maandag 30 april 2012

Chocolade Armagnactaart



Ingrediënten:
- 60 g pecannoten of walnoten, gemalen
- 35 g bloem
-  ¼ tl zout
- 12 gedroogde pruimen, ontpit en in kleine stukjes gesneden
- 50 ml water + 3 el water
- 150 ml Armagnac (of cognac of whiskey)
- 200 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), in kleine stukjes
- 113 g roomboter, in blokjes
- 3 grote eieren, gescheiden
- 135 g suiker

Voor het glazuur:
- 85 g donkere chocolade (minstens 70% cacao)
- 3 el poedersuiker
- 42 g roomboter, op kamertemperatuur

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op190' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng in een kom de gemalen pecannoten, het meel en het zout. Zet opzij. (de noten kan je heel goed malen in een kaasmolentje).
3. Doe de pruimen met 50 ml water in een steelpannetje en zet op een matig vuur. Kook de pruimen tot het water helemaal is opgenomen. Haal van het vuur en giet de Armagnac erbij. Laat de Armagnac flamberen door er een lucifer bij te houden. Als de vlammen gedoofd zijn, giet je het in een schaaltje en laat afkoelen op kamertemperatuur.
4. Doe de chocolade, boter en de  3 el water in een hittebestendige schaal en laat au bain marie onder roeren  zachtjes smelten. Haal de chocolade van het vuur zodra de chocolade gesmolten is. Het moet niet erg heet worden.
5. Meng met een mixer in een grote kom de eigelen en de suiker ongeveer 2 minuten. Meng met een rubberen spatel, één voor één het chocolademengsel, het noten-bloemmengsel en de pruimen met vocht erdoor.
6. Sla de eiwitten stijf met de mixer en roer ze voorzichtig met een spatel door het beslag, eerst een kwart en daarna de rest.
7. Doe het mengsel in de voorbereide springvorm en bak de taart 28 -32 minuten in de voorverwarmde oven.Controleer met een satéprikker, je wilt niet een hele vochtige taart, maar hij moet ook niet te droog zijn.
8. Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Zet hem daarna omgekeerd op een rooster en verwijder het bakpapier. De onderkant van de taart wordt de bovenkant.
9. Als de taart helemaal is afgekoeld  maak je het glazuur; smelt de chocolade au bain marie, als het gesmolten is, haal je het van het vuur. Met een spatel roer je de poedersuiker er door en beetje voor beetje de in stukjes gesneden boter. Laat het nog even staan, totdat het glazuur iets dikker is geworden en verdeel het dan met een spatel of een mes over de taart. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast, maar haal ruim voor het serveren eruit om op kamertemperatuur te laten komen.  Je kunt de taart serveren met een bolletje ijs, of  met opgeklopte slagroom en een scheutje Armagnac erdoor.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Tip: i.p.v. Armagnac kun je ook cognac of whiskey gebruiken. Je kunt dit recept ook maken met rozijnen en whiskey  (50 ml whiskey en 60 g rozijnen).


Dorie vertelt in haar boek over deze taart de volgende anekdote: Ze werkte een tijdje als kok in een gerenommeerd restaurant maar was het zat iedere dag dezelfde gerechten te maken. Op zekere dag besloot ze wat variatie aan te brengen in een chocoladedessert. In plaats van whiskey en rozijnen koos ze voor Armagnac en pruimen. De conservatieve gasten van het restaurant verwachtten echter whisky en rozijnen! Dus werd ze ontslagen vanwege "creatieve insubordinatie" (!). 
Wijzelf vinden dit één van de lekkerste chocoladetaarten die we ooit hebben geproefd. De taart heeft een intense chocolade smaak en is fluweelzacht. Serveer kleine porties, want de taart is vrij machtig.

zondag 29 april 2012

Carolines Blog 2 jaar!


Vandaag is het precies twee jaar geleden dat ik met mijn blog begon. Dit was eigenlijk om mijn eigen recepten te ordenen; het eerste recept dat ik plaatste was een citroentaart van Jamie. Inmiddels zijn we vele posts (420) verder en worden er speciaal recepten uitgeprobeerd voor mijn blog. Het digitale contact met andere bloggers en de contacten op twitter vind ik erg leuk. Ik waardeer het erg wanneer men een reactie op mijn blog achterlaat: inmiddels al bijna 1900 reacties! Mijn populairste posts kun je in de sidebar zien, het is wel leuk om te vermelden dat mijn zoete avocadomousse heel lang op nummer 1 heeft gestaan  met 3120 vieuws, maar rond de kerst verdrongen is door "voorgerechten voor de kerst".
Ik wil alle trouwe bezoekers bedanken en heb speciaal voor deze gelegenheid een goddelijke chocoladetaart gebakken die ik jullie virtueel wil aanbieden. Morgen plaats ik het recept.

Ik wil iedereen heel hartelijk danken voor de vele lieve en spontane reacties op mijn tweede "verjaardag"!

vrijdag 27 april 2012

Foodblogevent mei 2012


Het was de derde keer dat ik mee deed aan het Foodblogevent en nu mag ik het zelf organiseren. Vorige maand was Femke van het blog "Smaakmaakster" de host en zij heeft nu het stokje aan mij doorgegeven.
Natuurlijk had ik al eens nagedacht wat mijn thema zou zijn als ik zou winnen. Op twitter merkte ik al dat veel foodbloggers al door hebben dat ik erg van bakken houd. Daarom heb ik gekozen voor het thema aardbeien.  Het is voorjaar en de winkels liggen weer vol met die heerlijke rode, gezonde vruchten, vooral die uit Nederland hebben mijn voorkeur. Je kunt er veel kanten mee op en dat is ook de bedoeling. Bijvoorbeeld bakken of een lekker dessert maken, maar ook voor de mensen die niet van zoet houden is er een mogelijkheid om mee te doen, want je kunt aardbeien ook heel goed in salades verwerken. En er zijn nog wel meer mogelijkheden. Ik ben erg benieuwd en kijk uit naar jullie inzendingen. Ik hoop dat het net zo'n succes wordt als vorige maand en dat er weer heel veel lekkere recepten ingestuurd gaan worden.

De opdracht is dus: maak een lekker recept waar aardbeien in verwerkt worden.

Je kunt je recept inzenden tot donderdag 31 mei 2012, tot 's avonds 18.00 uur. Diezelfde avond maak ik de winnaar bekend.
Heel veel succes iedereen en ik reken op heel veel creatieve inzendingen.

Je kunt meedoen door hier een reactie achter te laten met een link naar je recept op je blog.
Vermeld bij je recept dat het je inzending is voor het Foodblogevent.
Ook mensen die geen blog hebben zijn van harte uitgenodigd om mee te doen. Stuur mij dan een mailtje, met je recept en foto, dan zorg ik dat je inzending geplaatst wordt.

Update: Door jullie enthousiasme en het grote aantal inzendingen, was het niet meer te doen om alle recepten erbij te plaatsen. Ik heb me dus moeten beperken tot een foto en een link naar het recept op jullie blog.



De inzendingen voor het Foodblogevent:

1Anniek van "Cuberdon & Macaron":
Als eerste heeft Anniek van het mooie Belgische blog  "Cuberdon & Macaron" haar recept ingestuurd.
Ze noemt haar recept een creatieve ode aan de rode zaligheid. Dankjewel Anniek, leuk dat je zo snel bent!


Pimped out Pap

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. PJ van "Zombelina's Foodblog":
Het tweede recept komt van Zomebelina's Foodblog, dat  nr.4 staat in de lijst "Top 50 beste foodblogs". Ze heeft een heerlijke citroen maanzaad cake met slagroom en aardbeien gemaakt. Als je op haar blog kijkt, zie je nog meer foto's van deze mooie taart! Bedankt voor je inzending.


Citroen maanzaad cake met slagroom en aardbeien

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Johanna van "De Keuken van Johanna":
Het derde recept komt van het blog "De keuken van Johanna", een blog vol heerlijke recepten!  Dit recept stond al eerder op haar blog, maar is zó lekker dat het een herkansing verdient. Bedankt voor je inzending.


Gemarineerde aardbeien met citroenmascarpone

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. Karin van "Gewoon Lekker!!!":
Het vierde recept komt van mijn collega Karin van "Gewoon Lekker !!!". Door Karin ben ik enthousiast gemaakt voor het bloggen en ben ik aan mijn eigen blog begonnen, waar ik nog nooit spijt van heb gehad. Karin, bedankt voor je inzending en leuk dat je meedoet!


Muntyoghurt met aarbeien en balsamicosiroop

------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Gereon van "Culi DL":
Het vijfde recept komt van  Gereon van "Culi DL".  Een blog dat ik nog niet kende, maar zeker een bezoekje waard is! Hij beschrijft wijn- en spijscombinaties, makkelijke recepten met lekkere wijnen. Bedankt voor je inzending Gereon.

Aardbeien en frambozen in rode wijn.

------------------------------------------------------------------------------------------------
6. "Winny, wat eten we vandaag"?:
Het zesde recept komt van Winny van "Winny, wat eten we vandaag"? Een blog over lekker en gezond vegetarisch eten. Bedankt voor je inzending Winny.


Eton Mess

------------------------------------------------------------------------------------------------

7. Ann van "Photo-copy":
Het zevende recept komt van Ann van het Belgische Blog  "Photo-copy". Zij maakt adembenemend mooie foto's en ik ben er trots op dat er nu een foto van haar op mijn blog staat! Bedankt voor je eerste inzending Ann! (Ann heeft beloofd dat er nog minstens één recept volgt).


Zomerse aardbeiencocktail 

------------------------------------------------------------------------------------------------

8. "Italiaans koken met Antoinette":
Het achtste recept komt van het blog "Italiaans koken met Antoinette". Antoinette woont in Italië en laat ons meegenieten van de heerlijke Italiaanse keuken. Een blog met recepten die passen bij het seizoen en Antoinette geeft muziektips voor bij het werk. Bedankt voor je inzending Antoinette!


Risotto met aardbeien

-----------------------------------------------------------------------------------------------

9. Ann van "Photo-copy":
Het negende recept komt van Ann  van "Photo-copy". Dit is al het tweede recept dat zij instuurt. Op haar blog staan nog meer foto's van deze schitterende taart. Het is een taart die in Zweden vooral gemaakt wordt voor verjaardagen en de Midzomernacht. Bedankt voor je inzending Ann!


Traditionele Zweedse aardbeientaart  (Jordgubbstårta)

------------------------------------------------------------------------------------------------

10. Solama's Keuken:
Het tiende recept komt van "Solama's Keuken". Zij ontdekte via Twitter over het Foodblogevent en vroeg of ze ook mee mocht doen; zij heeft haar blog een hele tijd geleden al aangemaakt en vond het nu een mooie gelegenheid om er haar eerste recept voor het Foodblogevent op te plaatsen. Dank voor je inzending Solama!


Cleopatra cheesecake

------------------------------------------------------------------------------------------------

11. "The Kitchenary Tales":
Het elfde recept komt van het Belgische blog: "The Kitchenary Tales". Voor haar zijn "ontbijt, lunch en diner" magische woorden die de 3 hoogtepunten van de dag inluiden. Zij heeft aarbeientaartjes gemaakt in 2 variaties. Bedankt voor je inzending!


Aardbeientaartjes

------------------------------------------------------------------------------------------------

12. Wilma van "Kookgek Wilma":
Het twaafde recept komt van het blog "Kookgek Wilma". Wilma is nog maar net begonnen met bloggen, hoewel ze al heel lang bezig is met koken en broodbakken. Via Twitter zijn we er achter gekomen dat we vlakbij elkaar wonen (ca. 300 m van elkaar), maar we kennen elkaar nog niet. Bedankt voor je inzending Wilma!


Bevroren aardbeientaart (voor 10-12 personen)

.------------------------------------------------------------------------------------------------

13. "Aranka's Kookblog":
Het dertiende recept komt van "Aranka's Kookblog". Zij laat zien dat je zoutarm / zoutloos ook heel smakelijk kunt koken. Bedankt voor je inzending!


Chocolade  pavlova met slagroom en aardbeien

------------------------------------------------------------------------------------------------

14. Chef Mama van "Marsepein":
Het 14e recept komt van het blog "Marsepein". Zij leert haar drie kinderen wat écht voedsel is en wat uit de fabriek komt. Bedankt voor je inzending!


Aardbeiensoep met gembermascarpone

------------------------------------------------------------------------------------------------


15. Inge van "De Bakparade":
Het vijftiende recept komt van het blog "De Bakparade". Inge is dol op bakken en koken en dan vooral gezonde dingen die bijna altijd vegan zijn. Inge bedankt voor je inzending!


Klassieke aardbei-slagroomtaart

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. Els van "Eetlust!":
Het zestiende recept is van Els van het blog "Eetlust!". Els kookt zoveel mogelijk biologisch en houdt meer van hartig, dan van zoet. Ze houdt van culinaire verrassingen. Els bedankt voor je inzending!


Aardbeientrifle met aardbeienmunt

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. Anke van "Donna Caramella:
Het 17e recept komt van het Belgische blog "Donna Caramella". Anke werkt fulltime, loopt marathons, verdiept zich in de Spaanse taal en heeft ook nog tijd om lekker te koken en te bakken. Bedankt voor je inzending Anke!


Aardbeitaartje

------------------------------------------------------------------------------------------------------

18.  Brenda van "Brenda Kookt":
Het achttiende recept komt van "Brenda Kookt". Brenda is nog niet zo lang met bloggen bezig en kookt ook nog maar vier jaar; zij probeert steeds meer nieuwe recepten uit. Bedankt voor je inzending Brenda!


Eton Mess

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

19. Manon van "In de Keuken":
Het negentiende recept komt van het blog "In de Keuken". De recepten van Manon zijn zonder vis en vlees en ze stopt er haar eigen fantasie in. Zij maakt ook erg mooie foto's. Op haar blog staan nog meer foto's van dit recept en nog wat tips. Bedankt voor je inzending Manon!


Aardbeienbonbons (met roze peper)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

20. Tessa van "I am cooking with love":
Het twintigste recept komt van Tessa van het blog "I am cooking with love". Tessa is pas met bloggen begonnen. Ze houdt van lekker eten, van in de keuken staan, recepten lezen en van het leven. Bedankt Tessa voor je inzending!


Aardbeien pannacotta met wodka

----------------------------------------------------------------------------------------------------

21. Jolien van "Jolie Gâteau":
Het 21e recept komt van het Belgische blog "Jolie Gâteau". Jolien is gebeten door het bakvirus en laat ons meegenieten van alle lekkere dingen die zij maakt. Dank voor je inzending Jolien!


Aardbeienmousse

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

22. Candy van "Candy in Wonderland":
Het 22e recept komt van het blog "Candy in Wonderland". Zij heeft een klein bedrijfje: "Het organiseren van kinderfeestjes". Ook heeft zij pas haar bakkersdiploma gehaald. Bedankt voor je inzending Candy!


Cocktail Rossini

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

23. Lies van "Lepeltje Liefde":
Het 23e recept komt van het blog "Lepeltje Liefde". Lies heeft makkelijke en uitdagende recepten. Meestal vegetarisch en altijd met een lepeltje liefde. Bedankt voor je inzending Lies!


Couscoussalade met spinazie, aardbei, geitenkaas en pijnpitten

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24. Linda van "Dutchful Thinking":
Het 24e recept komt van Linda van het blog "Dutchful Thinking". Linda heeft qua keuken geen uitgesproken voorkeur, hoewel de Indiase keuken wel in haar top drie staat. Bedankt voor je inzending Linda!


Aardbei - Prosecco - wikkeltaart

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

25. "Nullam Microwaveum":
Het 25e recept komt van het Belgische blog:"Nullam Microwaveum". Nullam Microwaveum is geen  'One man show', zij deelt haar passie met familie, vrienden en sociale media. Bedankt voor je inzending!


Luchtige engelencake met lemon curd, mascarponecrème en aardbeien uit Hoogstraten

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

26. Max en Elise van "De Ruijsbroekjes":
Het 26e recept komt van het blog "De Ruijsbroekjes". Altijd op zoek naar lekkere dingen om samen te doen. Hun motto: 'Verwonder, wees creatief en geniet'. Bedankt voor jullie inzending!


Gegrilde open kaas, chocolade en aardbeien sandwich

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

27. Inge van  "De Bakparade":
Het 27e recept komt van Inge van het blog "De Bakparade". Dit is het tweede recept dat Inge instuurt.
Bedankt voor je inzending, Inge!


Aardbei witte chocolade biscotti

-----------------------------------------------------------------------------------------------

28. Silke van "Silkes Kookhoekje":
Het 28e recept komt van Silke van het Belgische blog "Silkes Kookhoekje". Koken doet zij al jaren en ze houdt ervan iedereen te verrassen met lekkere gerechtjes en gebakjes. Bedankt voor je inzending, Silke!


Pavlova met aardbeien

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29. Monique van "Monique's Keukentje":
Het 29e recept komt van het blog "Monique's Keukentje". In haar keuken probeert zij lekkere gerechten te maken en brood te bakken.......met vallen en opstaan. Bedankt voor je inzending Monique!


Aardbeien-chocoladegebakje

------------------------------------------------------------------------------------------------------

30. Steph van"The Kitchenarys Tales":
Het 30e recept komt van het Belgische blog "The Kitchenary Tales". Dit is het tweede recept dat zij instuurt. Bedankt voor je inzending!


Champagnesabayon met aardbeien

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

31. Marian van "Avonturen in de Keuken":
Het 31e recept komt van het Belgische blog "Avonturen in de Keuken". Zij houdt ervan nieuwe recepten uit te proberen; hartige en zoet, traditioneel en exotisch. Marian, bedankt voor je inzending!


Aardbeien-tiramisu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

32. Robin van "Aziatische Ingrediënten":
Het 32e recept komt van het blog "Kok Robin" en het blog "Aziatische Ingrediënten". Zij biedt de helpende hand om ons wegwijs te maken in de Aziatische supermarkt en uitleg te geven over de Aziatische ingrediënten. Bedankt voor je inzending Robin!


Meloen-aardbeiensalade met chilivlokken

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

33. Didi van "Bijzonder Spaans:
Het 33e recept komt van het blog "Bijzonder Spaans". Zij  deelt hier haar passie voor Spanje, Spaanse producten en recepten en is eigenaar van de webshop "Made in Spain". Bedankt voor je inzending, Didi!


Aardbei-en citroenijsjes

------------------------------------------------------------------------------------------------------

34. Pauline van "Uit Paulines Keuken":
Het 34e recept komt van het blog "Uit Paulines Keuken". Zij hield als kind al van koken. Haar hele week staat in het teken van eten, mooie producten en recepten, een droom die uitgekomen is! Pauline runt ook een webshop in streekproducten "Uit eigen streek".


Meringue met aardbeien

--------------------------------------------------------------------------------------------------

35. Margriet van "OverEten.com":
Het 35e recept komt van het blog "OverEten.com". Margriet is geen professional, maar iemand die graag kookt en bakt in haar vrije tijd en er vervolgens over schrijft. Bedankt voor je inzending, Margriet!


Aardbeien cheesecake

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

36. Kim van "Dailyblog":
Het 36e recept komt van het Blog "Dailyblog". Een blog met verschillende onderwerpen. Iedere dag selecteren zij een internationale blogpost en presenteren die in verschillende talen aan een nieuwe lezersgroep. Bedankt voor je inzending, Kim!


Aardbeien & garnalensalade

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

37. Simone van "Junglefrog Cooking":
Het 37e recept komt van het blog "Junglefrog Cooking". Zij heeft ook een online culinair tijdschrift "De Glazenvork". Simone is foodfotograaf en maakt schitterende foto's! (wie kent haar niet?) Bedankt voor je inzending Simone!


Aardbeien fetasalade

-----------------------------------------------------------------------------------------------

38. Claudia van "Blondie Kookt":
Het 38e recept komt van het blog "Blondie Kookt". Naast de wat simpele recepten voor de beginnende kok, vind je hier ook moeilijkere recepten. Zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes. Zij runt het bedrijf "Blondies cupcakes". Bedankt voor je inzending, Claudia!


Luchtige citroen-ricottapannenkoekjes met gekarameliseerde aardbeien

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

39. Pierre van "Hot Cuisine de Pierre":
Het 39e recept komt van het Belgische blog "Hot Cuisine de Pierre". Pierre is een kok die fotografeert en een fotograferende kok. Hij  is zijn blog begonnen, omdat hij van schrijven, koken en fotograferen houdt en dit met iedereen wil delen. Bedankt voor je inzending Pierre!


Ricotta-mousse met rood fruit

----------------------------------------------------------------------------------------------------

40. Jacobien van "Cobuse":
Het 40e recept komt van het blog "Cobuse". Jacobien schrijft over koken en alles war daarmee samenhangt.
Bedankt voor je inzending, Jacobien!


Snel zalmhapje met de zuivere smaak van aardbei, rozemarijn en tijm

-------------------------------------------------------------------------------------------------

41. Bart van "Nullam miccrowaveum":
Het 41e recept komt van het Belgische blog "Nullam microwaveum". Dit is het 2e recept dat Bart instuurt. Bedankt Bart, voor je 2e inzending!


Vuurrode aardbeien gedompeld in chocolade en geroosterde pistachenoten

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

42. Jeanne van "Aan Jeanne's Keukentafel":
Het 42e recept komt van het blog "Aan Jeanne's Keukentafel". Een blog vol recepten. Bedankt voor je inzending Jeanne!


Aardbeienjam

-----------------------------------------------------------------------------------------------

43. "Full Maan":
Het 43e recept komt van het blog "Full Maan". 'Ik schrijf op mijn blog dingen waar ik mee bezig ben of zomaar een gedicht wat uit mijn inner ontspruit'. Bedankt voor je inzending!


Amuse aardbei

---------------------------------------------------------------------------------------------------

44. "Flince Food Solutions & Catering":
Het 44e recept komt van "Flince Food Solutions & Catering". Bedankt voor je inzending!


Farfalle met rozenblaadjes

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

45 en 46. Fatima van "Safrana Argana":
Het 45e en 46e recept komt van het blog "Safrana Argana". Een blog met oa. heerlijke Marokkaanse recepten. Bedankt voor je inzendingen Fatima!

Aardbeien rozen ijs

Aardbei / brownie trifle

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

47. Anke van "Donna Caramella":
Het 47e recept komt van het Belgische blog "Donna Caramella". Dit is het 2e recept dat Anke in heeft gezonden. Bedankt, Anke!


Cocktailcakejes met aardbeien

------------------------------------------------------------------------------------------------

48. Kelly van "Kell's Kitchen":
Het 48e recept komt van het blog "Kell's Kitchen". Voor Kelly is eten genieten, vooral samen met anderen. Zij vindt het heerlijke om te koken en zou het geweldig vinden om op 'n dag haar eigen bakkerswinkeltje te beginnen. Bedankt voor je inzending Kelly!


Mini Strawberry Cheesecakes

------------------------------------------------------------------------------------------------------

49. Didi van "Bijzonder Spaans":
Het 49e recept komt van het blog "Bijzonder Spaans", een blog met vooral Spaanse recepten en prachtige foto's! Dit is het tweede recept dat Didi inzendt. Bedankt voor je inzending!


Gazpacho de fresones

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

50 en 51. Fragrances van "Fragrances in the Kitchen":
Het 50e recept en het 51e recept komen van het blog "Fragrances in the Kitchen". Zij besteed graag haar vrije tijd in de keuken, steeds op zoek naar nieuwe recepten waarmee zij naar hartenlust kan experimenteren. Bedankt voor je inzending!


Aardbeirepen



Amerikaanse pancakes met aardbeiencoulis

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

52.  Ianna van"Beginspiration":
Het 52e recept komt van het blog "Beginspiration".  Een blog over gezond en (h)eerlijk eten. Bedankt voor je inzending!


Munt met aardbei-limoenade

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

53. Brenda van "Brenda Kookt":
Het 53e recept komt van het blog "Brende Kookt". Dit is Brenda's tweede inzending. Bedankt Brenda!


Zomerse aardbei snack

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

54. Elke van "Kijkje in de Keuken:"
Het 54e recept komt van het blog "Kijkje in de Keuken". Elke houdt van eerlijk, echt en eenvoudig en dat is wat je op haar blog zult vinden. Bedankt voor je inzending Elke!


Wentelteefjes met aardbeien

---------------------------------------------------------------------------------------------------

55. Claudia van "Claudia's Kitchen Creations":
Het 55e recept komt van het blog "Claudia's Kitchen Creations". Claudia houdt van koken en wil daarover vertellen op haar blog. Bedankt voor je inzending, Claudia!


Aardbeiensambal

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

56 en 57 Tonia van "365 Dagen Koken en Eten":
Het 56e  recept en het 57e  recept komen van het blog "365 Dagen Koken en Eten". Tonia laat zien wat zij gegeten hebben en wat zij lekker vonden. Zij ontdekt steeds meer lekkere vegetarische gerechten. Bedankt voor je inzendingen Tonia!

Aardbeiencrème uit Tsjechië 

Salade met aardbeien en kip

--------------------------------------------------------------------------------------------

58. Jacqueline Kos van Jacky's Bakery:
Het 58e recept komt van Jacqueline Kos. Zij heeft geen blog maar een thuisbakerij in Hilversum: 
"Jacky's Bakery". Zij heeft een schitterende taart gemaakt voor het Foodblogevent, waarvan ik het recept hier plaats. Het is een lekkere frisse taart met de rijke smaak van banketbakkersroom, aardbeien en karamel. Jacqueline bedankt voor je geweldige inzending!


Klassieke Fraisier

De cake:
190 cakemeel
1 tl bakpoeder
4 eieren, warm
200 gram kristalsuiker
1,2 dl slagroom
1 tl vanille-essence (ik heb zelf 1 tl karamelextract gebruikt)
115 g roomboter, gesmolten
klein beetje poedersuiker

springvorm van 22,5 cm.

Bereiden van de cake:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop het meel en bakpoeder in een kom door elkaar en zeef het mengsel.
Meng in een andere kom de eieren met de kristalsuiker en klopt dit mengsel 3 minuten met een mixer tot het verdrievoudigd in volume. Roer daarna de slagroom en de vanille essence erdoor.
Klop de boter door het eimengsel. Roer met een garde voorzichtig de droge ingrediënten net lang genoeg door het eimengsel tot alle klontjes verdwenen zijn.
Vet een bakblik van 22,5 cm in en bestuif met bloem. Schep het beslag in de bakblik en bak 25 minuten. Laat de cake 10 minuten rusten en snijd de cake los van het bakblik. Laat de cake afkoelen op een rooster.
Snijd de cake in twee lagen.


Voor de Crème Mousseline:
600 ml melk
2 tl  vanille-essence
130 g suiker
2 eieren
2 eierdooiers
60 g maïzena
340 g boter in blokjes
3-5 el aardbeien extract (of kirsch)

Bereiding Crème Mousseline:

Crème Mousseline is niets anders dan banketbakkersroom met boter, zodat het wat voller van smaak is. Voeg wel een smaakmaker toe zoals Kirsch of Aardbeienextract.

Breng in een pan de melk met het vanille extract zachtjes aan de kook. Doe de suiker, het ei en de dooiers in een kom waar ook de melk in past en klop het mengsel met een garde 1 minuut licht en glad.
Klop de maïzena erdoor. Schep al kloppend met een garde de helft van de warme melk bij het eimengsel. Giet het mengsel weer in de pan, zet de pan op matig vuur en roer met een garde tot het mengsel borrelt en indikt. Nu is de crème (banketbakkersroom) gaar. Doe de room in een kom en laat het goed afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de crème op matige snelheid met het gardehulpstuk. Voeg steeds een derde van de boter toe en wacht tot elke portie is opgenomen voor je meer toevoegt. Voeg de gekozen smaakmaker toe. Klop alles op hoge snelheid 3 - 5 minuten licht en romig.
Max 3 dagen in de koelkast te bewaren of 2 maanden in de vriezer.

Voor de gehele taart heb je nodig:
De cake
De Crème Mousseline
25 grote aardbeien, totaal 450 gr.
1 lap marsepein naar keuze
Eventueel siroop (150 g suiker opgelost in 170 ml warm water en 3 el karamelextract of kirsch)

Bereiding van de taart:
Zet een springvorm van 22,5 cm klaar. Knip een stuk karton uit dat in de vorm past. Leg de eerste helft van de cake in de springvorm.
Bestrijk de cake eventueel nog met siroop. Kies 15 even grote aardbeien. Snijd het kroontje eruit en halveer ze verticaal.
Zet de aardbeien met de binnenkant tegen de springvorm aan en bedek de hele zijkant van de springvorm.
Smeer de crème mousseline over de cake tot de aardbeien bijna helemaal bedekt zijn. Druk de crème goed tegen te zijkanten en tussen de aardbeien!
Houdt nog wat crème over voor het afsmeren. Hak de rest van de aardbeien in kleine stukjes en doe deze op de crème mousseline.
Leg de tweede cake laag er op en bestrijk eventueel nog met de siroop. Smeer de bovenkant af met de rest van de crème en laat de taart een uurtje opstijven in de koelkast.
Rol een mooie lap marsepein uit van ongeveer 3 mm dik. Leg deze op de taart en snij de marsepein af langs de rand van de springvorm. Laat de taart nu nog min. 3 uur opstijven in de koelkast.

Om de taart los te krijgen uit de springvorm:
Maak een theedoek nat met warm water en leg hem om de springvorm heen voor 30 seconden. Als het goed is kan je nu veilig de taart uit de vorm halen.

Decoreer met marsepein of eiwitglazuur.

De taart moet in de koelkast worden bewaard, luchtdicht. Hij kan max. 3 dagen worden bewaard. Invriezen is niet aan te raden vanwege de aardbeien. Deze hebben een hoog vochtgehalte en dit ontdooit niet mooi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

59. Gerry van "Gewoon Lekker Gewoon":
Het 59e recept komt van het blog "Gewoon Lekker Gewoon". Geen haute-cuisine, maar gewoon lekker eten dat ook lekker gewoon is. Gerry miste tussen alle inzendingen haar beschuitje met aardbeien. Wie vindt dat nu niet gewoon lekker en eet dat gewoon? Bedankt voor je inzending, Gerry!


Beschuit met aardbeien

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

60. Bart van "Nullam Microwaveum":
Het 60e recept komt van het Belgische blog Nullam Microwaveum". Dit is al de derde inzending van Bart. Bedankt, Bart!


Eton Mess

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

61. Kelly van "Kell's Kitchen":
Het 61e recept komt van het blog "Kell's Kitchen". Dit is het tweede recept dat kelly instuurt. Bedankt Kelly!


Strawberry Shortcake

---------------------------------------------------------------------------------------------

62. Sietske van "Zilte Zee":
Het 62e recept komt van het blog "Zilte Zee". Een plek waar het gaat over eten, eilanden, recepten, kunst en de zee. Bedankt voor je inzending Sietske!


Frisse aardbeien

---------------------------------------------------------------------------------------------

63. Femke van "Smaakmaakster":
Het 63e recept komt van het blog "Smaakmaakster". Een geboren en getogen Zeeuwse, altijd opzoek naar nieuwe uitdagingen. Heeft voor zichzelf een uitdaging bedacht: 30 opdrachten die met eten te maken hebben uitvoeren binnen één jaar tijd. Ze houdt ons op de hoogte via haar blog welke opdrachten ze gedaan heeft en hoe ze verlopen zijn.


No bake cheesecake met kokos en aardbeien

--------------------------------------------------------------------------------------------------