donderdag 7 april 2011

Salade van quinoa, gedroogde vruchten, noten en zaden


Ingrediënten:
- 250 g quinoa
- zout / peper
- 250 g gemengde gedroogde vruchten, bv cranberries, gele en blauwe rozijnen en abrikozen
- 150 g gemengde zaden en noten, bv. zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, gehakte amandelen en walnoten of pistachenootjes
- flink wat gehakte kruiden, bv basilicum, peterselie, koriander munt of een combinatie (naar smaak)
- sap van 1 citroen
- ½ tl gemberpoeder
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el walnootolie (of nog een el olijfolie)
- 1 zak gemengde groene salade (bv rucola melange)
- Griekse yoghurt om er bij te serveren.

Bereiden:
1. Kook de quinoa in zout water zoals op de gebruiksaanwijzing staat.  Er kan nog water in de pan zitten, dus schenk de quinoa in een zeef en laat uitlekken en afkoelen. Doe de quinoa in een schaal en breng op smaak met zout en peper.
2. Roer voorzichtig de gedroogde vruchten, de zaden, noten en kruiden erdoor.
3. Doe het citroensap, gemberpoeder, olijfolie, walnootolie, zout en peper in een klein bakje. Doe de deksel er op en schud de vinaigrette.
4. Doe de vinaigrette over  de quinoa en meng goed door de salade.  Laat de salade nu afgedekt op kamertemperatuur minstens een uur staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
5. Serveer de quinoa op een schaal en leg eventueel de sla er omheen en serveer met de yoghurt. (erg lekker met de sla en de yoghurt).

Bron: "Around my French table" Dorie Greenspan.

Nu ook eens een gezond recept van mij ;-) Je kunt met dit heerlijke recept variëren met de noten en de gedroogde vruchten. Je kunt er bv ook gedroogde vijgen of ander ( ongezoet ) gedroogd fruit door doen. Ik heb alle kruiden er door gedaan (vooral munt is er erg lekker in), maar dat is natuurlijk niet echt nodig. De noten en zaden heb ik bij elkaar nog even in een droge koekenpan geroosterd om ze nog meer smaak te geven. Maak het een paar uur van tevoren klaar, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Wij hebben er van gesmuld! Weer een top recept van Dorie.

7 opmerkingen:

De Bakparade zei

Klinkt echt super lekker :)
En quinoa is natuurlijk super gezond, alleen jammer dat het een beetje duur is :(
groetjes Inge

Caroline Brouwer zei

Hallo Inge,
Het was inderdaad super lekker! En ach wat is duur? Ik heb voor 475g € 3,36 betaald en daar kan ik 2x deze salade van maken en dat ga ik zeker doen, waarschijnlijk volgende week al, want hij viel hier heel erg in de smaak!
groetjes, Caroline

Es zei

Het ziet er lekker uit. Nog nooit iets met quinoa gemaakt, maar deze bookmark ik. Lekker voor de warmere dagen.

PS. Ik wist van de cupcake, mijn moeder heeft hem ook. Die andere bedels vind ik zo kleurrijk, dat mis ik wel eens.
Leuk dat je mijn blog hebt bezocht en een reactie achter hebt gelaten!

Anoniem zei

Het ziet er lekker uit. Maar kan ik de quinoa vervangen met basmatie rijst??

Caroline Brouwer zei

Ik denk het wel, maar quinoa is erg lekker hoor, een beetje nootachtige smaak. Je kunt het ook wel vervangen door couscous.
groeten, CAroline

Julie zei

Mmm lijkt me een heerlijk gezond recept!! Ik ben dol op quinoa. Dit recept zie ik mezelf zelfs als ontbijt nemen ipv lunch of avondmaal.

Eva zei

Was heerlijk! Dank voor de inspiratie!!