maandag 7 juli 2014

Bosnische dadeltaart


Ingrediënten:
- 500 g dadels, zonder pit, in reepjes gesneden
- 200 g volkoren biscuitjes (1 rol), in grove stukjes
- 250 g boter
- 150 g bruine basterdsuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 200 g kokosrasp

Bereiden:
1. Vet een springvorm van 24 cm in met boter en belg de bodem met bakpapier.
2. Smelt in een grote pan de roomboter en voeg de suiker toe. Roer goed tot de suiker is opgelost. Voeg al roerende het ei toe en roer tot een gladde saus.
3. Voeg de dadelstukjes toe en laat ze even mee warmen. Voeg vervolgens de koekstukjes toe en de helft van de kokosrasp en meng alles goed door elkaar.
4. Schenk het dadelmengsel in de vorm en drukgoed aan met de bolle kant van een lepel. Dek af met plasticfolie en lat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
5. Maak met een mes de zijkant van de taart los van de vorm en verwijder de rand van de springvorm. Keer de taart op een schaal, verwijder het bakpapier en bestrooi de taart met de rest van de kokos.

Tip: koop lekkere kokos,niet die van Conimex uit de supermarkt, daar zit bijna geen smaak aan. Ik koop biologisch kokos bij een natuurvoedingswinkel.

Bron: "Rudolph's Bakery. Hier een filmpje hoe Rudolph de taart maakt.

Ik heb al regelmatig de dadeltaart van Bagels & Beans (hier staat ook hun recept) geproefd, als ik daar een cappuccino dronk en wat is dat een heerlijke taart! Ik was nog steeds van plan dat recept een keer te maken. Nu vond ik in het boek van Rudolph zo'n soortgelijke taart en besloot die eens te maken. Een simpel recept en de taart hoeft ook niet in de oven. Ook ontzettend lekker; het verschil met die van Bagels & Beans is dat er bij Rudolph geen walnoten door zitten. Je kunt dus aan dit recept, als je dat lekker vindt nog een handje gehakte walnoten toevoegen. Maakt 'm misschien nog lekkerder!

6 opmerkingen:

Margreet zei

Ha Caroline, wanneer ik bij B&B ben neem ik ook vaak deze taart zo ontzettend lekker!!! Op de site van B&B staat het recept maar heb het nog nooit gemaakt. Nu ik dit weer zie ga ik aan de slag!!!!
Bedankt. Fijne dag,
Margreet

Caroline Brouwer zei

Hallo Margreet,
Zo lekker hè deze taart en super makkelijk te maken.
Veel succes, Caroline

Saskia zei

Hoi Caroline
Kan ik de suiker vervangen voor kokosbloesemsuiker ?

Vriendelijke groetjes van saskia

Caroline Brouwer zei

Hallo Saskia,
Ik heb geen ervaring met kokosbloemsuiker. Dus dat zal je zelf uit moeten proberen. Succes en
groetjes, Caroline

Anneke zei

Hallo Caroline,
bij mij is een rol 400 gram.
Welke gebruik jij?
Als je het ei er bij doet ontstaan er sliertjes. Is dan het ei te koud of de massa te warm. Ik begreep dat je moest blijven verwarmen.
Afdekken met plastic folie: de vorm of de taart zelf? Ik denk in het laatste geval dat het er aan blijft plakken. Heb nu de helft gemaakt is precies een verpakking dadels van AH.
groetjes
Anneke

Anoniem zei

Ik heb deze taart en ook die van Bagels en Beans al vaker gemaakt en ik heb precies hetzelfde als Anneke: sliertjes ei ondanks goed doorroeren. Desondanks is desmaak gelukkig wel goed. En nog een vraagje: waarom moet je de bakvorm invetten als je toch bakpapier in de vorm gebruikt?