vrijdag 3 januari 2014

Rokerige frittata van Ottolenghi

 

Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool, in middelgrote roosjes
- 6 eieren
- 4 el crème fraîche
- 2 el dijonmosterd
- 2 tl milde of zoete gerookte paprikapoeder (Dille&Kamille)
- 3 el fijngeknipte bieslook
- 150 g gerookte scamorza, geraspt (met de korst voor extra smaak)
- 50 g geraspte cheddar (of rijpe Goudse)
- 2 el olijfolie
- zout / peper

Bereiden:
1. Kook de bloemkoolroosjes in ruim water met zout  in 4 -5 minuten beetgaar. Giet in een vergiet en laat uitlekken.
2. Verwarm de oven tot 190' C. Doe de eieren, crème fraîche, mosterd en paprikapoeder in een grote kom en klop goed door elkaar. Roer de bieslook en driekwart van de geraspte kazen erdoor en breng op smaak met zout en peper.
3. Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan en bak de bloemkoolroosjes in ca 5 minuten aan 1 kant bruin. Giet het eimengsel erover en verdeel de bloemkoolroosjes met een vork gelijkmatig over de bodem van de pan. Bak het ei ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur.
4. Strooi de rest van de kaas erover en zet de pan 10-12 minuten in de oven tot het volledig gestold is.
5. Neem de pan uit de oven en laat hem 2-3 minuten op kamertemperatuur komen voor je de frittata serveert. Lekker met een pittige groene salade. De volgende dag aten wij nog een koud stukje van deze frittata en toen vonden wij het eigenlijk veel lekkerder.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi


Scamorza affumicata is een Italiaanse verse kaas, die heel goed smelt. Hij wordt vaak gerookte mozzarella genoemd; is heel geschikt om vegetarissche gerechten voller en pittiger van smaak te maken.
Het was nog een heel gedoe om scamorza te pakken te krijgen. Veel kaaswinkels hebben het niet. Je schijnt het wel bij de Makro en de Sligro te kunnen kopen. Ik geef niet snel op en uiteindelijk heb ik het te pakken gekregen bij een goede kaasboer. Ik zie op andere blogs dat ze ook wel gewone gerookte kaas gebruiken, maar ik wil altijd precies hebben wat erin het recept staat. Dan weet ik ook zeker wat de goede smaken zijn, zaoals de bedenker ze bedoeld heeft met zijn recept. Zo heb ik het ook met cheddar gemaakt en niet met de Goudse kaas ( in de Nederlandse vertaling van Plenty staat  bij de ingrediëntenlijst : rijpe Goudse kaas, maar in de Engelse staat cheddar).
 Ja en dan nu wat vonden wij er van: hij was lekker, maar we vonden de frittata een beetje vlak van smaak. De rooksmaak was prima, maar de bloemkool erin was een beetje flauw, kan ook aan de bloemkool, gelegen hebben. Onze voorkeur gaat toch meer uit naar de verrassende tatin of de pompoentaart met wortel en geitenkaas. Ik ben heel nieuwsgierig wat anderen van deze frittata vonden. Waar ik wel ontzettend blij mee ben is: mijn tarte tatin vorm van Le Creuset, niet alleen geschikt voor een tatin, maar deze frittata heb ik erin gemaakt en ook voor andere gerechten die eerst op het vuur en dan in de oven gaan is hij zeer geschikt. Meestal gebruik je een koekenpan die ovenvast is, maar je zit dan met de steel die niet in je oven past als je een kleine oven hebt, deze vorm is dan ideaal.

11 opmerkingen:

Nell zei

Heb hem ook al een keer gemaakt, en hoewel ik geen fan van bloemkool ben én ook niet van rooksmaak, wilde ik het toch proberen. Vond het ook geen doorslaand succes. Je tarte tatin pan daarentegen wel. Al minstens 8 x in mijn handen gehad en weer terug gezet. Maar je hebt me een duwtje in de rug gegeven! Thnx

Wanncha zei

Dat ziet er lekker uit. Die ga ik denk ik wel eens proberen te maken.

4pure by Andrea zei

Ziet er lekker uit. Jammer dat de smaak wat flauw was. Er lijken toch heel wat smaken samen te komen. Het ziet er wel lekker uit!

johanna zei

Off topic, ik heb voor eerste kerstdag je knolseldrijsoep gemaakt, het was heerlijk.
Dank

Unknown zei

Wat een heerlijk recept! Ga dit zeker een keertje proberen :-)
'
Neem ook eens een kijkje op mijn blog: http://twentyfoodseven.blogspot.nl/
Op mijn blog staan (geraffineerde) suikervrije recepten die stapsgewijs worden uitgelegd aan de hand van foto's.

Yves van Gelre zei

Ik vereer Ottolenghi niet zoals velen hier. Zijn recepten vind ik fraai en nieuw, maar qua smaak overgewaardeerd en vaak in onbalans. Toch een plumeau voor deze simpele creatie. Erg lekker en wel een mooie smaakbalans. Toch een beetje uit balans doordat er mijn inziens te weinig bloemkool in zat. Een halve bloemkool meer past best. Ik vond de eieren en kaas teveel overheersen op de groente.

Caroline Brouwer zei

Hallo Yves,
Dit was voor mij ook niet zijn beste recept. Heb je al eens zijn verrassende tatin gemaakt of zijn pompoemtaart met wortel en geitenkaas? Wij zijn hier over het algemeen fan van zijn smaak combinaties!
groeten, Croline

Unknown zei

Ik maakte hem met... andijvie (twee struiken, paar minuutjes blancheren, water goed uitdrukken in vergiet) en trappistenkaas ipv rookkaas. Nog steeds beetje flauw van smaak.

Jan van Gemert zei

Wij houden wel van Ottolenghi maar het vinden van al die ingredienten.... Kom nu net van een indiase supermarkt vlakbij en die hadden wel allerlei kruiden die passen bij Ottolenghi.
Ik ga de frittata proberen met Provolone Valpadana DOP PICCANTE uit de Colruyt.
Zal misschien nog wel iets laten weten.

Anoniem zei

Hallo, indien ik de bloem zou vervangen door kikkererwtenmeel of Kokosbloem, hoeveel heb ik daar dan respectievelijk voor nodig? Alvast bedankt! Vriendelijke groeten, Ilse

Caroline Brouwer zei

Hallo Ilse,. Ik heb geen idee, heb nog nooit gewerkt met kikkererwtenmeel of kokosbloem.
Groeten, Caroline