dinsdag 18 februari 2014

Gekarameliseerde witlof met camembert


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 20 g boter
- zout/peper
- ½ tl suiker
- 4 stronken witlof, in de lengte doormidden gesneden
- 1½ tl tijm, fijngehakt
- 200 g camembert (of taleggio) in ½ cm dikke plakken gesneden
- 20 g verse broodkruimels (optioneel)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 190'C. Doe de boter en de olijfolie in een grote koekenpan en laat op halfhoog vuur warm worden, voeg de suiker en een snuf zout toe. Leg de halve stronken lof met de snijkant naar beneden in de pan. Laat het een minuut of 5 goed warm worden en karameliseren.
2. Doe de witlof in een ovenvaste schaal en leg ze goed tegen elkaar aan, snijkant naar boven. Verdeel de helft van de tijm erover en leg er een plak camembert (eigenlijk moet je de korst verwijderen, maar dat was ik vergeten) op en verdeel dan de rest van de tijm erover. Zet de schaal 12 minuten in de oven tot de kaas begint te bubbelen en te smelten. 
3. Zet de oven temperatuur dan op 200' C en verdeel de broodkruimels erover en strooi er een beetje peper op. Zet daarna nog 7 minuten in de oven terug totdat de broodkruimels bruin zijn. (Ik vond de broodkruimels niet echt iets toevoegen, dus je kunt ze ook weglaten).

Bron: The Guardian, Yotam Ottolenghi

Sinds kort ben ik lid van een Ottolenghi Facebook fanclubje (of zoiets). Iedere week wordt er een Ottolenghi recept klaar gemaakt. Deze keer was het dit recept met lof. Dit is niet een groente waar ik heel gek op ben. Gewoon gekookte lof doe je mij geen plezier mee, met ham en kaas vind ik het dan weer wel lekker. Dit is een leuke variatie daarop. Ik maakte al eerder de "Gekarameliseerde witlof met serranoham" van Ottolenghi. Dit is de vegetarische versie ervan. Wij aten er gebakken krieltjes bij.

5 opmerkingen:

Astrid zei

Oh wat ziet dit er zalig uit! Ik zag de foto voorbij komen in mijn overzicht en zit sindsdien met rammelende maag en smachtend naar dit heerlijks achter mijn bureau
Proberen te werken :)
En proberen vriend te overtuigen om dit SNEL te gaan eten

Anoniem zei

Hallo Caroline, dit lijkt mij een heerlijkrecept. Heb gauw gekeken naar het andere witlof recept, ook die ga ik zeker gauw maken. Ik ben namelijk gek op witlof. Mijn man wil altijd een stukje vlees erbij. Nou dit kan dus prima. Hij een stukje vlees, ik de witlof. Uiteraard met aardappalpuree.
Bedankt!
Siesie

Karin zei

Wat super leuk, een Ottolenghi fanclubje, weet hij dat zelf al ;-)
Ik heb deze in ieder geval opgeslagen, lijkt ons heerlijk!

Marianne zei

Hoi Caroline,
Ik ben dol op witlof en sinds ik een filmpje heb gezien van Peter Gossens, kook ik nooit meer witlof in water.
Witlof en camembert.... wat een heerlijke combi... voor mij geen gewone kaassaus meer bij m'n witlof.
Ik ben dus erg blij met dit Ottolenghi recept. Heb het wel iets aangepast, de witlof laat ik in de pan garen en niet in de oven. Na de eerste minuten aanbakken voeg ik een klein takje tijm toe en dek ik de witlof af met een stuk bakpapier en een deksel (naar voorbeeld van Peter Goossens, dek ik mn witlofjes met zorg toe..). De stronkjes witlof garen nu heel langzaam, op laag vuur, in hun eigen vocht. Dit neemt ongeveer een half uur. Je kunt tussentijds in de witlof prikken om te bepalen of dit de garing is die je het lekkerst vindt: nog een beetje beet of heel zacht. Dan bakpapier verwijderen, bestrooien met peper (geen broodkruim) en stukjes camembert (zonder korst) op de witlof leggen, deksel op de pan leggen en nog heel even de kaas licht laten smelten. Echt heel lekker!

Het filmpje van Peter Goossens:
https://www.youtube.com/watch?v=4sjHp0GI_f8
Hij maakt kroketjes: bij 7 minuten gaat hij met de witlof aan de slag..


groetjes,
Marianne

Caroline Brouwer zei

Hallo Marianne,Ik zal de witlof ook eens zo maken, zoals jij het beschrijft. Heb je de de gakarmeliseerde witlof met serranoham van Ottolenghi al geprobeerd? Staat ook op mijn blog. Ook erg lekker.
groeten, Caroline