vrijdag 7 maart 2014

Tarte flambée


Ingrediënten: 
- 3 el olijfolie
- 600 g uien in ringen
- 1 rol pizzadeeg (600 g) uit de koeling
- 125 g crème fraîche
- 125 g volle Franse kwark
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 150 g gruyère, geraspt
- 2 el tijmblaadjes

 Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het pizzadeeg uit en leg het op de bakplaat.
2. Bak de uiringen met een snuf zout in 10-12 minuten zacht en lichtbruin.
3. Meng in een kom de crème fraîche met de kwark, knoflook en 1 eetlepel tijm en voeg naar smaak peper toe. Verdeel het mengsel over het pizzadeeg en strijk uit over het hele oppervalk. Verdeel de uiringen erover. Strooi de gruyère erover en de overgebleven tijmblaadjes. Doe er nog wat versgemalen peper op.
4. Zet de plaat in de voorverwarmde oven en bak de tarte flambée in 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer er een groene salade bij.

Tip: voor een niet-vegetarische versie kun je nog wat spekblokjes meebakken met de uien.

Bron: Delicious maart 2014

Een tarte flambée is een gerecht uit de Elzas. Afhankelijk van het gebied wordt het een flamkuchen of een tarte flambée genoemd. Er zijn vele variaties, zowel betreft  het deeg en het beleg. Tot de opkomst van de pizza in de jaren 60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het platteland werd bereid. Daar werd het bereid om de hitte van een houtgestookte oven te testen.

Dit is een vegetarische versie, meestal worden er spekjes meegebakken met de uien. Toen de Delicious in de bus viel, wist ik meteen dat ik dit recept zou maken. Het  recept is makkelijk te maken als je tenminste kant-en-klaar pizzadeeg gebruikt. Je kunt natuurlijk ook zelf je pizzadeeg maken, maar heb je haast is dit zeker een goed alternatief. Een héérlijk, maar vullend gerecht. Lekker met een simpele groene salade erbij.

1 opmerking:

De smaak van Cécile zei

Heerlijk Caroline! Mijn oog viel er ook gelijk op. Heb hem nog niet gemaakt, maar ben het zeker van plan. Fijn weekend!