vrijdag 14 december 2012

Pistache-gemberbiscotti



Ingrediënten:
- 80 g boter, op kamertemperatuur
- 110 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
-1 el cognac
- geraspte schil van 1½ sinaasappel
- 150 g bloem, plus extra om te bestuiven
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl zout
- 80 gedopte pistachenootjes
- 60 g stemgember op siroop, uitgelekt en grof gehakt


Bereiden:
1. Klop met de mixer de boter en suiker tot een bleek, luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en klop tussendoor steeds goed.
2. Roer de cognac en de sinaasappelrasp door de boter-eimassa, vervolgens de bloem, gemberpoeder en zout. Spatel de pistachenootjes en de gember erdoor.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif met wat bloem. Schep het deeg erop en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast opstijven.
4. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte. Haal het deeg uit de koelkast en vorm met je handen die je met bloem hebt bestoven (het deeg is erg plakkerig) een lange rol van 25 cm (hoeft niet perfect te zijn, omdat het deeg tijdens het bakken nog iets uitloopt. Bak de rol 20 minuten en laat daarna helemaal afkoelen.
5. Verlaag de oventemperatuur naar 130'C boven-en onderwarmte. Snijd de afgekoelde deegrol in 1 cm dikke plakken (ongeveer 25 stuks). Leg ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze nog 40 minuten in de warme oven tot ze knapperig zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed gesloten trommel.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Dit zijn niet de traditionele Italiaanse koekjes waar je je tanden op breekt, maar een zachtere, vriendelijker variant. Ze heten wel biscotti omdat ze tweemaal worden gebakken; de eerste keer als rol en de twee keer in plakjes gesneden.


Biscotti betekent 2 keer gebakken. Wat nu precies het verschil  tussen biscotti en cantuccini is, heb ik even gegoogled. Ik kwam er achter dat met beide benamingen hetzelfde koekje wordt bedoeld. In Toscane noemen ze het cantuccini en zo worden ze ook genoemd als het recept afwijkt van de traditionele ingrediënten. Orgineel behoort er alleen suiker, bloem, eieren, pijnboompitten en amandelen in te zitten. Beslist geen boter of vet, omdat ze daardoor meestal vrij droog zijn worden ze  geserveerd als een after diner dessert met een glaasje vin santo waar je ze in kunt dopen. Men serveert ze ook wel bij de koffie en thee. Hoe je ze ook wilt noemen, ze zijn ontzettend lekker en natuurlijk erg leuk om ze na het kerstdiner bij een kopje cappuccino of espresso te serveren.

donderdag 13 december 2012

Canapé met tomaatjes en feta-pesto



Ingrediënten:
- 175 g bladerdeeg
- 25 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 20 g  verse platte peterselie (of krulpeterselie)
- 2 el pijnboompitten
- 100 g feta, verkruimeld
- ½ teentje knoflook, geperst
- 4 el olijfolie
- 12 kleine cherrytomaatjes

Bereiden:
1. Bestrooi het werkvlak met de Parmezaanse kaas en rol hierop het deeg uit tot 2 mm dikte. Steek 12 rondjes uit met een doorsnee van 6 cm en bekleed hiermee een ondiepe vorm voor 12 muffins. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 ' C.
2. Prik iedere deegbodem met een vork in en bak in 15 - 20 min. goudbruin. Neem de deegrondjes voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een metalen rooster. Scheur intussen de blaadjes peterselie van de steeltjes. Houd 12 blaadjes apart, doe de resterende peterselie samen, met de pijnboompitten in de keukenmachine en hak grof. Voeg nu de feta, knoflook en olijfolie toe en draai tot een dikke pasta.
3. Schep voor het serveren een volle lepel feta-pesto op de deegrondjes en leg hierop twee gehalveerde cherrytomaatjes. Garneer met de blaadjes peterselie.

Bron: Good Food special Méditerranée 2005 en BBC Good Food


Héérlijk hapje voor bij de kerstborrel. De platte peterselie was uitverkocht, vandaar dat ik krul peterselie heb gebruikt, was ook erg lekker. Ik heb wel minder gebruikt dan aangegeven. Je kunt de canapés en de feta-pesto van tevoren maken en vlak voor het serveren maak je het klaar. Als je meer hapjes wilt maken, zijn de hoeveelheden zo aan te passen.

dinsdag 11 december 2012

Kerstcake met cranberries & hazelnoten

  • Dit is mijn inzending voor Het Foodblogevent van december 2012, dat deze maand gehost wordt door Emmelien van het blog Zoet & Roze. Zij heeft als thema cranberries gekozen.

Ingrediënten:
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g rozijnen
- 200 g gekonfijte kersen (bigarreaux), doormidden gesneden
- 100 g gedroogde cranberries
- 200 g verse cranberries (of uit de diepvries)
- 1 sinaasappel, het sap en de geraspte schil
- 50 ml Amaretto, Frangelico, Gognac of sherry
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g gemalen amandelen
- 100 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 1 tl mixed spices (of speculaas-of koekkruiden)

Bereiden:
1. Verwarm de oven voorop 160' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier. Leg ook tegen de zijkanten bakpapier en laat dat 2½ cm boven de rand uitsteken.
2. Doe in een pan de rozijnen, geglaceerde kersen, de gedroogde en de verse cranberries, sinaasrasp en -sap en de alcohol (ik heb Amaretto gebruikt) en zet de pan op het vuur en breng zachtjes aan de kook, zet het vuur lager en laat drie minuten pruttelen tot de cranberries zachter zijn geworden en het vocht iets is opgenomen. Laat afkoelen.
3. Doe de suiker met de boter in een grote kom en meng met de mixer tot het bleek en romig is geworden. Voeg de eieren toe en mix goed. Meng in een andere kom de bloem, mixed spices, gehakte hazelnoten en het amandelmeel door elkaar.
4. Meng de droge ingrediënten door de natte, meng tot alles net gemengd is. Voeg dan het rozijnen- caranberrymengsel toe met het vocht en meng voorzichtig met een spatel. Doe het mengsel in de voorbereide vorm en maak de bovenkant glad met en spatel.
5. Zet de vorm 1 uur en 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de taart goed gaar is, zit er nog deeg aan de prikker zet dan de cake nog een paar minuten terug in de oven. Laat de cake in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en versier de cake naar wens.

Bron: "Good Food" magazine december 2012


Ik heb al de nodige kerstcake recepten op mijn blog staan, toch wilde ik dit jaar weer een nieuw recept uitproberen. Je moet alleen uitkijken dat je niet een beetje meer van hetzelfde krijgt. Alle Engelse kerstcakes zijn met gedroogde vruchten; dit recept leek me wel wat omdat er ook verse cranberries in zitten, ze geven een beetje een zurig accent aan de verder zoete, kruidige cake. In de Good Food stonden allerlei voorbeelden om er een mooie versierde Kerstcake van te maken, maar aangezien ik wat dat betreft niet zo'n knutselaar ben, heb ik het maar eenvoudig gehouden met allerlei kerststrooiseltjes. Die zijn trouwens duur en smaken nergens naar, je kunt ook volstaan met een beetje poedersuiker. De cake wordt elke dag lekkerder van smaak, dus eigenlijk adviseer ik de cake een paar dagen eerder te bakken dan dat je hem wilt serveren.

zondag 9 december 2012

Suggesties voor Kerstcakes


1. Kerstcake met chocolade en vruchten
2. Certosino (Italiaanse kerstcake)
3. Italiaanse kerstcake met noten en chocolade
4. Chocolade vruchtencake

Er is niets zo leuk als voor de Kerst een lekkere taart te bakken. De Engelsen zijn daar erg goed in en maken veel cakes met gedroogde vruchten. Deze maken ze vaak weken tot maanden van te voren om de cake te laten rijpen; eerst laten ze de vruchtjes een paar dagen in de drank weken en dan bakken ze de cake. Een paar keer per week wordt de cake dan gevoed met drank. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook cakes die je kort van tevoren kunt maken en die ook heerlijk smaken. Hier een paar suggesties die ik de afgelopen jaren gemaakt heb en ze smaakten alle vier even lekker. Deze taarten kun je natuurlijk ook van tevoren maken, maar wacht dan met het versieren tot een dag voor de Kerst. Ook dit jaar ga ik weer een kerstcake bakken en die is natuurlijk binnenkort ook op mijn blog te zien.

Achtergrond van het internet.

donderdag 6 december 2012

Soep van pastinaak en gember


Ingrediënten:
- 1 el olijfolie
- 15 g boter
- 1 grote ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 4-5 cm verse gember, geschild en fijngesneden
- ¼ tl kardemonpoeder
- ¼ tl komijnpoeder
- ¼ tl cayennepeper (naar smaak)
- 500 g pastinaak, geschild en in blokjes van 1cm
- 800 ml groentebouillon
- 200 ml volle melk
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 2-3 el geschaafde amandelen of pompoenpitten, geroosterd
- 1-2 el slagroom of dikke yoghurt

Bereiden:
1. Verhit de olijfolie en de boter in een grote pan en voeg de ui toe. De ui moet gaar en glazig worden. Voeg de knoflook, gember en de kruiden toe en roer een paar minuten. Voeg de pastinaak toe en roer tot ze goed bedekt zijn met de kruiden. Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met zout en peper en laat zachtjes 15 minuten koken tot de pastinaken zacht zijn. Laat iets afkoelen.
2. Pureer de soep in de keukenmachine of blender of zet de staafmixer erin. Doe de soep terug in de pan, voeg de melk toe en proef of er nog zout en peper bij moet. Warm de soep zachtjes op, als de soep te dik is, kun je er nog wat water bij doen.
3. Dien de soep op in voorverwarmde kommen, giet er een scheutje room of yoghurt in en bestrooi er de amandelen over. Maak af met een draai uit de pepermolen.

Bron: "Veg!" Hugh Fearnley-Whittingstall

Echt een soepje voor deze tijd van het jaar; lekker verwarmend.  Héérlijke winterse smaken.

dinsdag 4 december 2012

Appel - speculaastaart


Ingrediënten:
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g bruine basterdsuiker
- 1 el speculaaskruiden
- 150 g koude boter, in blokjes
- snuf zout
- 2 el ijskoud water
- 4 stevige appels
- 300 g amandelspijs
- ½ ei, losgeklopt
- 1 zakje amandelschaafsel, geroosterd
- 4 el abrikozenjam

Bereiden:
1. Doe bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout in een kom en roer door elkaar, voeg de klontjes koude boter en 2 el water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in plasticfolie en leg het een half uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 175' C, vet een springvorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
3. Druk het deeg uit in de springvorm, ook tegen de rand. Haal de spijs uit het pakje en roer er een half losgeklopt ei door. Verdeel de spijs over de bodem van de speculaas.
4. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten. Snijd ieder kwart in kleine repen en leg de kwarten op de spijs. Versier zo de taart met de andere appels. Zet de vorm 50 minuten in de voorverwarmde oven en bak de taart gaar.
5. Haal de taart uit de oven. Verwarm in een pannetje de abrikozenjam en strijk de jam net een kwastje uit over de taart. Bestrooi met de geroosterde amandelschilfers.

Bron: Smulweb


Op de valreep nog een makkelijk te maken en ontzettend lekkere  taart voor het Sinterklaasfeest. 
Ik wens iedereen een fijne Sinterklaas!

maandag 3 december 2012

Mueslibrood


Ingrediënten:
- 200 g volkorenmeel
- 150 g tarwebloem
- 1½ tl droge gist
- 1 el lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker
- 3/4 tl zout
- 200 ml melk, handwarm
- 50 g boter, gesmolten
- 60 g krenten
- 60 g sultanarozijnen
- 1 el sukadestukjes
- 1 el gedroogde abrikozen, grofgehakt
- 30 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt
- 30 g walnoten, grofgehakt
- enkele eetlepels havervlokken
- broodbakblik van 1,25 l, ingevet

Bereiden:
1. Doe het volkorenmeel en de tarwebloem met de gist, suiker en het zout in je keukenmachine. Voeg de melk en de boter toe en meng alles met een pollepel. Laat de keukenmachine 10-15 minuten kneden. (Je kunt natuurlijk ook met de hand kneden).
2. Spoel intussen de rozijnen en krenten af met heet water en dep ze goed droog. Meng ze  samen met de sukade, stukjes abrikoos en noten. Druk je deeg uit tot een rechthoek en strooi het rozijnen-notenmengsel er over uit. Vouw de zijkanten naar elkaar toe en meng alles goed door het deeg
3. Maak een bal van het deeg, doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, keer de bol een keer, zodat alles bedekt is met de olie, dek af met plasticfolie en laat ongeveer een uur rijzen tot het deeg bijna verdubbeld is.
4. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik en zo breed als de breedte van je bakvorm. Rol de deeglap strak op en knijp de naad goed dicht. Leg de naad onder en bestrijk de bovenkant met wat water en strooi de havervlokken erover.
5. Leg de deegrol in het bakblik, dek af met plasticfolie en laat nog een uur rijzen tot het brood bijna 2 keer zo groot is. Verwarm aan het eind van de rijstijd de oven voor op 200'C en bak het brood in 30 minuten gaar. Haal het brood meteen uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Tip: 1 tl = 5 ml en 1 el = 15 ml.

Bron: "Foodies" december 2012

Muselibrood dankt zijn naam aan het feit dat het bijna dezelfde ingrediënten bevat als muesli, dat wij met melk of yoghurt eten als ontbijt. Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten; verschillende soorten gedroogd fruit of verschillen de noten. In het recept in de Foodies stond gekonfijte sinaasappelschil, maar omdat ik het niet in huis had, heb ik stukjes gedroogde abrikoos gebruikt. Het is een heerlijk brood, dat een paar dagen vers blijft.