vrijdag 13 juni 2014

Abrikozen-marsepeincake


Ingrediënten:
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 1 flinke mespunt zout
- 150 g boter, koel en stevig, maar niet keihard
- 100 g rietsuiker
- 100 g gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
- 150 g rozijnen
- 2 grote eieren
- ½ tl vanille extract
- 150 ml volle melk
- 150 g marsepein, in blokjes van 1 cm gesneden
- 2 el abrikozenjam
- 2 el geschaafde amandelen, geroosterd

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven- en onderwarmte. Vet een cakeblik van 26 x 12,5 cm in en beleg met overhangend bakpapier (je kunt ook een springvorm gebruiken van 20 cm doorsnede).
2. Zeef de bloem met het mespunt zout in een kom en wrijf de in kleine blokjes gesneden roomboter met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel op broodkruimels lijkt. (Dit kan ook in de keukenmachine).
2. Roer de suiker erdoor en meng samen met de stukjes abrikozen en rozijnen door het kruimelmengsel. Meng in een andere kom de melk, eieren en het vanille extract met een garde goed door elkaar. Roer dit met een pollepel door het kruimelmengsel tot er een stevig cakebeslag ontstaat.
3. Schep een derde van het cakebeslag in de vorm en strijk glad. Verdeel de helft van de marsepein erover en dek af met de helft van het overgebleven beslag, strijk glad en verdeel de rest van de marsepein erover. Verspreid de rest van het beslag erop en strijk glad. Tik zachtjes met de vorm op het werkvlak om eventuele luchtbellen kwijt te raken.
4. Bak de cake 1 - 1½ uur in de voorverarmde oven. Controleer de cake na een uur met een satéprikker, die moet er schoon en droog uitkomen. Controleer op meerdere plaatsen, want de kans is groot dat je in een stuk marsepein prikt. Bij mij was de cake na 65 minuten goed. (Bak de cake beslist niet te lang, anders wordt ie droog).
5. Haal de cake uit de oven, snijd met een stomp mes de randen los (dit hoeft niet als je de vorm belegd hebt met bakpapier) en zet de cake in de vorm nog 15 minuten op een rooster. Haal de cake uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
6. Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel kokend water op een laag vuur, zodat je een vloeibare jam krijgt. Bestrijk de bovenkant van de cake met de jam en verdeel de amandelen erover.

Bron: "Heel Holland Bakt", bakboek voor de thuisbakkers

Het boek van "Heel Holland Bakt" had ik voor mijn vakantie al in huis en kon me maar moeilijk bedwingen om er niet gelijk uit te gaan bakken. Er staan zoveel lekkere recepten in, ik wil alles wel maken! Ik ben maar begonnen met deze héérlijk gevulde, smeuïge cake met heel veel smaak. Vanmiddag verras ik mijn collega's ermee!

11 opmerkingen:

Silvia zei

Hoi Caroline,
Ik twijfel dus het boek Heel Holland Bakt of het bakboek van Rutger.
Je hebt ze volgens mij allebei.
Kun je mij advies geven?
Alvast bedankt! (en bedankt voor het delen van alle heerlijke recepten!!)

Caroline Brouwer zei

Hall Sylvia,
Ze zijn allebei geweldig, maar als ik moest kiezen zou ik voor 'Rutger Bakt' gaan!
groetjes, Caroline

Sanne zei

Dat ziet er weer super lekker uit Caroline!
Je collega's hebben geluk :)

Silvia zei

Hmmm dan nog maar eens heel goed nadenken over allebei misschien???
Heb net 3 boeken gekocht over broodbakken, wordt een beetje veel... maar wel heel leuk!

Anoniem zei

Ik haal net een appelcake uit de oven, anders was het zeker deze geworden. Toch maar wachten tot volgende week maar dat zal niet makkelijk zijn

Caroline Brouwer zei

@Silvia, hier puilt de kast ook uit! Maar jij bakt ook zoveel, dus de boeken zijn aan jou wel besteed! Dat boek van "Bake my Day" vind ik niet de moeite waard, dat scheelt er weer eentje! ;-)

Annet zei

Ik ben één van die collega's en heb vrijdag kunnen proeven . Het was heerlijk !

Siesie zei

Ik kan maar niet kiezen tussen beide heerlijke cakes: de English teabread of de Abrikozen marsepein cake. Welke van de 2 is het meest smeuiig, Caroline? Ze lijken me allebei heeeeel erg lekker!
Wat de English teabread betreft, zou het lekker zijn als ik een klein deel van de thee vervang door rum, bijvoorbeeld Strohrum? Of wordt het 'te veel'?

Caroline Brouwer zei

Hallo Siesie,
Ze waren allebei erg lekker, deze is wat zoeter door de marsepein. Ja ik dek at het wel erg lekker wordt als je wat thee door rum vervangt.
groeten, Caroline

Siesie zei

Dank je wel Caroline! ik ga toch voor de English tea bread. Het ander recept komt vast nog een volgende keer want het spreekt mij ook erg aan.
Overigens, Wat is jouw blog toch bijzonder duidelijk en zo overzichtelijk door de Labels.Zo gemakkelijk om een recept te zoeken maar ook om een bijpassend recept te vinden als je een bepaald ingredient wilt gebruiken. Daarbij zijn ook de foto's zo mooi. Wat een leuke samenwerking hebben jij en Johan. En wij profiteren daar toch maar van. Dank jullie wel! hartelijke groet, Siesie

Caroline Brouwer zei

@Siesie, dankjewel voor je lieve woorden. Altijd leuk als mensen zo enthousiast zijn over mijn blog.Ik heb ook de complimenten overgebracht aan Johan.
groetjes, Caroline