dinsdag 4 januari 2011

Kastanje truffelcake


Ingrediënten:
- 400 g gekookte kastanjes
- 100 g poedersuiker
- 110 g roomboter, in stukjes
- 100 g donkere chocolade (minstens 70% cacao), in stukjes gebroken
- 3 el melk
- 1 tl vanille extract
- 2 el cognac

Voor de garnering:
- 100 g donkere chocolade (minstens 70% cacao)
- 25 g boter
- 1 el slagroom, plus extra voor serveren
- poedersuiker voor bestrooien

Bereiden:
1. Doe de kastanjes in de keukenmachine met de poedersuiker en maal ze fijn. Doe de boter, de chocolade en de melk in een pan, verwarm zachtjes al roerend tot de chocolade is gesmolten en je een gladde saus hebt. Meng de vanille en de cognac erdoor. Voeg de chocoladesaus toe aan het kastanjemengsel in de keukenmachine en mix tot alles goed gemengd en glad is.
2. Leg in een klein cakeblik plasticfolie en doe het kastanje-truffelmengsel erin en maak de boven kant glad. Dek af met plasticfolie en zet 24 uur in de koelkast.
3. Leg de cake op een cakeschaal en verwijder het plasticfolie. Smelt de chocolade, de slagroom en de boter zachtjes. Giet de chocolade over de cake, bedek ook de zijkanten met de chocolade. Zet weer in de koelkast en laat de chocolade hard worden.
4. Bestrooi voor het serveren met de poedersuiker en snijd de cake in plakjes en serveer met een beetje slagroom. Je kunt de cake 6 dagen in de koelkast bewaren.
Dit is een glutenvrije cake.

Bron: BBC Good Food.

 Een erg lekker dessert, vooral als je veel eters tegelijk hebt.  De kastanjes heb ik gekocht bij een Turkse winkel:  "kastane kebap", merk  Titiz, zakjes van 150 g (dus je hebt 3 zakjes nodig).

6 opmerkingen:

Saskia zei

Leuk, een glutenvrije cake! Het ziet er wel vrij machtig uit, voor hoeveel personen is het ongeveer?

Theo zei

Goh, wat een bijzonder gebak. Ik vind het moeilijk me iets van de smaak voor te stellen. Is hij heel 'massief'?
Groetjes van Theo

Caroline Brouwer zei

Het recept is voor 6 tot 8 personen, maar ik heb er meer plakjes uit gesneden. De cake is compact, wel smeuïg (door de kastanjes). Je proeft heel goed de chocolade, de cognac en de smaak van de kastanjes (als je niet van kastanjes houdt, zou ik hem niet maken). Ik denk dat je ook wel kastanjepuree uit een blikje kunt gebruiken, maar dan de ongezoete versie (te koop bij AH). Wij vonden de cake erg lekker en ik ga het recept zeker vaker maken.

Theo zei

Dank je wel! Ik ga hem ook maken.

Anne zei

Aangezien wij echte oude tamme kastanjebomen in onze tuin hebben, en mijn man 2 november jarig was, wilde ik deze cake maken.Ik zag alleen erg op tegen het inkruisen van de kastanjes(snijgevaar) het vervolgens poffen en daarna pellen...
Ik ben stiekum naar onze Turkse Toko gegaan en heb daar een paar zakjes kant en klaar gekookte kastanjes gehaald. Verder het recept gevolgd, echt heerlijk!
Kan waarschijnlijk ook zonder cognac(kleinkinderen).Ik heb mooi dieprode en frisse granaatappelpitjes ter decoratie gebruikt.
Met dank aan de bedenk(st)er van het recept, en ja het is wel machtig.

Caroline Brouwer zei

@Anne, leuk om te horen dat je de cake gemaakt en dat deze ook in de smaak viel!
Groetjes, Caroline