woensdag 2 oktober 2013

Linzentabouleh met halloumi


Ingrediënten:
- 3 tomaten, grof gehakt
- fijngeraspte schil van 1 citroen (bio) + 2 el citroensap
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl komijnpoeder (djinten)
- 1 blik linzen a 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 12 zwarte olijven
- 180 g halloumi
- 1 bosje platte peterselie
- 1 bosje munt

Bereiden:
1. Doe de linzen in een vergiet, spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken.
2. Hak de muntblaadjes en de peterselie grof en houd een paar blaadjes achter voor garnering.
3. Meng de tomaten met de gehakte kruiden, citroensap, olijfolie, de komijn- en kaneelpoeder door elkaar en voeg zwarte peper en een beetje zout toe.
4. Snijd de halloumi in dikke plakken en bak elke kant 1-2 minuten in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
5. Schep de linzen op een schaal en verdeel het tomaten-kruidenmengsel erover. Verdeel de olijven, citroenrasp, de halloumi en de achtergehouden kruidenblaadjes erover.

Bron: Delicious oktober2013

Tabouleh is een Arabisch recept en wordt met bulgur gemaakt. In dit recept hebben ze de bulgur vervangen door linzen. Het is een glutenvrije salade met heerlijke mediterrane smaken. Lekker voor bij de lunch of als volledige vegetarische maaltijd. Halloumi is een kaas van Cyprus; gemaakt van een mengsel van geiten-en schapenmelk, het smelt niet snel en kan daardoor goed gebakken worden. Het heeft een beetje een zoute smaak en je kunt het kopen in een Turkse winkel.

7 opmerkingen:

Ineke zei

Ha Caroline, Heerlijk recept! Ben dol op de smaak van haloumi. Maar na het afkoelen wordt-ie vaak wat rubberig en gaat dan 'piepen' tussen je tanden. Heb je een idee hoe ik dat kan voorkomen? Of hoort het erbij?
Groet en alvast weer bedankt voor je antwoord, Ineke

Lisette zei

Hi Caroline - ziet er heerlijk uit. Ben altijd op zoek naar leuke recepten met linzen - we hebben hier natuurlijk linzen de puy altijd binnen handbereik - en deze ga ik zeker maken. Bedankt voor het delen. Groeten uit Frankrijk, Lisette

Caroline Brouwer zei

@Ineke, ik begrijp wat je bedoeld, ik heb dat ook met halloumi. Ik denk at het erbij hoort.
@Lisette, ik ben ook gek op linzen, bovendien zijn ze ook erg gezond en gelukkig kan ik de lePuy linzen hier ook kopen. Want die zijn inderdaad wel erg lekker. Ik heb best veel linzen recepten staan, dus je kunt je hart ophalen.

Anoniem zei

Zag het ook al staan in de delicious, lijkt me heerlijk.
maar eens kijken of ik aan de halloumi kan komen.

groetjes, Viviane

Unknown zei

Vanavond gegeten. Omdat we geen vlees eten zijn we altijd blij met lekkere linzengerechten! Heerlijk en vooral de halloumi. Was helemaal nieuw voor ons maar erg smaakvol. Heb al stad en land afgelopen voor le Puy linzen maar kan ze nog nergens vinden. Dank weer Caroline!

Caroline Brouwer zei

@Marja, die Le Puy linzen is erg moeilijk aan te komen. Ik heb hier een delicatessen winkel die ze verkoopt. Maar zelfs de Sligro en de Makro hebben ze niet. Die verkopen Dupuis linzen, maar dat is iets anders. Je hebt ook castelluccio linzen (Italiaans) die koop ik bij een Italiaanse delicatessen winkel. Die zijn ook erg lekker. Maar de blikjes van de AH vind ik ook oké.
groeten, Caroline

Jolien zei

Dit recept heeft de basis gevormd voor mijn linzensalade met halloumi op ons net opgestarte kookblog. Ik heb er o.a. geroosterde groenten aan toegevoegd en er gepofte aardappels met een kruiden-yoghurtsaus bij geserveerd. Ik zou het leuk vinden als je eens een kijkje nam ;).