongeveer 1 uur laten rijzen op warme plaats. Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 °C.

Bakken: bak de bolletjes in 10 - 12 minuten gaar en bruin op de middelste richel. Bestrijk de bollen direct na het bakken met zachte boter.

Tips:
Je kunt de bollen ook in de oven laten rijzen. Zet dan een bord kokend water onderin de oven en de bakplaat erboven. De bollen hoeven nu niet afgedekt te worden. Als ze genoeg gerezen zijn de oven op de hoogste stand zetten (bollen blijven in de oven) en in ongeveer 15 - 17 minuten afbakken.

Je kunt deze bollen natuurlijk ook zonder kaneel maken. Verminder dan wel de hoeveelheid gist. Kaneel heeft de eigenschap de werking van gist te verminderen. Dit geldt overigens ook voor nootmuskaat, allspice en foelie. Gemberpoeder daarentegen heeft wel een goede invloed op gist.



De tweede keer dat ik krentenbollen bak, de vorige keer waren ze nog niet zo mooi gebold, maar nu ging het al veel beter, maar nog niet perfect. Dit is ook weer een geweldig recept, het vleugje kaneel dat je proeft maakt de bol erg lekker, een heerlijke smeuïge krentenbol.  Volgende keer doe ik er iets meer krenten en rozijnen door, maar dat is persoonlijk!

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Zien er heerlijk uit! En zo mooi! :)

Karin zei

Hallo Caroline,
Wat heeft u toch een geweldig mooi blog, ik kijk meest elke dag wel even. Hij staat als favoriet en vanuit uw blog klik en klak ik nog wat verder.
Wat een aanwinst de Kenwood nu komen er nog meer lekkere dingen voorbij. Ik ben ook een fanatiek bakker en ook deze krentenbollen eten we onderhand al heel wat jaartjes.
Vorig jaar een cursus gedaan bij Levine, samen met mijn vriend, hij bakt nu tegenwoordig ons brood, hij vind het geweldig. Zo heb ik wat meer tijd om voor wat lekkers bij de thee te zorgen :-)
Nogmaals de complimenten en ga vooral zo door!

Groet, Karin

PS ook wij zijn Ottolengi fan dus ook daar weer punten gescoord!

ymme zei

Proficiat Caroline. En die foto's zijn altijd zo mooi.

Caroline Brouwer zei

Hallo Maayke, Karin en Ymme,
Ontzettend bedankt voor jullie complimenten. Altijd heel leuk om te horen.
groeten, Caroline

Caesar zei

Wat een heerlijke krentenbol heb ik vandaag van jou gegeten.
Vooral de kaneel er zo subtiel in, (ik dacht eerst, wat proef ik toch iets bekends...?!?) was erg lekker.
Hartelijk dank en
Gaat u zo voort!
Ik stel me graag beschikbaar om te testen!!!

M@rgo zei

Hallo, complimenten met uw duidelijke blog. Graag wil ik ook de krentenbollen gaan maken, maar ik zit met het ei. Gewicht 37 gram, klopt u het eerst los en weegt u het dan. Of doet u het op een andere manier?
Ik ben benieuwd, groeten M@rgo.

Caroline Brouwer zei

@ Mrgo, ik klop het eerst los en weeg het dan (het was bij mij iets minder dan 1 ei).
Succes, ze zijn erg lekker!
groetjes, Caroline

Brenda (Kookt!) zei

Hoi Caroline, volgens mij heb je het broodbakken te pakken ;-)
Ziet er goed uit!

Groetjes Brenda

Mujer zei

Ik heb gister je recept gebruikt, en de broodjes waaren super lekker!!!

Anoniem zei

Hallo Caroline,
ik begin een beetje moedeloos te worden. ik heb een workshop bij Levine gevolgd, heel leuk en leerzaam. Maar de broden die ik thuis maak zijn niet naar mijn zin, op een paar uitzonderingen na. Ik heb net al jouw broodrecepten de revue laten passeren. En ik word zo jaloers zoals ze er uit zien. Zo stel ik mij de broden voor als ik er aan begin. Ze worden over het algemeen te compact, en ik weet niet waar het aan ligt. Toch koop ik het meel bij de molen. ik ga zelfs speciaal naar een molen in Santpoort die heel goed moet zijn.
Natuurlijk kan jij uit de verte niet zien wat er mis is. Maar ik moest even mijn ei kwijt. Ook om te zeggen dat jouw broden er allemaal zo heerlijk uit zien, om in te bijten!
Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Ik heb je een mail gestuurd!
groeten, Caroline

Judith zei

Ik heb vanochtend deze bolletjes gebakken. Ik vond het deeg wel erg plakkerig en wist niet of dat zo hoorde en vreesde een beetje dat ze zouden mislukken, maar ze zijn echt perfect gelukt. En wat zijn ze lekker!
Ik had de krentenbollen ook al eens gebakken en vind die ook erg lekker, maar deze zijn toch net iets lekkerder.

Gerda zei

Vandaag voor het eerst rozijnenbolletjes gebakken, ze zijn super gelukt!!