maandag 10 september 2012

Quiche met tomaten en geitenkaas


Dit is mijn inzending voor het Foodblogevent van september 2012 dat gehost wordt door Ianna van het blog Beginspiration. Zij koos als thema: "Maak jouw favoriete hartige taart".

Ingrediënten:
- een rol bladerdeeg (AH in de koeling)
- 250 g cherrytomaatjes aan de tak
- 2 el extra vergiene olijfolie
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 el suiker
- 1 el tijmblaadjes
- zout en peper
- 4 eieren
- 125 ml slagroom
- 2 el oreganoblaadjes
- 200 g zachte geitenkaas

Bereiden:
1. Vet een langwerpige bakvorm of een ronde taartvorm van 22 of 24 cm met losse bodem in. En bedek de bodem en de zijkanten met het bladerdeeg. (Je kunt ook plakjes uit de diepvries gebruiken, neem 5 plakjes, laat ze ontdooien en leg ze op elkaar en rol ze uit tot de grootte van je vorm). Beleg de bodem met bakpapier en een steunvulling. Zet de vorm nu een half uurtje afgedekt in de koelkast.
2. Verwarm intussen de oven voor op 180' C. Bak de bodem 20 minuten met de steunvulling. Verwijder de steunvulling en zet de bodem nog 5-10 minuten terug in de oven. Haal de vorm uit de oven en laat de bodem afkoelen. (als de bodem toch iets gerezen is, druk de vulling dan met de achterkant van een lepel voorzichtig plat).
3. Zet de oventemperatuur nu op 200'C. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg daar de tomaatjes (laat ze aan de tak zitten) op. Besprenkel de tomaatjes met de olijfolie, de knoflook, de tijmblaadjes de suiker, zout en peper. Rooster de tomaatjes ongeveer 20 minuten en laat ze afkoelen.
4. Doe de eieren, de slagroom en de oreganoblaadjes (verse oregano verkopen ze bij de Plus en kan je het niet krijgen kun je ook tijm nemen) in een kom en meng met een garde goed door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe.
5. Breek de geitenkaas in stukjes en verdeel over de bodem.  Haal de tomaatjes van de tak - houd twee takjes met tomaatjes achter - en leg ze tussen de geitenkaas. Giet voorzichtig het eimengsel in de taart en leg de achtergehouden tomaten aan de takjes erop.
6. Verlaag  de oventemperatuur naar160'C en bak de quiche 30 minuten tot de vulling gestold  en goudbruin is. Haal de quiche uit de oven, wacht 5 minuten en verwijder de vorm. Laat nog even iets afkoelen voor je de quiche serveert.


Toen Ianna bekend maakte wat haar thema ging worden voor het Foodblogevent van september, was ik meteen enthousiast. Wij eten hier regelmatig hartige taarten en ik ben gek op de combinatie tomaten-geitenkaas en vooral als de tomaatjes eerst  in de oven zijn geweest, daar worden ze zo lekker zoet van. Het is  misschien niet het meest orginele recept, maar wel ontzettend lekker! Vaak is het meeste werk aan een hartige taart om een lekkere bodem te maken  - dat kost tijd -  gelukkig kun je als alternatief hartige taartdeeg  van Kookpmans uit de diepvries gebruiken of bladerdeeg. Ik zag laatst op een ander blog dat je er ook croissantdeeg voor kunt nemen, maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

19 opmerkingen:

Eerstkoken zei

Ziet er mooi uit. Zo'n langwerpige vorm moet ik ook nog eens kopen...!

Judith zei

Lekker! En zo'n vorm is inderdaad een goed idee, jij gebruikt hem vaak volgens mij!

Caroline Brouwer zei

@Antoinette en Judith, bij mijn vorige post (vijgentaart) kun je zien waar je die rechthoekige vorm kunt kopen. Je kunt ook makkelijker stukken snijden dan in een ronde vorm.

Nell zei

Geitenkaas + tomaat = ook voor mij een ideale combi. Zo'n rechthoekige vorm lijkt me superhandig met snijden, maar ik ben zo vreselijk gehecht aan m'n ronde V&B quichevorm. Die kan ik toch niet 1,2,3 afdanken

Anoniem zei

De tomaten en geitenkaas quiche is voor het weekend, vandaag heb ik de mexicaanse lasagne gemaakt met mais tortillas, geweldig recept, hartelijk dank.
Groet Hanny.

Karin - The F Girl zei

Prachtig, die quiche zo! En vast erg lekker ook :-)

Simones Kitchen zei

Een recept hoeft ook niet altijd superorigineel te zijn om een topper te zijn toch? Ik vind dit superlekkere smaken en mmm, tijd om een hartige taart te gaan maken denk ik!

Unknown zei

ik heb ook zo een vorm, (mijn vriend zou zeggen, wat heb jij nu niet, hij zou eens moeten weten... nog een hele waslijst ;-)
en gebruik hem wel veel te weinig! misschien omdat als je deeg koopt het altijd rond is? (tenzij je vierkante plakjes gebruikt)
maar ik ga hem zeker terug uit de kast halen, want het oogt zo mooi!
Ben ook zot van hartige taarten! je kan er zo veel in variëren hé!

Es zei

Oh my Oh my...
Het is ochtend en het water loopt mij in de mond en verlang naar deze taart!
Echt een topper!

Levine zei

Zelfde reactie als Es: Oh my Oh my .....

Ik ga hem maken! Misschien niet met bladerdeeg maar met zelfgemaakt deeg.

Anoniem zei

Hij was heerlijk, dank voor je posts, echt een inspiratie

missFromage zei

Wil ik je vragen waar je die mooie rechthoekige taartvorm hebt gehaald, staat je antwoord al hier te lezen. Wat een service!
Ik ben meteen naar het andere recept gegaan en heb 'm direct besteld bij Dille en Kamille! Niet alleen mooi, maar ook veel handiger om te maken (als je plakjes uit de vriezer gebruikt vooral) én te snijden! Dit is echt goede reclame voor D&K :)

Je zult 'm binnenkort wel op mijn blog voorbij zien komen! Bedankt!

Aranka zei

Weer zo´n mooie foto! En die combinatie tomaat en geitenkaas blijft een toppertje inderdaad!

Unknown zei

Dit ziet er ontzettend lekker uit! Ga ik zelf ook een keertje proberen.
Sarah - Tasting Lifestyle

http://tastinglifestyle.blogspot.be

Evelien zei

De quiche zit nu in de oven, ben heel benieuwd!

Ik heb trouwens na een hele tijd zoeken ontdekt dat je oregano ook bij AH kan kopen, alleen niet los. Het zit in het pakje 'Italiaanse kruidenmix', samen met verse tijm, rozemarijn en salie, op de versafdeling.

henny zei

Hoi caroline
Ik heb een vraag
Ik heb twee quice vormen met losse bodem ,
Ik heb een paarmaal deze vorm gebruikt maar bij het deeg dat ik zelf maak loopt de boter uit de vorm ,
Daar wordt mojn oven zo vies van .
Wat doe ik fout.
Kun je mij daar antwoord op geven

Caroline Brouwer zei

Hallo Henny,
Heb je het idee dat de vulling eruit loopt of de boter uit je deeg? In dat laatste geval zou ik eens kijken naar de hoeveelheid boter die je gebruikt. Ik heb het oog wel eens gehad bij een zoete taart, maar dan was het meer de vulling. Ik gebruik voor een quiche meestal een ronde stenen dichte vorm. Bij deze taart heb ik een vierkante vorm met losse bodem gebruikt. Het enige wat ik kan bedenken is: probeer de volgende keer je deeg eerst een uurtje te laten koelen in de koelkast, zodat de boter in je deeg weer een beetje opstijft. Maar bij deze taart gebruik je bladerdeeg. Heb je het dan ook?
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
groeten, Caroline

henny zei

hoi caroline
ik heb twee vormen bij ah gekocht en er staat op voor quiche.
vond dit een uitvinding losse bodem maar werkt niet
eerste keer heb ik het deeg gemaakt via weight watchers recept.
bij de tweede keer een kant en klaar pak om een quiche te maken
ik denk dat er de boter uitloopt(boter wordt dun bij warmte) nu twijfel ik.
ik zal het gaan proberen wat jij zegt door het deeg in de ijskast te leggen.
anders stap ik toch weer over op een stenen vorm.
bedankt voor je reactie

voyance en ligne gratuit zei

Félicitations pour un très beau site