donderdag 21 maart 2013

Citroen-maanzaad brioche


Ingrediënten:
- 130 ml volle melk, lauw
- 6½ g droge gist
- 62 g suiker
- 350 g tarwebloem
- ½ tl zout
- 3 eieren
- rasp van 2 citroenen
- ½ tl vanille extract
- 2 el maanzaad
- 160 g zachte boter
- 1 ei, om de brioche te bestrijken

Bereiden:
1. Doe de bloem, gist, suiker, zout en de melk in de kom van de keukenmachine en meng alles goed met de platte klopper door elkaar. Breng de kneedhaak aan en kneed alles goed door.
2. Voeg het maanzaad en de citroenrasp toe en één voor één de eieren, laat de machine tussen elke toevoeging kneden zodat de eieren goed gemengd worden Voeg dan beetje voor beetje de boter toe en voeg het volgende klontje pas toe als het vorige is opgenomen. Kneed op middelmatige snelheid ongeveer 8 minuten to het deeg elastisch en glanzend is. Het deeg is erg plakkerig. Doe het deeg in een kom die ingevet is met zonnebloemolie en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen en zet het daarna 4-5 uur in de koelkast (anders kun je het deeg niet verwerken omdat het te plakkerig is).
3. Vet een muffinvorm voor 12 muffins goed in. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg op een  bebloemd werkvlak in 12 stukken. Wrijf ook je handen goed in met bloem. Verdeel ieder stuk weer in 3 stukjes en draai er balletjes van. Leg in ieder muffinvakje 3 bolletjes en bedek het met ingevet plasticfolie. Laat nu 40 minuten op kamertemeratuur rijzen tot het verdubbeld is.
4. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Klop het ei los met een vork en breng het ei met een kwastje aan op de brioche. Bak de brioche 20-25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat de briochebroodjes 5 minuten afkoelen in de vorm, haal ze er voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een rooster.

Bron: Technicolor Kitchen


Nadat ik mijn vorige brioche brood van Weekend Bakery had gemaakt en dit recept tegen kwam op Tastespotting leek het me leuk om deze brioche broodjes voor de Pasen uit te testen. Ik had al ervaring met het plakkerige deeg van de vorige brioche en in dit recept werd ik er al voor gewaarschuwd dat het deeg erg plakkerige zou zijn. En dat klopte; ik had eerst het idee dat het niets zou worden en heb nog wat bloem toegevoegd (is verwerkt in het recept). Nadat ik het een paar uur in de koelkast had gezet en het werkelijk in volume was verdubbeld, was het goed te bewerken. Het zijn heerlijke brioche broodjes, lekker fris van smaak door de citroen en crunchy door het maanzaad. Héérlijk om zo te eten, maar ook erg lekker met een beetje lemoncurd of jam. Echt iets voor het Paasontbijt of de Paasbrunch!

12 opmerkingen:

ymme zei

Ze zien er heel lekker uit, ik ga ze zeker bakken.
groetjes

Lisette zei

Oh Caroline, zien er lekker uit. Leuke foto's zo met die vrolijke paaskuikentjes. Nogmaals bedankt voor je hulp vanochtend - probleem is inmiddels verholpen. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

Iris zei

Ze zien er erg lekker uit. Inderdaad erg lekker voor Pasen.

Susan zei

Bedankt voor het recept Caroline! Bij mij is het goed gelukt en ze smaken overheerlijk. Onze dochters zijn er dol op...

Mcl zei

Hoi,

ik heb een vraagje. Ben een onervaren brood en broodjesbakker, maar die ene keer dat ik het wel deed was met zo'n all in mix van aveve. Nu zou ik wel eens iets anders willen proberen ,maar waar haal ik bvb tarwebloem of speltbloem?
alvast bedankt voor de hulp

Caroline Brouwer zei

Ik haal dat bij een molen, maar natuurvoedingszaken verkopen het ook.

Caroline Brouwer zei

@Susan, wat leuk dat je ze al gemaakt hebt. Hier vielen ze ook erg goed in de smaak. Ik ga ze voor de Paasbrunch nog een keer maken.

Mannin zei

Dit lijken me ontzettend lekkere broodjes! Leuke foto's ook... alleen of die kuikentjes erbij zo'n goed idee zijn...straks eten ze alles op voordat jullie dat kunnen doen hihi ;-)

Nell zei

Mooie briochebroodjes!

Siesie zei

Hallo Caroline
Heel leuk deze brioches.Lijkt mij erg lekker. Wij gaan morgen op vakantie en het lijkt mij leuk om ze daar te maken. Maar ik heb geen maanzaad. Kan ik b.v. pijnboompitten (licht geroosterd?) of walnoot hiervoor in de plaats gebruiken? Tenzij ik in Frankrijk ook maanzaad kan krijgen?
Alvast bedankt.
Groeten van Siesie

Siesie zei

Sorry Caroline, belangrijke vraag vergeten te stellen: kan ik dit deeg eerst met de deeghaken van een gewone mixer mixen en daarna met de hand kneden? Of is dit niet aan te raden?
Siesie

Caroline Brouwer zei

@Siesie, je kunt het proberen. Je zou ook gewoon het No Knead recept van Weekend Bakery kunnen gebruiken en ze dan net als deze broodjes in een muffinvorm doen. Als je geen maanzaad kunt krijgen, zou ik het gewoon weglaten. Pijnboompitten lijken me geen succes. Alleen met citroenschil zijn ze vast ook erg lekker. Neem je een potje lemoncurd mee, smullen!
Veel plezier en succes, Caroline