donderdag 9 mei 2013

Kokosbolussen

Ingrediënten:
- 115 ml kokosmelk (lauwwarm)
- 115 ml volle melk (lauwwarm
- 1 ei, losgeklopt
- 1 tl vanille extract
- 450 g tarwebloem
- 25 g geraspte kokos
- 8 g zout
- 50 g poedersuiker of basterdsuiker
- 40 g zachte roomboter
- 5 g droge gist

Afwerking:
- 50 g gesmolten roomboter
- rietsuiker

Bereiden:
1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, roer met een pollepel door elkaar en kneed 10-15 minuten met de deeghaak tot je een soepel deeg hebt, dat van de wand van de kom loslaat. Heb je geen keukenmachine kun je natuurlijk ook met de hand kneden (15 minuten).
2. Vorm voor de 1e rijs een bal van het deeg en doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bol zodat alle kanten bedekt zijn met de olie. Doe er een stuk plasticfolie over en laat ongeveer 1 uur tot dubbel volume rijzen.
3. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Weeg het deeg en deel het gewicht door 12 en vorm 12 bolletjes van het deeg. Laat 10 minuten afgedekt rusten.
4. Maak slierten van de bolletjes en rol iedere sliert losjes op tot een spiraal. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat iets uit elkaar. Ik zet de bakplaat nu in de oven en zet onder in de oven een braadslede, waar ik wat kokend water ingiet, je hoeft de broodjes niet af te dekken, want door de stoom drogen ze niet uit. Sluit de oven en laat de broodjes drie kwartier tot een uur rijzen tot ze ongeveer dubbel zo groot geworden zijn.
5. Haal ze uit de oven en verwarm de oven voor op 220' C boven- en onderwarmte. Bestrijk de broodjes met de gesmolten roomboter en strooi er een beetje rietsuiker over.
6. Zet de broodjes in de oven en bak ze 12-15 minuten tot ze mooi gekleurd en gaar zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Bron: "Uit de Keuken van Levine"


Héérlijke broodjes van het blog van Levine. Haar recepten zijn duidelijk beschreven en kloppen ook altijd! De broodjes zijn een beetje zoet en hebben een lichte kokossmaak en zijn zoals Levine zegt inderdaad erg lekker met verse aardbeien (ook lekker met jam!) En ook alleen met een beetje roomboter zijn ze niet te versmaden. 

5 opmerkingen:

Annemiek zei

Wauw Caroline! Zowel de foto als de bolussen zien er supergoed uit! Krijg er meteen zin in... :)

Marja zei

Dat ziet er lekker uit! Ga ik ook zeker eens proberen...

Lisa zei

Oh haha, dat is toevallig, ik heb vandaag Zeeuwse bolussen gemaakt! Had overigens ook een recept voor kokosbolussen gezien in een broodbakmachinebakboek, maar die zijn vast niet zo lekker als deze. Ze zien er heerlijk uit! :)

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Deze kokosbolussen lijken me echt heerlijk Caroline! Op het lijstje dan maar weer ;-) Geniet ervan!

Anoniem zei

Ziet er weer heerlijk uit Caroline!