zaterdag 22 februari 2014

Sinaasappel-rijstevlaai


Sinaasappelmarmelade:
- 1 sinaasappel (liefst biologisch)
- 250 g suiker
- 1 citroen (liefst biologisch)

Vlaaideeg:
- 200 ml volle melk
- 2 el suiker
- 7 g gist (1 zakje)
- 200 g bloem
- 1 snuf zout
- 30 g boter, op kamertemperatuur
- 1 eidooier

Rijstvulling:
- 100 g dessertrijst
- 500 ml volle melk
- 100 ml slagroom
- 1 vanille stokje
- 2 eieren
- 50 g suiker

Garnering:
- 400 ml slagroom
- 75 g suiker
- 1 reep pure chocolade

Bereiden:
1. Voor de sinaasappelmarmelade:  breng een pan met ruim water aan de kook, leg de sinaasappel erin en kook de sinaasappel ongeveer 2 uur op laag vuur. Laat uitlekken en afkoelen. Snijd de sinaasappel in dunne plakjes en hak fijn. Verwarm op laag vuur een eetlepel water met de suiker, sinaasappelstukjes, geraspte citroenschil en het sap van de citroen. Roer tot de suiker is opgelost en kook de marmelade 7 minuten. Laat afkoelen en een beetje opstijven.
2. Voor het vlaaideeg: doe alle ingrediënten in je keukenmachine en draai in een paar minuten tot een soepel deeg. Je kunt dit ook met de hand doen. Kijk hiervoor naar het filmpje van Rudolph). Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie minstens een half uur rijzen.
3. Rijstvulling: doe de rijst met de melk en de slagroom in een pan. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg dit toe. Kook de rijst op een laag vuur gaar in 20 minuten en laat afkoelen.
4. Verwarm de oven voor op 190' C en vet een vlaaivorm (met losse bodem) van 28-30 cm doorsnede (ik gebruikte 30 cm) in. Klop de eieren met de suiker zo luchtig mogelijk en spatel ze door de rijstvulling. Rol het deeg uit tot 5 mm dikte en bekleed de vorm met het deeg. en prik de bodem in met een mesje. Verdeel de rijstvulling erop en bak de vlaai 30 minuten in de oven (bij mij moest de vlaai 7 minuten korter, dus houd het goed in de gaten). Laat de vlaai afkoelen.
5. Verdeel de sinaasappelmarmelade over de rijstbodem. Klop de slagroom stijf met de suiker, schep in een spuitzak en versier de taart. Strooi nog wat chocolade over de slagroom.

Bron: 24Kitchen Rudolph's Bakery.


Als het even kan kijk ik 's avonds om 19.00 uur naar Rudolph's Bakery op 24Kitchen. Die Rudolph bakt daar zo relaxed in een keurig opgeruimde keuken de heerlijkste taarten. Ik zou alles wel willen bakken, maar dan groeien wij (en de buren) hier dicht. Toen ik Rudolph deze rijstevlaai zag maken, wist ik meteen die komt op mijn to-do-lijstje. Een rijstevlaai vind ik namelijk heerlijk en ik ben ik gek op sinaasappelmarmelade. Rudolph heeft ons wederom niet teleurgesteld; wat een héérlijke vlaai! Even wat meer werk, maar niet moeilijk en smullen natuurlijk.

7 opmerkingen:

Eslem zei

Lekker! En wat een ontzettend leuke foto, net of de taart bij Rudolph op tafel staat, ik moest echt even kijkje wat voor truukje dat was ;). Leuk!

Bonjade zei

Oh had ik je al verteld hoe blij je me keer op keer maakt met je posten?
Ha ja....val in herhaling.....maar dat je het weet.....;)

Komt ook op mijn to do lijstje...
ha die had ik nog niet maar dat wordt punt 1.

Fijne avond

Liefs

Maaike zei

Oooh, die ziet er weer heerlijk uit! :) Wij zijn ook helemaal gek op rijstevlaai, maar nog nooit een versie met sinaasappel gegeten... Erg benieuwd!

Monique zei

O...weer een gaaf recept, ga ik zeker uitproberen...gelukkig 8 maart weer een jarige in huis!
Lekker, een vlaai...

Maar dan kook ik meteen een paar extra sinaasappels mee...om een lekkere sinaasappeltaart te maken!
Want die doet het hier ook altijd goed! Ik bak die overigens in een vierkante vorm...om er vierkantjes uit te snijden en die in een mooi papieren vormpje te serveren...

Dank je wel maar weer!

Vriendelijke groet, Monique

martine zei

lijkt me een heerlijke vlaai en ziet er ook nog eens prachtig uit.

CaT zei

net gemaakt! heerlijk!
misschien is thuisfgehaald een idee? kijk maar eens: http://www.thuisafgehaald.nl/

ik heb me er onlangs voor aangemeld, nadat een vriendin me erop wees. het idee is dat je je "overgebleven" eten aan mensen in de buurt "verkoopt", tegen kostprijs. je kunt je maaltijd (wat dan ook) via de website aanbieden en mensen kunnen je dan laten weten dat ze een portie willen komen afhalen. zo ben ik vanmiddag van mijn taart afgekomen, en kon ik deze rijstevlaai maken ipv volgende week pas.... :)

Mickey Vos zei

Je hebt het ook gemaakt! Hij ziet er heerlijk uit! De volgende keer ga ik hem eens met kersen maken, lijkt me ook lekker!