donderdag 20 februari 2014

Preitaart met geitenkaas


Voor de bodem:
- 120 g bloem
- 60 g koude boter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- 1 el koud water
- snufje zout

Voor de vulling:
- 750 g prei
- 2 el boter
- 10 zongedroogde tomaten (of meer naar smaak)
- 2 el bloem
- 200 g zachte geitenkaas
- 3 eieren
- 100 ml kookroom
- peper en zout

Bereiden:
1. Voor de bodem: zeef de bloem en het zout in een grote kom, voeg de kleine blokjes koude boter toe en wrijf dit door de bloem. Voeg het losgeklopte ei en 1 eetlepel koud water toe en kneed snel tot een soepel deeg (Je kunt dit ook in de foodprocessor of keukenmachine doen). Verpak het deeg in plastic folie en laat het een half uur rusten in de koelkast. 
2. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en vet een quichevorm van 24 cm doorsnede goed in.
3. Maak ondertussen de vulling: maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Verhit in een braadpan 2 el boter en  voeg de prei toe, laat 5 minuten smoren en laat het vocht verdampen. Voeg de in stukken gesneden zongedroogde tomaten (ik gebruik altijd semi-zongedroogde tomaten) toe en de 2 el bloem. Roer goed door. Doe de eieren met de room, peper en zout in een kom en meng met een garde goed door elkaar. Verkruimel driekwart van de kaas boven het preimengsel en roer het eimengsel erdoor. 
4. Rol het deeg uit op een met een beetje bloem bestoven aanrecht tot een ronde lap iets groter dan je vorm. Leg het deeg in de vorm en snijd de randen bij. Prik gaatjes in de bodem en verdeel het preimengsel erover. Verkruimel de rest van de kaas erover en zet de vorm 25-30 minuten in de oven tot de vulling gestold en goudbruin van kleur is.

Bron: bodem: 'Greendelicious'  de vulling van AH.

Deze lekkere hartige taart staat hier regelmatig op tafel en niet alleen omdat het zo'n lekkere combinatie is prei met geitenkaas, maar ook nog eens makkelijk te maken. Vroeger maakte ik de bodem met deeg voor hartige taart van Koopmans uit de vriezer. Maar tegenwoordig maak ik de bodem zelf en dat is iets meer werk, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, hoef je die plakjes uit de vriezer niet meer. Meestal moet je de bodem blind voorbakken, maar met dit recept is dat niet nodig.

12 opmerkingen:

ymme zei

Lijkt me weer heerlijk te zijn vooral met de geitenkaas, één van mijn favorieten.
groetjes

Marije - BakingBeautyNL zei

Ik ben gek op quiche. Zelf doe ik altijd de combinatie van geitenkaas, appel, spekjes en spinazie. Zeker eens proberen want hij is heerlijk!

Oktoberkind zei

Ik heb nog een heleboel prei liggen, dit lijkt me een heerlijk recept! Dank,je wel!

Caesar zei

Lijkt me heel lekker en niet al te moeilijk.
Ook omdat je dit gelukkig niet " blind" (?) hoeft te bakken.
Groetjes,
Ingrid

Renée zei

Gisteren deze taart gemaakt. Jeetje, wat lekker! Ben dol op prei en de combi met geitenkaas is een klassieker. Maar de zongedroogde tomaat maakt het weer heel verrassend. De taart vraagt wel om peper en zout! Dit is een blijvertje! Caroline dank voor dit leuke recept!
Groet Renée

obat alami asam urat zei

wow its yyyyyyuuuummmmiiiiiii :)

Anoniem zei

De taart was heerlijk. Zelfs m'n man die geen fan is van quiches heeft er twee stukken van genomen. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Groetjes, Ann Valérie

Antoinet zei

De link naar greendelicious werkt niet meer. Moet zijn: http://www.greendelicious.nl/recepten/2011/02/korstdeeg-voor-quiches-en-hartige-taarten/

Caroline Brouwer zei

@Antoinet, ik heb de link aangepast!

Antoinet zei

Ah, dat is nog beter.

Anoniem zei

Misschien een beetje een domme vraag maar als er staat 750 gr prei, is dit dan het schoongemaakte gewicht of is het 750 gr prei en dan nog schoonmaken zodat er een stuk minder overblijft?

Caroline Brouwer zei

Geen domme vraag hoor, dat is het gewicht als de prei niet schoongemaakt is. Maar in dit recept is het niet erg als je iets meer neemt.
groeten, Caroline