zaterdag 4 mei 2013

Appel-kruimeltaart


Deeg:
- 225 g zelfrijzend bakmeel
- 115 g witte basterdsuiker
- snufje zout
- 150 g koude boter, in kleine blokjes
- 1 ei, losgeklopt

Vulling:
- 200 g gele rozijnen
- 1 dl Calvados (of rum of sinaasappelsap)
- 450 g Elstars
- 400 g Gala's
- 400 g Golden Delicious
-1 tl vanille extract
- rasp van 1 sinaasappel
- 75 g suiker
- 20 g custardpoeder
- 1 el vers geperst citroensap

Kruimellaag:
- 105 g patentbloem
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 85 g koude boter, in blokjes
- 70 g amandelen, grofgehakt
- ½ tl kaneel

Bereiden:
1.  De dag voor je de taart gaat bakken wel je de rozijnen in de calvados, ongeveer 24 uur.
2. Voor het deeg: zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom en voeg de basterdsuiker en het zout toe. Voeg de blokjes boter toe en wrijf ze met je vingers door de bloem. Voeg 2-3 el ei toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en zet het minstens een half uur weg in de koelkast.
3. Voor de kruimellaag: meng de bloem, de suiker en de kaneel door elkaar en wrijf de boter er met je vingers door tot je een kruimelig deeg hebt. Roer de amandelstukjes erdoor en zet tot gebruik in de koelkast.
4. Voor de vulling: laat de gewelde rozijnen uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd ze in kwarten en in dunne schijfjes. Meng de appelschijfjes met de rozijnen, de custard, de suiker, het vanille extract, de geraspte sinaasappelschil en het citroensap. (Mijn appels waren wat vochtig, dus heb ik ze nog even uit laten lekken in een vergiet voor ze op de bodem gingen).
5. Verwarm de oven voor op 175' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 24 cm goed in en beleg de bodem met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg over de bodem en de zijkant van de springvorm, druk het gelijkmatig uit met je handen. Doe de vulling erin en druk iets aan. Verdeel de kruimellaag erover en zet de vorm ongeveer 1 uur in de oven. Laat op een rooster 15 minuten afkoelen en verwijder de rand en laat helemaal afkoelen.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"


Vandaag is het de verjaardag van Johan (je weet wel die de foto's maakt voor mijn blog!). Ik doe Johan geen groter plezier door een appeltaart te bakken voor zijn verjaardag. Nu heb ik zelf verschillende lekkere appeltaartrecepten op mijn blog staan, maar ja als je een blog hebt, wil je graag iets nieuws maken. Vandaar dat ik donderdag een oproep deed op twitter: "Wat is jullie lekkerste appeltaartrecept?" Ik kreeg veel reacties met de meest fantastische appeltaartrecepten en dat maakte het nog moeilijker om een keus te maken. Uiteindelijk heb ik voor deze taart gekozen en beslist geen spijt, een zalige appeltaart die hier zeker vaker op tafel komt! De recepten van de anderen heb ik opgeslagen en toegevoegd aan mijn lange "to-do-lijstje" om ze ooit ook eens te gaan maken, want ook die zijn de moeite waard om een keer uit te proberen!

23 opmerkingen:

Winny zei

Tsja mannen en appeltaart...een perfect huwelijk!

Emie zei

Een vrouw met een smakelijk blog en een fantastisch fotograferende man... ook een perfect huwelijk. Gefeliciteerd!

marja zei

Gefeliciteerd met de verjaardag van de fotograaf! En geniet lekker van de heerlijk uitziende appeltaart!

Judith zei

Gefeliciteerd! De taart ziet er heerlijk uit... geniet van vandaag!

Anoniem zei

Caroline,

Van harte proficiat met je beroemde
fotograaf. Je appeltaart ziet er weer heerlijk uit!

gr Sylvia

Mickey Vos zei

Gefeliciteerd met je man, je appeltaart ziet er erg lekker uit. Ik sla hem op want ik heb hier in huis ook twee hele grote appeltaartfans!

ymme zei

Gelukkige verjaardag voor die fantastische fotograaf. En die appeltaart, ja die zal wel weer lekker zijn
groetjes

Caroline Brouwer zei

Lieve dames,
Iedereen weer ontzettend bedankt voor de lieve reacties, ook namens Johan.
groeten, Caroline

marionblogt zei

Van harte gefeliciteerd! Ziet er weer heerlijk uit deze taart en prachtig gefotografeerd zoals altijd.

Unknown zei

Mijn fotograaf laat het fotowerk aan mij over ;-) want ik heb dat toch ook geleerd, tja, maar ik ben wel vroeger gestopt en het moet snel gaan bij mij.
Je boft dus maar. En andersom ook denk ik dan hé!

We zijn net terug van de Elzas met 2,5 kilo appels... en ik heb deze taart gemaakt. Het is dan wel met 1 soort appel, donkere rozijnen en madeirawijn... dus kleine variatie, maar lekker! Binnenkort dus ook te lezen op mijn blog.

Caroline Brouwer zei

@Anke, natuurlijk kun je ook één appelsoort nemen. Het is een lekker recept hè!
Ik heb vroeger ook gefotografeerd, ben zelfs lid geweest van een fotoclub (nog voor de digitale fotografie hoor). Maar van Johan is het echt een hobby, dus tegenwoordig maakt hij alle foto's. En hij doet het goed, dus ik vind het prima en wel makkelijk. Hij kan helemaal niet koken en heeft daar ook geen interesse in,dus de taken zijn hier goed verdeeld! ;-))

Anoniem zei

Gisteren gebakken en vandaag geproefd. Ik heb donkere en lichte rozijnen gebruikt en laten weken in Grand Manier. De kruimellaag heb ik gemaakt met grove kaneelsuiker erdoor. Hij was mooi gelukt,zag er rustiek uit. Iedereen die hem geproefd heeft vond hem erg lekker...een succes dus.

groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Leuk Sylvia dat je dit recept ook al gemaakt hebt! Goed idee met Grand Manier en lijkt me ook erg lekker!
groetjes, Caroline

Jendy zei

Caroline, vorige week deze appeltaart gemaakt. In de kruimels heb ik amandelmeel gebruikt maar verder het recept gevolgd. Het was VERRUKKELLUK!!
Vandaag weer aan de slag want we zijn dol op deze taart!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Jendy. Lekker deze taart!

Jacoline zei

Afgelopen weken deze appeltaart verschillende keren gebakken. Heerlijk!!
Alleen maak ik van het deeg geen bal, ik maak er een kruimeldeeg van en ik bekleed de springvorm er direct mee. De springvorm met het deeg zet ik in de koelkast om te rusten. Zodoende blijft je veel deeg krokanter.
Een beetje amandelmeel op de bodem is ook heel lekker, net of er dan spijs in je appeltaart zit. (Spijs is nl amandelmeel met suiker)

Anoniem zei

Hallo Caroline,

Ik vroeg me af, zou je de vulling ook eerst even kunnen garen in een pannetje, met wellicht een extra scheutje rum en citroensap, en dan wat maizena toevoegen? Ik houd namelijk enorm van zo'n 'gelei-achtige', kleverige vulling, en ik wil graag een dun laagje amandelspijs en een laagje banketbakkersroom toevoegen. Of is de baktijd van een uur dan te lang?

Caroline Brouwer zei

Ik heb geen idee, ik zou zeggen probeer het gewoon en laat dan weten of het gelukt is.
Groetjes, Caroline

Anoniem zei

Hij gaat vrijdag in de test!

Anoniem zei

Ik ga 'm zo testen, laat je weten of het gelukt is!

Anoniem zei

Helemaal vergeten door te geven, maar: top gelukt! Was echt een verrukkelijke taart! Zoals gezegd vulling even voorgegaard in een pan met wat extra drank (ben voor Amaretto gegaan), citroensap, een scheutje water en wat maizena tot een soort vlaaivulling gekookt. Verder ruim 200 gram verse amandelspijs en een halve liter verse banketbakkersroom als laagjes onder de appelvulling toegevoegd. Wel een wat grotere vorm genomen: 28 cm, en daarom ook iets meer bodem en kruimels gemaakt. Oventijd aangehouden zoals in jouw recept. Aanrader!

Caroline Brouwer zei

Dankjewel voor je reactie. Een leuke variatie op deze taart. Ik ga het zeker in de toekomst een keertje uitproberen.
Groetjes, Caroline

Anoniem zei

Super recept!