vrijdag 5 oktober 2012

Zoete aardappelgalette


Ingrediënten:
- 3 zoete aardappelen (elk ca. 350 g)
- 250 g bladerdeeg (diepvries of uit de koeling)
- 1 ei, losgeklopt
- 100 ml zure room
- 100 g geitenkaas
- zout en peper
- 2 el pompoenpitten
- 1 rode chilipeper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 2 tl fijngesneden bladpeterselie

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Pof de zoete aardappels 35 - 45 minuten in de schil tot ze bijna gaar zijn, in het midden nog iets rauw. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in 3 mm dikke plakken.
2. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een 2 mm dikke lap en snijd er 4 rechthoeken van 7 x 14 cm uit en prik in het hele oppervlak gaatjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg daar het bladerdeeg op en zet minstens een half uur in de koelkast. (ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en een rol bladerdeeg uit de koeling gebruikt waar ik 4 rechthoeken van 7 x 14 cm uit heb gesneden. Je kunt natuurlijk ook gewoon vierkante galettes maken met plakjes bladerdeeg uit de diepvries).
3. Haal het deeg uit de koelkast en bestrijk het dun met losgeklopt ei. Verdeel de zure room op de deeglappen en laat een 5 mm brede rand rondom vrij. Schik de plakken zoete aardappel licht overlappend op de roomlaag en laat de rand vrij. Bestrooi met zout en peper, verkruimel de kaas erover en bestrooi met pompoenpitten en de fijngehakte chilipeper.
4. Bak de galettes 20 - 25 minuten tot het deeg gaar is.
5. Roer terwijl de galettes in de oven staan de olijfolie, knoflook, peterselie en een snuf zout door elkaar en bestrijk de galettes direct met dit mengsel als ze uit de oven komen. Serveer ze warm of op kamertemperatuur. (koud ook lekker).

Bron: "Ottolenghi Het Kookboek".

De afgelopen week was het stil op mijn blog en dat kwam doordat wij een week in een all inclusive hotel in Turkije zaten. We vlogen naar Antalya en verbleven in het "Green Palace Hotel" in Kundu. We hebben een heerlijke week gehad, prachtig weer 32' C, zo voelde het niet, omdat er een lekker zeewindje stond en het niet vochtig was. We zijn lekker uitgerust, hebben veel gelezen en heerlijk gegeten. Er gaat nu het weekend weer gekookt worden en waarschijnlijk Turkse gerechten, want ik houd wel van de Turkse keuken.

Dit recept had ik al eens eerder geplaatst, het was een van de eerste recepten die ik van Ottolenghi maakte en het viel meteen goed in de smaak. Het ziet er niet alleen kleurrijk uit, maar de verschillende smaken van zoet (aardappel), het pittige van de pepers en het aparte van de geitenkaas combineren heerlijk in dit gerecht. Je kunt het als voorgerecht serveren, maar ook als hoofdgerecht in combinatie met een groene salade.

15 opmerkingen:

Jeanne zei


Ziet er lekker uit Caroline.
En complimenten voor je man.
Hij heeft weer prachtige foto`s gemaakt.
Dit recept ga ik zeker proberen.
Groetjes.

Karin - The F Girl zei

Heerlijk dat je zo lekker uitgerust bent op vakantie. Zo nu en dan is dat ook gewoon even nodig, eruit en bijkomen, niet?

De galettes zien er heerlijk uit.

Photo-copy zei

Klinkt lekker!
Ben ook dringend aan een vakantie toe. 't Is gewoon op voor het moment. :)

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ik had al een paar keer op je blog gespiekt, maar het bleef pompoentaart (ook lekker hoor).
32C klinkt ook heerlijk, ik had niet gedacht dat het daar nog zo warm was. Hoop voor ooit. Gr, Gerry

Judith zei

Ik had al zo'n vermoeden dat je op vakantie was! Heerlijk, zo'n warm weekje. Ben weer benieuwd naar je recepten!

Simone de Klerk zei

Ziet er heerlijk uit. Maar waar krijg ik hier in NL zoete aardappels?

ymme zei

Dat ziet er weer zo kleurrijk smakelijk uit .

Caroline Brouwer zei

@Simone, bij de Turkse winkel, de Plus en de Hoogvliet heeft ze ook.

Marian zei

Hoi Caroline,
Fijn te horen dat jullie zo'n leuke vakantie gehad hebben!
Ik ben benieuwd naar je Turkse recepten! Ik hou ook wel van de Turkse keuken, de Roemeense keuken heeft er trouwens veel invloeden van.
Mijn man nam enkele weken geleden van een zakenreis naar Istanbul een Turks kookboekje voor me mee... Daarin stond een recept voor kipfilet-pudding... maar ik durf het toch niet aan om te maken :-).
Groetjes,
Marian

Caroline Brouwer zei

Hallo Marian,
Zo'n apart recept zou mij meteen aanspreken om te gaan maken! Ik zou zeggen: maak dat recept, je hebt niets te verliezen.
groeten, Caroline

Simone de Klerk zei

Bedankt, Caroline! Ik ga ze zeker eens maken.

Anoniem zei

Welkom terug! :-) groeten Rianne. Blij dat ik je geweldige blog weer kan volgen.

Fauve zei

Gisteren gemaakt, een succes! Echt een recept dat ik ga onthouden. Had er een bewaard voor de lunch vandaag, en ik kan jullie vertellen dat ze koud nog net zo lekker zijn!

@ Simone: De Dirk verkoopt ook zoete aardappels. De Albert Heijn heeft ze sinds kort ook in het assortiment. Laatst zag ik ze ook liggen bij een groentekraampje op de (Ten Kate)markt (3 stuks voor € 0,50)

Caroline Brouwer zei

@Fauve, lekker zijn ze hè! Pas op, want AH verkoopt zoete aard. die wit zijn van binnen. Je kunt het controleren door een klein stukje schil weg te krabben. Die witte vind ik zelf minder lekker en de kleur doet natuurlijk ook wat! Er zijn idd meer groenteboeren die ze verkopen. Hier(waar ik woon)is het geen probleem om ze te pakken te krijgen

marionblogt zei

Caroline, ik heb ze gisteren gemaakt. Ze zijn heerlijk. Ik heb ze ook op mijn blog geplaatst met een verwijzing naar het jouwe. Ik vraag me af wat ik met het restje aardappelen ga doen.
Fijn weekend,
Marion