zondag 24 februari 2013

No Knead Brioche van Weekend Bakery


Dit heerlijke brioche brood stond in de Foodies van januari 2013. Het is van de site van Weekend Bakery, waar de heerlijkste broodrecepten staan en ook instructie video's. Op twitter zag ik vaak foto's langs komen van dit brioche brood met erg enthousiaste reacties. Toen ik het recept goed door had gelezen, leek het mij wel wat om een keer uit te proberen. Het is erg makkelijk, alleen moet je wat geduld hebben; het deeg moet nl. 24 - 48 uur in de koelkast tot ontwikkeling komen. Het vormen gaat een beetje lastig omdat het deeg erg plakkerig is. Het brood werd bij mij ook niet zo mooi als op hun site, zij vormden mooie bolletjes van het deeg, wat mij echt niet lukte, omdat het zo plakkerig was. Maar het resultaat is zeker de moeite waard.
Hier vind je het recept van Weekend Bakery.
Hier vind je de video hoe je het brood maakt.
En hier vind je het recept van de Foodies.
Het is een recept dat ik zeker vaker ga maken, want het is een erg lekkere brioche.

18 opmerkingen:

Manon zei

Heerlijk om de zondagochtend te starten met brioche. In ieder geval met eigen gebakken brioche. Ik ben ook wel erg benieuwd naar deze 'no knead' recepten.
Verleden jaar maakte ik kleine brioche-broodjes in een muffinvorm met een chocolade paaseitje erin (leuk voor een paasontbijt). Ik kwam er te laat achter dat je dit deeg een nacht in de koelkast kunt laten rijzen. Ik weet niet of het erg veel uitmaakt in resultaat, maar het is wel zo gemakkelijk.
Jouw brioche ziet er overigens heerlijk uit. Misschien dat ik het komend weekend eens ga maken.

Caroline Brouwer zei

@Manon, ik weet nog dat jij die mooie brioche broodjes had geplaatst. Als je deze brioche wilt maken, zou ik het recept van de site van Weekend Bakery proberen. Ik ga het van de week ook maken en zal het verschil in resultaat nog op mijn blog laten zien.

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Wat een toeval, ik raakte gisteren opeens op de site van de weekendbakery verzeild ivm problemen met een ander no kneadbrood. Als ik die goed onder de knie heb ook maar eens deze variant proberen. Zag ook nog ergens een foccacia-variant! Gr, Gerry

Mannin zei

Dat is nog eens mooi goudbruin! Prachtig!

Anoniem zei

Ik heb net ook mijn deeg gemaakt... om woensdag brioche te bakken. Ben reuzebenieuwd, want bak echt wel regelmatig en heb zo'n recept nog nooit geprobeerd. 'k Hou jullie op de hoogte !

Caroline Brouwer zei

@anoniem, leuk om te horen, ben benieuwd naar je ervaringen. Ik maak het morgen ook weer, want deze brioche heeft mijn dochter ingepikt! ;-))

Siesie zei

Hallo Carolijne,
Eindelijk een broodrecept dat goed, zelfs perfect, gelukt is!! De brioche smaakt voortreffelijk en ziet er net zo mooi uit als op de foto die Johan heeft gemaakt. Ik denk dat hiermee duidelijk is gemaakt dat het zo belangrijk is om de goede ingredienten - in dit geval bloem/meel - te gebruiken. Zou je op deze manier ook andere broodrecepten kunnen maken?
Groeten van Siesie

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Er zijn nog meer recepten van brood, die je niet hoeft te kneden, bv Iers soda brood. Je moet maar eens googlen. k heb dat nog nooit gemaakt, maar het schijnt erg lekker te zijn. Ik heb ook nog een brood staan op mijn blog dat niet gekneed hoeft te worden (http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2010/08/lijnzaadbrood-met-dadels-en-walnoten.html) en dat ook erg lekker is. Fijn dat je brioche zo goed gelukt is. Was het bij jou niet erg plakkerig? Ik ben nu met een tweede poging bezig!
groeten, Caroline

Siesie zei

Ja, het was inderdaad een beetje plakkerig, een beetje 'satijn-achtig'. Maar dat voelt beter aan dan mijn eerdere brooddegen die ik wat ruwer vond aanvoelen en massief. Maar dat heeft mogelijk te maken met het gebruik van volkorenmeel?
Ik heb bij het opbollen een vleugje bloem gebruikt en mijn handen ingesmeerd met een drupje olie.
Ik ben zo enthousiast, ik ga vandaag het Iers sodabrood maken. Of het brood met lijnzaad en dadels. Maar ik heb alleen gebroken lijnzaad in voorraad. Denk je dat ik dat ook kan gebruiken?
Groeten, Siesie

Caroline Brouwer zei

Ja hoor, je kunt gebroken lijnzaad net zo goed gebruiken.
groeten en succes, Caroline

Anoniem zei

hoi caroline,

weet je of je dit brood ook in een broodbakmachine kunt maken?
groetjes bernita

Caroline Brouwer zei

@Bernita,
Dit is een no knead recept en een broodbakmachine kneed je brood. Er zullen best wel andere brioche recepten zijn die je in de broodbakmachine kunt maken. Maar deze is zo simpel, hier hoef je niets voor te doen. Alleen een beetje geduld!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Zo, ondertussen is het mijne gebakken! ECht heerlijk. De laatste rijs heb ik een handje moeten helpen, na 3 u amper gerezen en heb het toen even in een oven van 50gr gezet. Maar zeer lekker qua smaak en structuur! Een nieuwe ervaring, want ik bak meestal bruine broden op de 'klassieke'' manier.

Anoniem zei

hoi carolien,

dank voor je reactie,ik ga het nu in de oven proberen.vandaag het deeg gemaakt,dus ik ben erg benieuwd!
groetjes bernita

Marja zei

Vanmiddag de brioche gebakken. Erg lekker...kijk nu al uit naar het ontbijt morgenochtend!
Het rijzen lukte bij mij ook niet zo heel goed. Ik heb een stoomoven met rijsfunctie, dus daar heb ik het even ingezet, toen ging het super!
Dank voor dit recept, ook ik ga het zeker vaker maken ;)

Caroline Brouwer zei

Hallo Marja,
Ik heb het van de week voor de tweede keer gemaakt. Het ging heel goed, alleen inderdaad de tweede rijs gebeurde er niet zoveel, toen heb ik het het laatste half uur ook nog even in de oven gezet die ik tot 50' C had voorverwarmd en toen uitgezet en het brood nog even laten rijzen. Toen rees het wel. Ik vind het de volgende dagen nog lekkerder dan dat het net uit de oven komt. Het is erg lekker met een beetje lemoncurd er op. (te koop bij AH van chivers).
groeten, Caroline

Anoniem zei

hoi carolien,

hij is gelukt en was superlekker,echt leuk.dank! groetjes bernita

Marja zei

Hallo Caroline,

Dank je voor de tip van de lemoncurd. We vroegen ons al af wat we er het beste op konden doen. Morgenochtend maar gewoon wat lekkere jam en van de week maar eens bij de AH de lemoncurd meenemen...

Fijn weekend verder.
Groetjes Marja