zondag 10 juli 2011

Citroencake met blauwe bessen


Ingrediënten:
- 225 g zachte boter
- 225 g fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 100 g bloem
- 100 g gemalen amandelen
- 100 g polenta
- 2 tl bakpoeder
- geraspte schil en het sap van 1 citroen
- geraspte schil en het sap van 1 limoen
- 200 g blauwe bessen

Citroenglazuur:
- sap van 1 citroen
- 60 g poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C. Vet een cakevorm in en bestuif hem met bloem; schud het teveel eruit.
2. Klop in een mengkom de boter met de suiker tot een bleke, luchtige massa. Klop de eieren er één voor één doorheen.
3. Schep de bloem, amandelen, polentameel, bakpoeder, citroen-en limoenschil en -sap door het beslag. Vouw de blauwe bessen erdoor.
4. Stort het beslag in de voorbereide cakevorm en bak de cake 40 minuten in de oven. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie en bak de cake in nog eens 20 minuten gaar; een in het midden gestoken satéprikker moet er droog uitkomen.
5. Laat  de cake 10 minuten afkoelen in het blik en stort hem dan op een rooster en laat helemaal afkoelen.
6. Roer voor het glazuur het citroensap en de gezeefde poedersuiker door elkaar. Prik de bovenkant van de cake met een satéprikker regelmatig in, giet het glazuur erover en laat het rustig in de cake zakken.

Bron: "Bill's basics", Bill Granger.

Ik ben gek op allerlei bakrecepten met citroen of limoen, dus toen ik dit boek uit de bibliotheek leende, wilde ik dit recept meteen maken. Ik heb n.a.v. mijn recept  "Zomerse feesttaart" de blauwe bessen niet meteen door het beslag gedaan, maar eerst de helft van het beslag in de vorm en toen door de andere helft de blauwe bessen gedaan. Toch zijn de bessen naar de bodem gezakt. Heeft iemand een goede tip om dit te voorkomen? (Ik rol ze ook wel eens door de bloem, maar meestal zakt de vulling toch). Bill Granger noemt dit een brood, dus ik heb net 1 plakje gegeten voor de lunch. Ik moet zeggen de cake smaakt heerlijk, maar voor mij hadden die blauwe bessen er niet door gehoeven. Volgende keer laat ik die gewoon weg.

7 opmerkingen:

Uit Pauline's keuken zei

O heerlijk, daar is hij weer de citroen waar we zo dol op zijn

Mayken zei

Kijk eens op het blog van Arden bij cake met blauwe bessen en citroen. Zij strooit de bebloemde bessen OP het beslag, waardoor ze niet helemaal naar de bodem zakken. Ik heb die cake al diverse keren gemaakt en ik moet zeggen: die truuk werkt altijd weer perfekt!

Mayken.

veerle zei

Ik gebruik altijd bevroren bessen dat wil ook wel eens helpen én door de bloem. De smaak is er niet minder op dat ik bevroren bessen gebruik.

Anoniem zei

Wel lastig om polenta in een cake gaar te krijgen. Heb je nog tips?

Hanna.

Sam zei

wat een heerlijke cake zeg.
De polenta maakt het net wat korrelig en smaak is overheerlijk.
ik heb de bessen ook bovenop het beslag gelegd. Ze verdeelden niet heel goed, zakte wat naar het midden, maar toch tevreden.

Margreet zei

Dag Caroline, heb vanmiddag deze cake gebakken en wat is hij lekker!!Heb geen polenta gebruikt maar 150 bloem en 150 gemalen amandelen. Ook zoals hierboven vermeld de bessen bovenop gedaan en ze zakten er niet in. Deze cake maak ik vaker zo lekker.
Dank je voor het recept en gaat het goed met je??? De laatste tijd een beetje stil maar recepten genoeg dus ik klaag niet.
Hartelijke groet,
Margreet

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie Margreet. Gaat heel goed met me hoor, heb alleen niet meer zo'n zin in mijn blog. Komt misschien ooit nog wel eens. Maar mijn blog blijft in ieder geval bestaan en met meer dan 800 recepten is er waarschijnlijk nog veel te bakken voor je.
Groetjes, Carolien