maandag 10 februari 2014

Tarte tatin met venkel en appel


Ingrediënten:
- 2 venkelknollen
- 1 goudrenet, geschild en in plakjes
- 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 2 tl venkelzaadjes
- flinke scheut noilly prat (of pastis)
- 1 el honing
- een beetje boter
- 100 g zachte geitenkaas

Bereiden:
1. Snijd de venkel in dunne plakken. Verwarm in een koekenpan ongeveer 1 el boter en leg de venkelplakjes er in bak ze op zacht vuur. Voeg de venkelzaadjes toe en de schijfjes appel. Bak alles tot het glazig en een beetje bruin begint te worden. Voeg de honing toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Blus af met een scheut noilly prat (dit had ik niet in huis en nam in plaats daarvoor een scheut pastis) en laat nog even garen.
2. Verwarm de oven voor op 220' C en vet een quiche vorm in met een beetje boter. Verdeel de venkel en appel over de bodem. Leg de bladerdeeg plakjes op elkaar en rol iets groter uit dan de vorm, maak het rond door er een bord (groter dan je schaal) op te leggen en snijd uit. (Ik gebruikte een rol bladerdeeg uit de koeling). Leg het bladerdeeg over de venkel en stop de randen in. Prik met een vork een paar gaatjes in het bladerdeeg.
3. Zet de vorm 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi bruin en gaar is. Haal de vorm uit de oven, laat even een paar minuten staan, leg er een bord op en keer alles in één keer om. Verkruimel wat zachte geitenkaas erover en serveer.

Bron: Bastet kookt


Een tijdje geleden kreeg ik dit recept toegestuurd van Carmen, volgster van mijn blog. Zij stuurde mij het recept omdat ze gelezen had dat ik gek ben op venkel. Het recept was erg beknopt, dus ik heb hier en daar wat aangepast, maar wat ben ik blij met dit héérlijke recept, echt een aanrader voor liefhebbers van venkel! Dank je wel Carmen dit ga ik vaker maken!

17 opmerkingen:

ymme zei

Wat een origineel recept, venkel met appel. Ondertussen mag ik venkel toch al wat meer smaken, dus misschien toch eens proberen.
groetjes

Caroline Brouwer zei

Deze moet je echt proberen Ymme, zo ontzettend lekker!

Unknown zei

Gisteren gelijk dit recept uitgeprobeerd. Helaas liet ik de bak met appels op mijn keukenblad vallen. gelukkig heb ik gelijk een keukenblad bestel op http://composietwerkblad.be/keukenblad/.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, en het is een heerlijke taart geworden. Vooral met zelfgemaakte slagroom erop.

Caroline Brouwer zei

@Kees, is dit verkapte reclame? De bak met appels op het keukenblad laten vallen? Je hebt voor dit recept maar één appel nodig! En slagroom lijkt me ook niet passen bij dit recept!

4pure by Andrea zei

Het recept ziet er ook lekker uit! Komt zeker op mijn verlanglijstje voor als ik venkel uit de pluktuin ga oogsten!

We Heart Home zei

Origineel en lekker voor in de winter!

deliesious zei

Gisteren deze taart gemaakt. Jeetje, wat lekker! Ben dol op venkel en de combi met appel is heel verrassend. Dit is een blijvertje!

Caroline Brouwer zei

@Dekiesious, fijn dat je de taart ook zo lekker vond. Wij hier vonden het ook erg lekker en zeker een blijvertje!

Vivian zei

Klinkt heerlijk! Kan je de Pastis er ook uit laten of vervangen door iets anders? Zo zonde om een fles te kopen alleen hiervoor (ga t verder niet drinken).

Caroline Brouwer zei

Ja hoor Vivian, gewoon weglaten, het versterkt alleen de smaak van de venkel.

Anoniem zei

Hallo Caroline,
Gisteravond heb ik van deze heerlijke tarte tartin genoten! Omdat we geen Noily Prat of Pastis in huis hadden maar wel een fles zoete witte Caney die aangesproken was heb ik daar een scheut van gebruikt en de venkel met appel net zo lang daarin laten garen totdat de Caney zo goed als verdampt was.
Ik kan je zeggen dat dit echt een heerlijke combinatie is.
Bedankt voor dit recept, dat ga ik zeker vaker maken.
Groet, Onno.

Caroline Brouwer zei

Hallo Onno,
Leuk om te horen en goed dat het met een beetje witte wijn ook kan. Hier ook een toppertje dit recept, ben ook gek op venkel!
groeten, Caroline

Erica Euving zei

Wat een heerlijk recept! En wat toevallig dat ik exact hetzelfde recept drie jaar eerder heb ontwikkeld. Het kan toeval zijn natuurlijk. . Zou het? Hier kan je tphet recept uit 2011 zien.
https://bastetkookt.wordpress.com/2011/04/29/tarte-tatin-met-venkel-en-appel-2/

En https://www.mergenmetz.nl/recepten/groente/venkel/quiche-met-venkel-en-appel-en-spek/ werd er door geïnspireerd.

Ik heb nog meer lekkere recepten. Op mijn blog met van alles en nog wat erop.
Veel leesplezier

Caroline Brouwer zei

Hallo Erica,
Dank voor je reactie. Het lijkt inderdaad hetzelfde recept. Zou best van jouw blog kunnen zijn. Iemand had het mij toegestuurd, zoals ik je schreef. Ik ga zo even verder kijken op je blog.
Groetjes, Caroline

Unknown zei

Hi Caroline, zag nu pas je reactie en had je al gemaild.
Weet je nog wie je het had toegestuurd? Hetgaat nu via culy rond op internet als jouw recept namelijk. Zou je mij als bron willen vermelden?
Het is zeker mijn recept, want zelf ontwikkkeld. Culy,nl heeft het via jou opgepikt en die vermeldt jou als bron. Daar kun jij niets aan doen. Behalve dat je altijd schrijft dat je het recept gekregen hebt. Of gekopieerd. Alleeen als je het zelf ontwikkeld heb kun je het zo op een eigen blog zetten.. Culy reageert niet op mails helaas.

Dank. EricA

Caroline Brouwer zei

Hallo Erica,
Ik heb de bron met link erbij gezet. Geen idee meer wie mij het recept had gestuurd, dat is al een tijdje geleden.
Ik hoop dat je het zo oke vindt. Zoals je ziet op mijn blog, meld ik altijd een bron als ik die heb!
Groetjes, Caroline

Unknown zei

Prima! Dank.