zaterdag 15 september 2012

Geroosterde zoete aardappelsalade met vijgen



Ingrediënten:
- 4 kleine zoete aardappels (ca. 1 kilo)
- 5 el olijfolie
- 6 verse vijgen, in vieren gesneden
- 1 rode peper
-  40 ml balsamico-azijn
- 20 g fijne kristalsuiker
- 12 lente uitjes
- 150 g zachte geitenkaas
- Maldon zeezout
- versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 240' C.Was de aardappels (laat de schil zitten), dep ze droog, snijd ze in de lengte doormidden en ieder deel weer in drie of vier repen (afhankelijk van de grootte van de aardappels.
Doe ze in een schaal en bedruip ze met 3 el van de olijfolie en bestrooi ze met zout en peper, hussel goed door elkaar. Leg de partjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20-25 minuten in de oven. Ze moeten niet te gaar worden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
2. Breng de balsamico-azijn met de suiker in een pannetje aan de kook, zet het vuur lager en laat het 2-4 minuten inkoken, het moet nog vloeibaar blijven, het wordt tijdens het afkoelen nog wat dikker. Als het te dik is geworden, kun je er een beetje water doorroeren.
3. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes. Snijd de lente -uitjes doormidden en snijd ze dan in 4 cm lange stukken. Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de rode peper en de lente-ui al om scheppend 4-5 minuten.
4. Verdeel de aardappelpartjes over vier borden, leg de lente ui en peper erover, druppel  er nog wat van de olijfolie over. Snijd de vijgen in vieren en verdeel ze over de borden. Druppel de ingekookte balsamico-azijn erover en verkruimel de geitenkaas erop. Serveer op kamertemperatuur.

Bron: "Jerusalem" Yotam Ottolenghi. (Hier een filmpje hoe hij deze salade maakt)



Toen ik gisteren bij mijn Turkse winkeltje een kistje verse vijgen zag liggen voor € 7,50 kon ik dat niet laten liggen. Ik moest meteen aan deze salade van Ottolenghi denken uit zijn nieuwe boek Jerusalem, dat ik besteld had bij Amazon en dat deze week bezorgd werd. Ik wilde eerst op de Nederlandse uitgave wachten, maar toen ik hoorde dat die pas in het voorjaar van 2013 uitkomt, kon ik niet het niet opbrengen om te wachten. Wat is het weer een prachtig boek vol met heerlijke recepten. Ook "Het Kookboek" en "Plenty" heb ik en daar heb ik al heel veel uitgekookt en ben er nog steeds niet uit uitgekookt. Dit weekend staat er weer iets uit Plenty op het programma. Deze salade is het eerste recept uit het boek en trok mij meteen aan, omdat ik dol ben op verse vijgen, zoete aardappel en geitenkaas. Het was weer een typisch Ottolenghi recept, met spannende smaakcombinaties en prachtige kleuren.

7 opmerkingen:

Lisette zei

Hoi Caroline, heb net blogpost geschreven over onze super vijgen oogst - zie ik ineens ook jouw bericht met dit fijne recept staan. Meant to be - toch?!
Ik ga deze salade van de week maken voor onze gasten en er een mooi berichtje over schrijven op mijn blog - uiteraard met een link jouw blog en dit heerlijke gerecht! Fijn weekend.

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Hé, deze salade komt me bekend voor ;-) Hij is lekker, hè? Wat kunnen de Ottolenghi-mannen toch fantastisch koken!

Fijn weekend!

De Ruijsbroekjes zei

ooh aaargh lijkt me heerlijk, allemaal vrienden in één salade, hoe is het mogelijk ?!

Nell zei

Jeetje, jij bent écht een fanatieke Ottolenghi-fan. Nou, gelijk heb je. Het zijn fantastische gerechten, dus kom maar op met die primeur van Jerusalem-recepten!

Gereons Eatery & Winery zei

Hoi Caroline,

Wat een mooie salade vol nazomer colori.

Groetjes Gereon

Manon zei

Hoi Caroline,
Wat geweldig dat je zijn nieuwe kookboek al hebt en deze heerlijke recepten alvast met ons wilt delen. Het ziet er heerlijk uit. Ik heb verleden week in Assen balsamico-vijgen-azijn gekocht. Lijkt me echt iets voor in dit gerecht.

Anoniem zei

Wat leuk al die vijg recepten. Heb een kistje vijgen bij de Makro gehaald voor 4,50 (echt geen geld voor 25 vijgen) en ze smaken zo heerlijk, maar dit recept ga ik zeker uitproberen.