donderdag 17 juli 2014

Kruidentaart met courgette en serranoham


 Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg (koeling)
- enkele takjes munt
- enkele takjes platte peterselie
- enkele blaadjes basilicum
- 175 g zachte roomkaas
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 grote courgette
- 2-3 el olijfolie
- zout/peper/paprikapoeder
- 80 g serranoham

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C boven-en onderwarmte en beleg een bakplaat met bakpapier. Rol daar op het bladerdeeg uit. En maak met een mes ongeveer 1 cm vanaf de rand een zachte inkeping met een mes (niet doorsnijden).
2. Meng in een kom de roomkaas, met de kruiden, knoflook en de Parmezaanse kaas. Voeg naar smaak zout, peper en wat paprikapoeder toe. Meng alles goed door elkaar met een vork en verdeel het kaasmengsel over het bladerdeeg, waarbij je de randen vrij laat. Snijd de courgette in dunne schijfjes (dit kan met een mandoline of met je kaasschaaf) en leg ze dakpansgewijs op de roomvulling en druppel er wat olijfolie over.
3. Zet de plaat ongeveer 20 minuten in de oven tot de randen van het bladerdeeg bruin zijn. Haal de plaat uit de oven en scheur de serranoham in stukjes en beleg de taart hiermee. Verdeel er nog wat kruiden over en druppel er nog wat olijfolie op. Serveer de taart warm of lauw.

Tip: voor een vegetarische variant vervang je de serranoham door  half-zongedroogde tomaatjes en nog wat krullen Parmezaanse kaas.

Bron: Delicious, 100ste nummer

Van de week viel het 100ste nummer van de delicious in de bus. Al doorbladerend viel mijn oog meteen op de vele plaattaarten zowel hartig als zoet. Ik ben altijd gek op dit soort taarten, lekker makkelijk, heerlijk mee te variëren en ook nog eens erg lekker! Ik heb het recept wat aangepast, omdat het een recept voor veel personen is en wij maar met z'n tweetjes zijn. Ik kon mijn restjes kruiden op maken van de vorige taart. Van deze taart kun je met drie personen eten. het was weer een erg lekkere combinatie.

8 opmerkingen:

Pieta zei

OOh ik ben benieuwd, vandaag ook de 100e editie van de delicious gekocht. Ziet er in ieder geval weer heel smakelijk en mooi uit.

Anoniem zei

Wat een leuke blog heb je , via Culy waar ik de appel/speculaastaart vond kwam ik hier terecht. Gisteren deze kruidentaart gemaakt, heerlijk ! Vandaag staat de rode kool salade op het menu en ik denk dat er nog veel recepten van hier gaan volgen.
Dank je wel voor de inspiratie die ik hier vind .
Groetjes Marja

Caroline Brouwer zei

Dank voor je complimenten Marja. Leuk dat je zoveel uit gaat proberen. Ik hoor graag hoe het allemaal bevalt!
groetjes, Caroline

Anne zei

Vandaag klaargemaakt, en heel erg lekker bevonden!

Gewoon een mama! zei

Wat een hartstikke leuke, mooie en duidelijke site.
Ik ga dit gerecht snel uitproberen.

Veel succes met deze blog en ik kom snel weer wat inspiratie opdoen

Caroline Brouwer zei

@Gewoon een mamma! Dank voor je compliment!
groeten, Caroline

Marie-Claire zei

ik zie hier dat ik je nog niet liet weten dat ik die al meerdere keren maakte (eigenlijk is het mijn tienerdochter die ze maakt...) en wij vinden deze super, maar dan ook super lekker!!! Bedankt voor jouw toffe site!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Marie-Claire. Altijd lekker zo'n plaattaart. Toevallig maakte ik er van de week ook eentje. Staat ook op mijn blog, met asperges, cherrytomaatjes, ricotta en ham. Die is ook erg lekker!
groeten, Caroline