zaterdag 22 januari 2011

Gemarmerde mokka - walnoot tulband


Ingrediënten:
- 305 g bloem
- 40 g walnoten, gemalen
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 225 g ongezouten roomboter + 30 g, op kamertemperatuur
- 85 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), in kleine stukjes
- 50 ml koffie, warm of koud
- 1 tl espressopoeder
- 350 g suiker
- 4 grote eieren, op kamertemperatuur
- 2 tl vanille extract
- 250 ml volle melk, op kamertemperatuur

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een tulband heel goed in met boter en bestrooi met bloem, het teveel aan bloem er weer uitschudden.
2. Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, de gemalen walnoten en het zout.
3. Smelt de chocolade met de 30 g boter, de koffie en de espressopoeder au bain marie. Goed roeren en niet te warm laten worden. Meng tot alles zacht en romig is. Laat iets afkoelen.
4. Meng in een grote kom de boter met de suiker, mix drie minuten op halve snelheid en voeg daarna één voor één de eieren toe, goed mixen tussendoor. Mix daarna het vanille extract erdoor.
5. Verlaag de snelheid naar langzaam en voeg in drie delen de droge ingrediënten toe en de melk in 2 delen. Begin en eindig met de droge ingrediënten. Mix tot alles net gemengd is.
6. Doe ongeveer iets minder dan de helft van het deeg bij de chocolade en meng goed met een spatel.
7. Doe al het lichte deeg in de bakvorm en verdeel het chocoladedeeg erover. Ga met een mes er voorzichtig doorheen voor een licht marmer effect. Je kunt ook lepels licht deeg en chocoladedeeg om en om in de vorm doen.
8. Bak de cake 65 - 70 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een dun mes diep in het midden gestoken er schoon en droog uitkomt. Laat de cake minstens 10 - 15 minuten afkoelen in de vorm en stort daarna op een rooster om helemaal af te koelen.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Op de site van "Yummy in my Tummy" kwam ik deze tulband tegen. Heb je wel eens gekeken op hun site? Zij hebben bijna iedere dag een heerlijk nieuw recept. Echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen!
Ik heb het boek "Baking from my home to yours" vorig jaar ook gekocht en er al het één en ander uit gemaakt, allemaal even lekker. Het is een geweldig boek en ik zou alle recepten wel willen maken, daarom het boek maar weer eens in het zicht gelegd, zodat ik er weer vaak in kan kijken. Het boek "Baking from my home to yours" is een "must to have", het boek weegt 2,2 kilo en heeft meer dan 500 bldz. Het is een echte bakbijbel  met ontbijtrecepten,  recepten voor koekjes, cakes, taarten en desserts, er staan mooie foto's in, de recepten zijn duidelijk beschreven, lukken altijd en zijn zeer bijzonder. Het enige nadeel is dat het een Amerikaans boek is en de maten in cups vermeld zijn, maar die kun je omzetten in grammen met behulp van o.a. deze site.

6 opmerkingen:

Lisa zei

Ha Caroline, Hij is echt mooi geworden! Grappig dat we op verschillende hoeveelheden uitgekomen zijn met het omzetten naar gram (bij de bloem) en dat ze toch allebei gelukt zijn :). Ik ben ook echt dol op dat boek. Precies wat je zegt, heerlijke recepten en ze lukken altijd! Bedankt voor de link! Veel groeten, Lisa

Caroline Brouwer zei

Hallo Lisa,
Dat viel mij ook al op. Ik heb de berekening van smulweb en van"de keuken van Arden" vergeleken en die gaven hetzelfde aan. Waar kijk jij of doe je het in een cup en weeg je het dan?
groeten, Caroline

Photo-copy zei

wat een mooie foto! Ziet er heerlijk uit!

Lisa zei

Ha Caroline, Ik doe het eigenlijk allebei. Soms stop ik het in een cup en weeg ik het en soms Google ik het (ik vind answer.com erg handig). Zo lang het allebei werkt, zie ik geen probleem :).

Anoniem zei

He Caroline,

Nieuwe tulbandvorm gekocht,dus een goede reden om dit recept te probeeren. Hij kwam goed uit de vorm en de smaak was prima.Je proefde de koffie en chocoladesmaak goed.Lekker smeuig ook. Leuk dat marmer effect als je hem serveert.

groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Hallo Sylvia,
Altijd spannend of ie er goed uit komt. Lekker hè! Alle recepten van Dorie Greenspan zijn geweldig!
groeten, Caroline