vrijdag 21 september 2012

Open Kibbeh uit "Jerusalem"


Ingrediënten:
- 125 g fijne bulgur
- 90 ml olijfolie
- 2 knoflooktenen, gehakt
- 2 medium uien, fijngehakt
- 1 groene chilipeper, fijngehakt
- 350 g lamsgehakt
- 1 tl kaneel
- 1 tl piment
- 1 tl korianderpoeder
- 2 el grofgehakte verse koriander
- 60 g pijnboompitten
- 3 el grofgehakte platte peterselie
- 2 el zelfrijzende bloem
- 50 g tahinipasta
- 2 el citroensap
- 1 el sumac
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200'C en vet een springvorm in en beleg de bodem en de wanden met bakpapier.
2. Doe de bulgur in een kom, doe er 200 ml water bij en laat afgedekt 30 minuten staan.
3. Doe 4 el olijfolie in een koekenpan, bak de ui, chilipeper en de knoflook op medium vuur tot ze zacht zijn. Haal uit de pan en zet opzij. Zet het vuur hoog en doe het lamsgehakt in de pan. Bak het 5 minuten tot het gaar en bruin is. Voeg het uimengsel, de verse kruiden en de gedroogde kruiden, zout en zwarte peper naar smaak en de pijnboompitten (houd een klein beetje apart voor de garnering) toe. Meng alles goed en laat nog enkele minuten bakken. Proef of er nog meer kruiden bij moeten.
4. Kijk of de bulgur klaar is - het water moet opgenomen zijn - voeg de bloem, 1 el olijfolie zout en zwarte peper toe en gebruik je handen om alles goed door elkaar te kneden. Doe de bulgur in de vorm en druk met je handen plat in de vorm. Verdeel dan het gehaktmengsel erover en zet de bakvorm 20 minuten in de voorverwarmde oven. Het moet goed heet zijn.
5. Doe ondertussen de tahinipasta met het citroensap, 50 ml water en een snufje zout in een kom en roer goed. 
6. Haal de vorm uit de oven en verdeel de tahinipasta over het gehakt en bestrooi met de rest van de pijnboompitten. Zet 10-12 minuten terug in de oven tot de tahinipasta en de pijnboompitten kleur heeft gekregen.
7. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bestrooi voor het serveren met de sumac en een beetje olijfolie. Verdeel er nog wat grofgehakte platte peterselie over. Verwijder voorzichtig de rand van de springvorm en breng de kibbeh voorzichtig over op een platte schaal. Serveer het warm of op kamertemperatuur met een tabouleh of een fattoush.

Bron: "Jerusalem" Yotam Ottolenghi.( Hier een filmpje waar deze kibbeh gemaakt wordt.)

Jeruzalem is dè plaats voor Kibbeh, er zijn heel veel variaties en niemand weet wat nou precies de echte Kibbeh is. Deze variatie is niet de traditionele variant. Het is meer een smaakvolle schotel uit verschillende lagen, maar wel met de essentiële ingrediënten.

In het boek staat dat je de peterselie over de tahinipasta strooit voordat de taart terug in de oven gaat. In het filmpje zie je dat hij het erover strooit als de kibbeh uit de oven komt. Verder heb ik blijkbaar andere  tahini gebruikt, want bij mij werd de pasta veel dunner. Maar het kwam toch uiteindelijk goed. De tahini smaakt erg lekker erover. Ik zal als ik de volgende keer bij de Turkse winkel ben, eens kijken of er nog een dikkere soort is.

Alweer het tweede gerecht dat ik uit het boek "Jerusalem" maak. Het was hier weer een groot succes, alleen vonden wij het te weinig voor vier personen. Volgende keer maak ik de dubbele hoeveelheid en doe ik het in een springvorm van 24 cm. 

16 opmerkingen:

Eetlust zei

Wat ziet dat er weer lekker uit. Mooie smaken. Ben erg benieuwd.Ottolenghi heeft weer goed zijn best gedaan met zijn nieuwe boek :-)

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Deze lijkt mij ook heerlijk! Toch weer anders dan de kibbeh van Arabia die ik een tijdje terug op m'n blog plaatste, dus deze ga ik ook eens proberen (heb nog tahin in de koelkast). Had je wel goed geroerd? Bij mijn geroosterde aubergine van Ottolenghi van laatst had ik - ongeduldig als ik ben - blijkbaar niet goed genoeg geroerd en ontdekte ik later dat het dikkere spul nog onderin zat...

Goed weekend alvast!

Antoinette Coops zei

Dit lijkt me heel erg lekker. Ik ben dol op Mediterraan, zeker als het van Ottolenghi komt!

Caroline Brouwer zei

Halo Kelly,
Je bedoelt in het potje waar de tahini inzat. Ja dat had ik goed geroerd, want bovenop zit allemaal olie, dat heb ik er eerst goed door geroerd. Maar er moest ook nog citroensap en water bij. Als je het filmpje bekijkt is het een dikke pasta (net yoghurt) bij mij was het veel dunner, maar het was verder niet erg. Ik heb net nog bij jou gekeken naar het recept van Arabia, inderdaad anders. Maar het schijnt dat er heel veel varianten zijn. Deze was erg lekker, maar ja wij zijn gek op deze smaken!
Fijn weekend, Caroline

Marian zei

Mooi recept weeral!
Ik moet toch ook eens aan Ottolenghi beginnen :-).
Ik was vandaag in de boekenwinkel, maar ze verkochten hem niet meer... Ook in de bibliotheek is hij nog niet te vinden in mijn woonplaats.
Welk is nu je favoriete boek van de 3 OTtolenghi's, Caroline?

Caroline Brouwer zei

@Marian, Plenty heeft alleen vegetarische recepten, Het Kookboek heeft ook vlees, vis en bakrecepten en zijn 3e boek Jerusalem, dat net uit is heeft ook van alles! Ik kan alleen maar zeggen dat ze allemaal geweldig zijn en kan je echt niet aanraden welke je moet nemen. Ik zou als je nog niets hebt in ieder geval met een van de eerste boeken beginnen. Je kunt aan je bibliotheek ook een verzoek indienen of ze ze willen aanschaffen.
groeten, Caroline

Nell zei

Echt nog nooit van kibbeh gehoord! Super dus, Caroline, om er én iets over te lezen en meteen een gerecht te hebben. Tjee, wat gaat het gezegde weer op vandaag: hoe meer een mens denkt te weten, hoe minder hij weet. Dank je wel!

Denise @ TLT zei

Ooh, ik ga 'm ook bestellen hoor. Kan me niet meer inhouden;)

Heb sinds kort een ander merk tahini na advies in een Marokkaanse winkel. Deze is wat dunner, maar veel sterker (en lekkerder) van smaak, vind ik. Er schijnt onwijs veel verschil tussen de merken te zitten, dus wellicht een kwestie van alles uitproberen!

Judith zei

Ha Caroline,
Welke van Ottolengi's boeken bevat de meeste baksels? Ik zie steeds meer mensen uit zijn boeken bakken of koken, 'k ben inmiddels erg benieuwd! 't Ziet er weer lekker uit!
Groetjes, Judith

Caroline Brouwer zei

Hoi Judith,
Het kookboek heeft de meeste bakrecepten, maar ik denk niet dat je het daar alleen voor aan moet schaffen. Kijk eerst maar goed in de boekhandel of leen het uit de bieb.
groeten, Caroline

Karin - The F Girl zei

Wat een mooi recept. Dát lijkt me interessant om eens uit te proberen. Dank je wel voor het delen!

betul zei

Dit soort gerechten spreken mij natuurlijk erg aan, het ziet er geweldig uit. Heb je wel eens koekjes met tahin geprobeerd?

Caroline Brouwer zei

Hallo Betul,
Koekjes met tahin ken ik niet. Heb je een recept voor me? Misschien kun je het me mailen, dan maak ik ze en zet het recept op mijn blog.
groeten, Caroline

Saskia zei

Hoi Caroline.
Ik heb vandaag de open kibbeh gemaakt.
Hij was super lekker!
Hier en daar wat aanpassingen.
Ik kon op korte termijn niet aan lamsgehakt komen.
Ik heb varkensshoarma gebruikt. Omdat dat al gekruid was heb ik de kaneel en piment weggelaten.
Wel heb ik nadat het laagje vlees in de springvorm zat wat
Koriander poeder erover gestrooid.
600 gram shoarma kort mee gepulseerd in mijn keukenmachine toen ik daar de koriander en peterselie fijn snee.
Ik heb het ui, knoflook groene peper mengsel niet door het vlees gedaan maar als laagje op de bulgur.
Verder heb ik 200 Gr. Bulgur gebruikt en een springvorm van 22 cm. Twee groene pepers en vier niet al te grote uien. Je kunt het beste de tahini uit de supermarkt gebruiken vaak te vinden op de Turkse afdeling. Ik heb het bij de dekamarkt gezien en AH.
Normaal heb ik die van horizon bij de reform zaak vandaan maar die is veel dikker ( wel biologisch)
Het smaakte echt geweldig.

Anoniem zei

Hallo Caroline,

Ik heb de Kibbeh gemaakt en vond het een beetje naar meel smaken terwijl ik echt afgestreken eetlepels meel had toegevoegd. De groente miste ik in dit gerecht en heb daarom de geroosterde aubergines met saffraanyoghurt er bij gemaakt. Al bij al een goede combinatie.

Groetjes,

Tumtum

Caroline Brouwer zei

Hallo Tumtum,
Het is inderdaad een gerecht waar je nog iets van groente bij moet maken. De recepten van Ottolenghi lenen zich er echt voor om meerdere gerechten te maken en op tafel te zetten. Die meel smaak herinner ik me niet, geen idee hoe dat komt.
groeten, Caroline