zaterdag 8 september 2012

Vijgentaart met frangipane


Ingrediënten voor de taartbodem:
- 150 g koude boter, in blokjes
- 250 g bloem
- 25 g poedersuiker
- 1ei
- ½ el koud water

Voor de vulling:
- 100 g amandelpasta of amandelspijs
- 3 eieren
- 200 g kwark
- 100 ml crème fraîche
- 100 g suiker

Voor de decoratie:
- 6 - 8 rijpe vijgen
- 30 g boter
- 2 el suiker
- 2 tl kaneel
- handje geschaafde amandelen


Bereiden:
1. Voor  de bodem: meng in een kom de boter,  bloem en suiker met je vingertoppen tot kruim. Voeg het ei en het water toe en meng alles met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed het niet. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
2. Maak intussen de amandelpasta: blancheer de amandelen. Maal in een keukenmachine de amandelen tot fijn poeder. Voeg de suiker toe en meng alles in 5-7 min. tot een gladde pasta. (Je kunt ook gewoon 100 g amandelspijs nemen)
3. Rasp de amandelpasta en meng met de overige ingrediënten van de vulling.
4. Rol het deeg uit en bekleed een ingevette rechthoekige vorm of een ronde vorm van 24 cm met het deeg. En verdeel de vulling erover. Verwarm intussen de oven voor op 175' C. 
5. Halveer de vijgen, verwijder de steeltjes. Verhit in een koekenpan de boter, suiker en kaneel en bak de vijgen met het snijvlak naar onderen circa 3 minuten. Verdeel de vijgen met het snijvlak naar boven over de vulling (doe er nog wat extra kaneel/suiker, waar je de vijgen in gebakken hebt op) en bestrooi met de geschaafde amandelen.
6. Bak de taart 30 - 40 minuten in de voorverwarmde oven of tot hij goudkleurig is en de vulling stevig is.
7. Bestrooi vlak voor het serveren eventueel met poedersuiker.

Bron: "A Piece of Cake" Leila Lindholm


Tip: Deze taart kun je ook maken met vers zomerfruit of zomerfruit uit de diepvries i.p.v.met vijgen, verdeel dan het zomerfruit over de vulling. Volgens het boek kun je hem helemaal maken tot aan punt 6 en de taart ongebakken in de diepvries bewaren en zo uit de diepvries op een ander moment bakken. Het staat er niet bij, maar ik neem aan dat hij dan wel langer in de oven moet.


Ik heb deze taart in mijn langwerpige vorm  van 13 x 36 cm gemaakt. De vorm kocht ik via internet bij Dille & Kamille. Er bleef nog deeg en vulling over en heb ik nog twee eenpersoons vormpjes er mee kunnen vullen. De amandelpasta heb ik zelf gemaakt, maar je kunt net zo goed amandelspijs gebruiken. Op het ogenblik kom je overal die heerlijke verse vijgen tegen, zelfs AH verkoopt ze. Ze zijn er maar even, dus nu kan je er van profiteren en deze heerlijke taart maken.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb een stukje geproefd en hij was heerlijk. Ik ga binnenkort ook eens een van je andere vijgen recepten maken. Groetjes, Marlous

Anoniem zei

hoi Caroline,

Deze taart gemaakt in een ronde vorm (met dank aan Johan) van 24 cm. Ik heb diepvries bosvruchten gebruikt. Mijn taart moest wel 20 min langer in de oven. Ik heb ook het idee dat mijn taart iets hoger was door de ronde bakvorm. De smaak was heerlijk!. Je proefde de combinatie van amandelen en kwark.
Weer bedankt voor je lekkere recept!

Groetjes Sylvia

Simones Kitchen zei

O lekker! Ik heb nog wat vijgen liggen maar heb al zoveel van dit soort taarten gemaakt de laatste weken dat het voor mijn lijn misschien beter is om er even mee te wachten! Haha... Maar ik ga hem binnenkort ook op de glazen vork plaatsen. Kan ik hem ook niet vergeten te maken...