donderdag 14 februari 2013

Amandeltaart


Ingrediënten:
- 250 g blanke amandelen
- 6 eieren, gesplitst
- 250 g fijne kristalsuiker
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- geraspte schil van 1 citroen
- 4 druppels amandel-extract
- poedersuiker om te bestuiven

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 28 cm (ik heb 24 gebruikt) goed in met boter en bestuif met bloem (als je het glutenvrij wilt maken, gebruik dan glutenvrije bloem).
2. Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Klop de dooiers en de suiker met een elektrische mixer tot een lichte crème. Roer eerst de citrusrasp en het amandel-extract en daarna heel grondig de amandelen erdoor.
2. Maak de klopper schoon. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het eimengsel. Het is heel dik, dus je moet nogal wat spatelen. Doe het beslag in de voorbereide springvorm.
3. Zet de taart 40 minuten in de oven (omdat ik een kleinere vorm heb gebruikt, wordt de taart hoger en heb ik hem 8 minuten langer in de oven gedaan) tot het stevig aanvoelt. Laat de taart afkoelen en haal het uit de vorm. Bestuif het met poedersuiker.

Bron: "De smaken van Spanje", Claudia Roden


Deze taart heet in Spanje "Tarta de Santiago". Pelgrims en toeristen die naar de kathedraal van Santiago de Compostello trekken, zien het gebak, versierd met het kruis van de Orde van Santiago , in elke banketbakkerij en elk restaurant liggen. De taart wordt daar gemaakt op een laagje bladerdeeg.


Het eerste recept dat ik uit het nieuwe boek van Claudia Roden maak. Dit recept stond al op mijn "to-do-lijstje", een dergelijke taart staat namelijk ook in het fantastische boek "De Joodse Keuken". "De smaken van Spanje" is ookweer een prachtig boek, met mooie foto's en veel over de Spaanse geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met de kennis over de Spaanse keuken. De taart hoort eigenlijk iets lager te zijn, maar omdat ik geen vorm van 28 cm heb, gebruikte ik mijn springvorm van 24 cm en werd de taart bij mij iets hoger. Deze taart wordt steeds lekkerder naar mate hij langer staat, de smaken trekken lekker in en hij wordt nog smeuïger. Dus adviseer ik: wil je deze taart bakken, bak hem een dag van tevoren. Hier nog zo'n lekkere glutenvrije hazelnootcake, ook van Claudia Roden.

17 opmerkingen:

Iris zei

Wat ziet de taart er heerlijk uit!

Anoniem zei

Caroline, ik ben altijd blij geweest met jouw blog. Weet jij dat die nu niet goed meer werkt? De rechtse strook met al je links is niet meer beschikbaar en als je naar het einde van de pagina scrollt en oudere berichten of de startpagina opvraagt dan krijg je een blanco blad. Dat vind ik heel spijtig want die oudere recepten hield ik graag achter de hand. Kun jij daar iets aan doen? Of ligt dat buiten jouw bereik? Ik ken er helemaal niets van. Ik hoop wel voor al jouw fans dat het weer in orde komt. Groetjes Annie

Caroline Brouwer zei

Hallo Annie,
Ik heb er helemaal geen last van wat jij beschrijft en ook niet als ik op mijn werk op mijn blog kijk. Ik hoor het ook niet van anderen. Misschien ligt het aan je provider? Wij gebruiken hier als we op internet gaan google chroome. Ik zal eens verder informeren of anderen er ook last van hebben.
groeten, Caroline

Manon zei

Safari en Internet Explorer geven bij mij ook geen problemen bij het bekijken van je site. Ik heb nog even getest met oudere berichten en de links, maar alles werkt zoals het hoort.
Wat ziet die taart er trouwens goddelijk uit. En wat een mooie naam, Tarta de Santiago. Maar eens kijken of we dat boek in onze biebcollectie hebben, want zo te lezen en te zien is het de moeite waard.

Caroline Brouwer zei

Bedankt voor je reactie Manon. Ik heb van anderen ook geen melding gehad dat ze problemen hebben, dus ik denk dat het probleem bij Annies computer of provider ligt.
Dat boek is net in het Nederlands verschenen, dus ik weet niet of de bieb het al heeft. Waarschijnlijk wel "De Joodse Keuken", ook zeer de moeite waard.

Monique van den Berg zei

Hallo Caroline,

Zou ik i.p.v. amandelen ook amandelmeel kunmen gebruiken?

Groetjes, Monique

Caroline Brouwer zei

Hallo Monique,
Natuurlijk kun je ook amandelmeel gebruiken, alleen is dat fijner gemalen, ik vind het in deze taart wel lekker dat het wat grover is. Mijn amandelmeel maal ik ook altijd zelf (in de kaasmolen), dan weet ik zeker dat het vers is.
groeten, Caroline

missFromage zei

Heerlijk om alvast één van de lekkere recepten uit De smaken van Spanje te lezen :) Het ziet er meer dan smakelijk uit!

Het boek ligt inmiddels bij mijn zus (die het abonnement heeft gekregen). Dit weekend maar eens op en neer crossen.

Anoniem zei

Wow! Fantastico! Wat heb je dat mooi gedaan en helemaal echt met dat kruis. Complimenten, Daniëla

Monique van den Berg zei

Bedankt voor je reactie.
Ik ga het eens proberen.
Groetjes, Monique

Anoniem zei

Ok Caroline ik ben via firefox gegaan en nu heb ik jouw blog terug volledig. Dank jewel. Groetjes Annie

Caroline Brouwer zei

Hallo Annie,
Fijn dat het probleem opgelost is.
Nu kun je tenminste weer lekker genieten van de recepten en foto's! ;-))
groeten, Caroline

Unknown zei

Hoi Caroline, je schrijft bij verschillende recepten dat je je kaasmolen gebruikt om amandelen fijn te maken. Nu ben ik aan het googelen maar er zijn er zoveel. Mag ik vragen welke jij gebruikt zodat ik ook amandelen kan malen? Alvast bedankt! Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Ik heb een kaasmolentje van de Ikea
Volgens mij heb ik er nog geen € 10,- voor betaald en werkt perfect.
Blokker verkoop ook kaasmolentjes, maar die van de Ikea is wel erg fijn.
groeten, Caroline

Caroline Brouwer zei

O ja Marja, soms is iets grover ook lekker en dan doe ik het in de foodprocessor. Maar als je echt amandelmeel moet hebben, is een kaasmolentje perfect.

Unknown zei

Dank voor je reactie Caroline. Degene die ik gegoogled heb kosten veel meer dus ik ga ook maar naar Ikea.

Anoniem zei

Wederom een recept van jouw blog die goed gelukt is. Ik heb er alleen nog een klein beetje baking soda bij gedaan. Helaas had ik geen citrusvruchten in huis en moest het met sinasappel- en citroenessence doen. Hij is echt superlekker ook nu de 3de dag nog. Bedankt voor het recept weer.
Sylvia