donderdag 27 maart 2014

Meringues met pistache en rozenwater


Ingrediënten:
- 300 g fijne kristalsuiker
- 5 eiwitten
- 1 tl rozenwater (bij de Turk)
- 40 g ongezouten pistachenootjes, fijngehakt

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Beleg de bakplaat met bakpapier en strooi de suiker er gelijkmatig over uit. Zet de bakplaat 8 minuten in de oven tot de suiker heet is. Langs de rand begint de suiker te smelten.
2. Als de suiker in de oven staat, doe je de eiwitten in je keukenmachine en laat op hoge stand draaien. Giet rustig de hete suiker erbij en voeg ook het rozenwater toe. Laat nog 10 minuten op hoge stand kloppen tot het eiwitschuim koud is.
3. Schakel de oventemperatuur terug naar 110' C (in dit geval gebruik ik de hete lucht, omdat ik 2 bakplaten tegelijk in de oven zet en zo kan de warmte zich goed verdelen). Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Neem 2 lepels en schep op eentje een flinke dot meringue. Schuif met de tweede lepel de meringue op de bakplaat. Maak zo alle meringues en bestrooi ze met de fijngehakte pistachenootjes.
4. Zet de bakplaten in de oven en laat de meringues ongeveer 2 uur drogen. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Je kunt de meringues in een droge ruimte bij kamertemperatuur een paar dagen bewaren.

Bron: 'Het Kookboek', Yotam Ottolenghi


Echt héérlijke meringues, bros aan de buitenkant en lekker zacht en taai van binnen, met een subtiele rozenwater smaak. Alleen lastig om er mooie meringues van te maken, omdat de eiwitten erg stijf zijn, maar ze zien er erg rustiek uit. Ik heb het recept gehalveerd (heb de hoeveelheden gebruikt die hier boven in de ingrediëntenlijst staan) en maakte er 20 flinke meringues uit. Rozenwater koop je voor nog geen euro bij de Turkse winkel.

5 opmerkingen:

Judith zei

Ziet er weer heerlijk uit! Ik ben gek op alles wat met eiwit/schuim/meringue te maken heeft:)

marleen zei

Oh wat lekker. Ik kreeg laatst een rozendessert en zat onmiddellijk te bedenken hoe ik zelf zoiets kon maken. Ik ga dit recept even opslaan!

hazel zei

Hmmm... pavlova, meringues altijd lekker! Bij de foto moest ik eerst even denken aan marshmallows, heb jij die wel eens zelfgemaakt? Lijken me namelijk ook lekker in deze smaakcombinatie :-)

Caroline Brouwer zei

@Hazel, daar heb ik me nog niet aan gewaagd. Staat wel op mijn lijstje, net als noga!

Unknown zei

ik ben ze nu aan het maken voor het suikerfeest morgen. ben benieuwd!!