dinsdag 26 juni 2012

Warme linzensalade met cherrytomaatjes en halloumi


Ingrediënten:
- 250 g cherrytomaatjes, gehalveerd
- ½ rode ui, in dunne halve ringen
- ½ knoflookteen, geperst
- sap van een ½ citroen
- 1 el olijfolie
- 150 g Le Puy linzen
- 250 g halloumikaas, in stukken
- een klein bosje koriander, grof gehakt

Bereiden:
1. Doe de tomaatjes met de rode ui, knoflook,  citroensap en olijfolie in een schaal en roer om.
2. Kook de linzen volgens de verpakking, laat ze uitlekken en doe ze in de schaal met tomaatjes. Voeg naar smaak zout en peper toe en roer alles door elkaar.
3. Als de linzen staan te koken, grill je de halloumi tot de stukjes goudbruin zijn (in de grillpan.).
4. Roer de koriander door de linzensalade en verdeel de halloumi erover en serveer.

Bron: BBC Good Food.

Weer een erg lekker vegetarisch recept voor 2 personen. Heerlijke combi van de linzen met de zoute halloumi en de zoete tomaatjes. Halloumi koop je bij de Turk,kun je dit niet krijgen dan is het ook lekker met geitenkaas.  De tomaatjes eerst in de oven gedaan: snijd de tomaatjes doormidden, leg ze in een ovenschaal, druppel er wat olijfolie en dikke balsamicoazijn over en strooi er zout en peper op. Zet de schaal ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 130'C. Ikheb de tomaatjes er pas bij stap 4 door gedaan.

vrijdag 22 juni 2012

Abrikozencake


Ingrediënten:
- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- ¼ tl steranijspoeder (optioneel)
- 70 g boter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- geraspte schil van 1sinaasappel
- 1½ tl vanille extract
- 6 à 8 abrikozen (afhankelijk van de grootte), doormidden en ontpit

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C boven- en onderwarmte en vet een vierkant bakblik van 20 cm in en beleg de bodem aan beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout en steranijspoeder.Zet opzij.
3. Doe de boter in een grote kom en mix 3 minuten tot de boter zacht en romig is. Voeg de basterdsuiker toe en mix nog 2 minuten. Meng dan één voor één de eieren erdoor en klop tussendoor steeds 1 minuut.
4. Doe de sinaasappelschil, het vanille extract en de zonnebloemolie erbij en mix tot alles goed gemengd is.
5. Meng dan de droge ingrediënten erdoor en mix op lage snelheid tot alles net gemengd is.
6. Verdeel het deeg in de vorm en legde abrikozen met de snijkant naar boven erop. Zet de vorm 40 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, die moet er droog en schoon uitkomen.
7. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en laat dan verder afkoelen op een rooster. Snijd de cake in 9 stukken en serveer.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Dit is zo'n lekker recept, ik heb deze cake ook al gemaakt met pruimen en met kersen. Ook allebei erg lekker. Deze cake maak ik elk jaar als de pruimen en abrikozen er weer zijn. Dit keer heb ik hem gemaakt om mijn collega's weer eens te trakteren! Steranijspoeder koop je bij de Toko, je kunt het ook weglaten, maar het geeft net een beetje een apart smaakje.

woensdag 20 juni 2012

Tagliatelle met courgettes, sultana's en pijnboompitten


Ingrediënten:
- 15 g boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 à 3 grote courgettes
- 1 teentje knoflook uit de knijper
- zout en peper
- 2 tot 3 eetlepels Marsala
- 60 g sultanarozijnen
- 50 g geroosterde pijnboompitten
- 250 g eierpappardelle (of tagliatella)
- 3 eetlepels fijngeraspte Parmezaanse kaas (of meer)
- klein bosje verse peterselie, gehakt

Bereiden:
Verhit de boter en de olijfolie in een pan met dikke bodem en snijd de courgettes in heel dunne plakjes alvorens ze in de pan te doen. Pers de knoflook erover en doe er peper en zout bij. Laat de courgettes, terwijl je ze zo nu en dan omschept, ongeveer 45 minuten op matig vuur staan.
De courgettes zijn dan goed uitgezweet, maar hebben nog wat kleur en vorm. Met andere woorden, het is de bedoeling dat ze een beetje moezig zijn zonder dat ze helemaal tot pulp gekookt zijn. Niet dat het een ramp is: mocht je ze vergeten zijn dat je ze op het vuur had staan en ze in een homogene saus veranderd zijn, dan heb je nog steeds iets heel lekkers in de pan.
Terwijl de courgettes op staan heb je de tijd om de marsala op te warmen, deze over de sultanarozijnen te schenken en die 15 minuten, of langer, te laten wellen.
Als de courgettes gaar zijn kun je de rozijnen in hun amberkleurige sap erbij doen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en kieper ze in een warme schaal. Doe het courgettemengsel erbij en hussel door elkaar. Doe de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en het grootste deel van de gehakte peterselie erbij en hussel nog eens.
Strooi er ten slotte het laatste restje peterselie over.

Bron: Nigella Lawson uit  "Voor altijd zomer".

Als ik courgettes zie liggen, moet ik altijd meteen aan deze lekkere pasta van Nigella denken, zó lekker en zo simpel te maken. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor twee personen.

zondag 17 juni 2012

Rabarbertaart met meringue


Ingrediënten:
- 600 g rabarber, in kleine stukjes
- 2 el suiker
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 130 g suiker
- 1 tl vanille extract
- flinke snuf zout
- 2 grote eieren
- 150 g bloem, gezeefd
- 50 g geroosterde amandelen, gemalen
- 2 tl bakpoeder
- 3 eiwitten
- 150 g suiker
-  25 g amandelschaafsel

Bereiden:
1. Was de rabarber en droog ze af. Snijd in kleine stukjes, doe ze in een schaal met 2 el suiker en schep om. Laat even staan. Doe ze daarna in een vergiet en laat minsten een uur uitlekken (ik heb het langer gedaan). Er komt namelijk veel vocht vrij.
2. Rooster ondertussen de amandelen, laat ze afkoelen en maal ze fijn. Ik doe dat in mijn kaasmolentje.
3. Verwarm de oven voor op 175'C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 26 cm (ik heb er eentje van 24 cm gebruikt) en beleg de bodem met bakpapier.
4. Meng in een kom de gezeefde bloem, gemalen amandelen, zout en bakpoeder. Zet opzij.
5. Mix met de handmixer de boter,  suiker en vanille extract tot de boter luchtig en de suiker gemengd is. Mix één voor één de eieren erdoor.
6. Meng op heel lage snelheid de droge ingrediënten er door tot alles net gemengd is, niet te lang mengen.
Doe het beslag in de vorm, strijk glad en verdeel de uitgelekte rabarber erover. Zet de vorm in de oven en bak 25 minuten.
7. Mix intussen de eiwitten stijf en voeg de suiker beetje voor beetje toe en meng tot de eiwitten stevig en glimmend zijn.
8. Verdeel het eiwitschuim over de rabarber en strooi er wat amandelschilfers over. Zet terug in de oven en bak de taart nog 15 minuten. Als het eiwit tè bruin wordt, kun je het voorzichtig afdekken met aluminiumfolie.
9. Laat helemaal afkoelen en verwijder dan pas de vorm.

Bron: "My kitchen in the rockies".

Een perfecte combinatie het fris-zure van de rabarber met het zoete van de meringue en de heerlijke bodem met amandelen erin!

vrijdag 15 juni 2012

Rabarbercrumble


Ingrediënten:
- 750 g rabarber
- ½ dl witte wijn
- ½ dl water
- 150 g suiker
- 75 g cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes)
- 90 g bloem
- 100 g boter

Voor erbij:
- poedersuiker
- ¼ l slagroomn
- 2 tl suiker
- enkele druppels amaretto

Bereiden:
1. Was de rabarberstengels en snijd het onderste stukje en het blad weg. Snijd de rabarber in stukjes van 3 cm groot. Breng de wijn en het water met de helft van de suiker aan de kook, doe de rabarberstukjes erbij en laat ze op laag vuur 10 minuten zacht worden.
2. Verkruimel intussen de cantuccinikoekjes en maak het kruimeldeeg. Doe de bloem, de rest van de suiker en de in kleine blokjes gesneden koude boter in een kom en wrijf de boter met je vingers door de bloem en de suiker, tot je een kruimelig deeg hebt. Je kunt het ook in de keukenmachine doen en kort de pulseknop gebruiken.
3. Doe de rabarber in een platte ovenvaste schaal en schep de cantuccinikruimels erdoor. Verdeel het kruimeldeeg erover en schuif de schaal in een voorverwarmde oven van 175' C. Bak de crumble 35 minuten. Serveerde crumble lauw of helemaal afgekoeld.
4. Bestuif de crumble eventueel met poedersuiker. Klop de slagroom stijf met de suiker en schep er wat druppels likeur door en serveer met een dot room. Dit is niet echt noodzakelijk (zonder de room ook heel erg lekker), maar wel erg lekker erbij. Laat de crumble eerst wat afkoelen voor je het serveert.

Bron: Aan tafel nr.2

Erg smakelijk, vooral als je niet van tè zoet houdt. Het is een lekker fris dessert en zeer eenvoudig te bereiden. Ziet er niet spectaculair uit, maar smaakt héérlijk

woensdag 13 juni 2012

Gegrilde aubergines met gekruide kikkererwten en walnootsaus


Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
- 4 el olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 1 rode chilipeper, zaadjes eruit en fijngehakt
- 2 cm verse gember, geraspt
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen korianderzaad
- ½ tl kaneel
- blikje  kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
- 200 g tomaten, in kleine stukjes (ca. 2 tomaten)
- sap van een ½ citroen
- 2 aubergines, in plakjes gesneden

Voor de walnootsaus:
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 knoflookteen, geperst
- 25 g walnoten, gehakt
- handvol koriander, gehakt

Bereiden:
1. Verwarm 2 el olijfolie in een pan en voeg de ui toe, bak de uit 10 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de chilipeper, de gember en kruiden toe en meng goed. Doe de kikkererwten en de tomaten erbij en voeg 5 el water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Voeg naar smaak zout en peper toe en het citroensap.
2. Kwast de aubergines aan beide zijden in met olie en bestrooi met zout en peper en grill ze in een grillpan aan beide zijden bruin en gaar. (Ik leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, kwast ze in met olijfolie, strooi er zout en peper op en verwarm de oven voor op190'C, zet de plaat 20 à 30 minuten in de oven en je aubergines zijn klaar).
3. Meng de yoghurt met de knoflook, bijna alle walnoten en koriander, voeg zout en peper naar smaak toe en roer goed.
4. Schik de plakjes aubergine op een schaal, verdeel het kikkererwtenmengsel erover. Schep er wat walnootsaus op en strooi de rest van de walnoten en koriander erover en serveer. Geef de rest van de saus erbij.

Bron: BBC Good Food.

Deze overheerlijke vegetarische maaltijd doet mij erg aan de recepten van Ottolenghi denken (Johan vroeg ook meteen of het een recept van Ottolenghi was), waarschijnlijk door de kruiden en de vele groentes. Deze schotel is simpel en snel te maken (zeker als je de aubergines in de oven klaar maakt). Erg lekker en gezond door de vele groentes. Al die vleesvervangers kunnen mij gestolen worden; dit is vegetarisch eten op z'n best!

zondag 10 juni 2012

Lempers


Ingrediënten:
- 500 g kippendijtjes
- 500 g ketan
- 750 ml kokosmelk

- 3 teentjes knoflook in plakjes
- ½ tl ketoembar
- ½ tl djintan
- ½ tl koenjit (optioneel)
- 2 tl citroensap
- stukje goela djawa
- 1 tl zout
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el olie
- 200 ml kokosmelk

Bereiden:
1. Kook de dijtjes ca. 20 minuten in water met wat zout, haal het vel en het bot eraf en pluk het vlees zo klein mogelijk. 
2. Laat ondertussen de rijst eerst een kwartier in koud water wellen, giet af en breng samen met de kokosmelk aan de kook. Laat rijst en kokosmelk met de deksel op de pan op een heel laag vuur met vlamverdeler ca. 15 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat staan.
3. Gooi knoflook, ketoembar, djintan, citroensap, goela djawa, zout en 3/4 van de ui in een blender en maal fijn. Fruit de rest van de ui in de olie, fruit daarna ook het kruidenmengsel mee, voeg de kip en de kokosmelk toe en laat sudderen tot het één geheel is.
4. Spreid op een theedoek met een stukje plasticfolie erop 2 à 3 eetlepels rijst uit tot een vierkante vorm, leg een streepje kippenmengsel in het midden en vorm een rol van ca. 3 cm dikte. Ga zo door tot alles op is.

Bron: "Boekoe Bangsa"

Ik ben gek op lempers en kocht ze altijd hier in het winkelcentrum bij een Indische Toko en die heeft de lekkerste! Een half jaar geleden ongeveer kreeg deze  toko bezoek van het programma "De smaakpolitie". De winkel ziet er erg schoon uit en ook de vitrine waar het eten uitgestald ligt  is niets op aan te merken, alles ziet er schoon en netjes uit. Maar toen kwamen ze in de keuken........  Om een lang verhaal kort te maken, ik koop hier geen lempers meer. Dus nu moet ik zelf aan de slag. Ik heb dit recept geprobeerd en ze komen aardig in de buurt, maar zijn nog niet zo lekker als ik ze gewend ben van de toko.  Heeft iemand suggesties wat er misschien nog meer aan kruiden in moet of een ander lekker recept? (De lemper die ik opengesneden had voor de foto bevat wat weinig vulling, de andere waren beter gevuld).

zaterdag 9 juni 2012

Daan is één jaar!


Vandaag is onze kleinzoon Daan één jaar geworden. 
Wat is dat jaar snel gegaan; van een lief klein baby'tje is het alweer een ondernemende dreumes geworden. Op schoot zitten, is er niet meer bij, hij wil kruipen, lopen en op onderzoek uit!

Ontzettend bedankt voor al jullie lieve felicitaties!

woensdag 6 juni 2012

Kruidige appelcake met meringue


Ingrediënten voor de meringue:
- 2 grote eiwitten
- 300 g lichtbruine basterdsuiker
- 30 ml water

Ingrediënten voor de cake:
- 115 g zachte roomboter (ongezouten)
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eidooiers
- 1 tl bakingsoda
- flinke snuf zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- 2 grote stevige appels, geschild en in kleine blokjes
- 50 gram geroosterde walnoten, grof gehakt (optioneel)
- 100 g rozijnen (optioneel)
- 270 g patentbloem



Bereiden:
1. Maak eerst de meringue: doe de eiwitten, het water en de suiker in een grote kom. Zet op een pan kokend water, zodat de bodem net het water raakt en meng met de handmixer op de hoogste stand ongeveer 3 tot 5 minuten tot zich stijve pieken vormen. Zet opzij.
2. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een springvorm van 24 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Voor de cake: Klop met de mixer de boter en de suiker romig, voeg de eieren toe en meng goed. Roer op de laagste stand of met een spatel, de kruiden, de bakingsoda, appel, walnoten en rozijnen erdoor.
4. Meng dan voorzichtig met een spatel de bloem erdoor. Doe het deeg in de vorm en strijk glad. Verdeel de meringue erover en strijk glad met een spatel.
5. Bak de cake 45 - 55 minuten (bij moest het nog 10 minuten langer) in de voorverwarmde oven. Let op: als de meringue tè bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie.
6. Laat de cake15 minuten afkoelen in de vorm, haal dan de rand eraf en laat helemaal afkoelen. Bestrooi eventueel voor het serveren met poedersuiker.

Bron: "Uit de keuken van Levine"


Deze taart ziet er door de meringue heel rustiek uit. Erg lekkere appeltaart (het is eigenlijk meer een kruidcake waar appel in zit) en heel apart door de meringue. Deze taart is de volgende dag op z'n lekkerst! (probeer je echt te beheersen en hem de volgende dag pas aan te snijden). Het is niet een erg zoete taart, wat je wel zou verwachten. Is ook heel goed te serveren als dessert. Je kunt de cake een paar dagen afgedekt bewaren, buiten de koelkast. Toen ik deze taart op het blog van Levine zag, heb ik het recept meteen uitgeprint. Aangezien ik vandaag koffievisite kreeg van Wilma ( van het blog "Kookgek Wilma", via twitter kwamen wij er achter dat we nog geen 500 m  bij elkaar vandaan wonen) en zij een keer via twitter had laten doorschemeren dat ze gek was op appeltaart, leek dit mij een goede gelegenheid om de taart uit te proberen.

maandag 4 juni 2012

Gemarineerde puntpaprika met buffelmozzarella


Ingrediënten:
- 6 puntpaprika's
- 80 ml olijfolie
- 2 ½ el fijngesneden koriander
- 2 ½ el fijngesneden platte peterselie + extra om te garneren
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 3 el appelazijn
- 100 g rucola
- 200 g buffelmozzarella
- grof zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiden:
1. Verhit de oven tot 200 ' C. Leg de paprika's naast elkaar op de bakplaat en sprenkel er 2 el olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Vermeng alles goed en rooster de paprika's 12-15 minuten tot ze zachter worden en de schil iets gaat kleuren.
2. Maak intussen de marinade: doe de 80 ml van de olijfolie, de azijn, koriander, peterselie en knoflook in een schaal en roer goed door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe; proef de smaken moeten uitgesproken zijn. Leg de warme paprika's in een schaal, giet de marinade erover en laat ze minstens 2 uur bij kamertemperatuur marineren.
3. Verdeel voor het opdienen de paprika's en rucola opeen schaal en sprenkel de marinade erover. Breek de mozzarella in flinke stukken en verdeel ze op de paprika's. Sprenkel de overgebleven olijfolie erover en garneer met peterselie.

Tip: Je kunt de paprika's ook 10 minuten langer roosteren, laat ze in een grote schaal afkoelen, pel ze en verwijder kern en zaadjes.

Bron: Ottolenghi Het Kookboek.

Erg lekker, wel belangrijk om goede olijfolie en buffelmozzarella te gebruiken! In het boek stond dat dit recept voor 6 personen is, maar dan vind ik het een beetje weinig paprika. Het zoet van de paprika is juist zo lekker in combinatie met de nootachtige smaak van de rucola en het romige van de buffelmozzarella.

zaterdag 2 juni 2012

Aardbeien in rode wijnsiroop met mascarpone 'zabaglione'

Ingrediënten:
- 160 gram fijne kristalsuiker
- 375 ml rode pinot noir wijn
- 110 gram aardbeienjam
- 1 kaneelstokje
- 1 citroen, de schil in reepjes
- 1 vanillestokje, opengesneden
- 500 gram aardbeien, gehalveerd

Bereiden:
Verwarm de suiker, wijn, jam, kaneelstokje, citroenschil en vanillestokje in een grote steelpan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker oplost, stop met roeren en breng aan de kook. Zet het vuur zachter, zodat het mengsel gelijkmatig bubbelt en laat het ca 12 minuten koken tot het een beetje ingekookt is. Neem van het vuur. Laat afkoelen en schenk de siroop door een fijne zeef om de jampulp te verwijderen. Doe het vanillestokje en citroenschil terug in de siroop. meng de aardbeien voorzichtig door de siroop en marineer 30 minuten.

De siroop kun je een paar dagen van te voren maken en op een koele plaats bewaren.




Voor de mascarpone 'zabaglione' :
- 3 eieren
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 375 gram mascarpone
- 2 tl vanille-extract

Bereiden:
Klop de eieren met de suiker met een elektrische handmixer in een grote roestvrijstale kom tot ze goed gemengd zijn. Zet de kom op een pan zachtjes kokend water (laat de kom het water niet raken) en blijf het mengsel 5 min. kloppen of tot het warm en dik is. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt, anders krijg je roerei. Neem de kom van het vuur en klop nog 6 - 8 min. tot het mengsel koud, heel licht en dik is. Meng met de mixer op de laagste stand de mascarpone en het vanille-extract erdoor tot alles net gemengd, heel licht en romig is. Door te lang kloppen wordt de zabaglione korrelig; voeg als dit gebeurt
1 -2 el slagroom toe en roer het mengsel glad. Serveer met de aardbeien.

Dit is geen echte zabaglione', maar het heeft dezelfde lichte, delicate structuur. Serveer dit direct of bewaar goed afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.


Bron: "Delicious" juni 2009


Dit is een héérlijk zomers dessert. Ook als je een etentje geeft, helemaal van tevoren te bereiden. Denk er alleen aan dat je de aardbeien een half uur voor serveren even in de rodewijnsiroop marineert. Dit recept is voor 6 personen.

Vanwege de  aardbeientijd nog maar een recept dat het verdient in de herhaling geplaatst te worden.
Ik heb deze 'zabaglione' al heel vaak gemaakt en het is altijd een groot succes!