woensdag 27 juli 2011

Pruimentaart


Ingrediënten:
- 125 g suiker
- 75 g koude boter
- 175 g zelfrijzend bakmeel
- 1 klein ei, losgeklopt
- 1 el cognac
- 750 g pruimen ontpit en in tweeën
- poedersuiker

Bereiden:
1.Verwarm de oven voor op 190' C en vet een ronde vorm van 24 cm (springvorm) in en beleg de bodem met bakpapier.
2.  Meng de helft van de suiker door het bakmeel. Snijd de koude boter in stukjes en werk deze door het bakmeel. Meng het ei erdoor samen met de cognac en kneed alles met de handen door elkaar tot een deegbal - voeg iets meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Druk het deeg in de bakvorm.
3. Verspreid het fruit dicht op elkaar boven op het deeg en bestrooi dit met de overgebleven suiker.
4. Bak de koek 50 minuten in de oven tot het deeg bruin is en het fruit zacht. De suiker zorgt ervoor dat de sappen uit het fruit in het deeg lopen; hierdoor rijst het deeg een beetje tussen het fruit door. Eet warm of koud en bestrooi met de poedersuiker.

Bron: "De Joodse keuken" van Claudia Roden.

In de bibliotheek (waar ik werk) werd dit boek afgeschreven omdat ze een nieuwe druk aan hadden geschaft. Ik mocht het boek hebben. Het is een schitterende uitgave met veel verhalen en prachtige tekeningen. Claudia Roden neemt je niet alleen mee de Joodse keuken in, maar ook de hele Joodse cultuur komt aan bod.  Wat ik jammer vind, is dat er geen foto's van de gerechten in staan. Maar er staan heel veel authentieke recepten uit de Diaspora in.
De taart was trouwens erg lekker.

15 opmerkingen:

Daisy zei

Leuk dat je het boek mocht hebben. De taart ziet er ook heerlijk uit.
Zelf heb ik het liefste kookboeken met prentjes. Anders spreekt het me niet zo aan. Ik ben een prentjesmens. :)

Saskia zei

Mmm, dit ga ik vandaag maken met de pruimen die m'n vriend van een collega gekregen heeft!

Saskia zei

Oei, zou het kunnen dat je het bakmeel vergeten bent bij de ingrediënten?

Caroline Brouwer zei

Inderdaad Saskia,
Stom van mij, ik heb het al aangepast.
groeten, Caroline

Liesbeth zei

Wat een bofferd ben je toch. Je moest zeker wel wat lekkers meenemen? Ik heb ooit in Oostenrijk een heerlijke pruimentaart gegeten. Zal het recept wel weer eens opzoeken en maken.

Caroline Brouwer zei

Hallo Liesbeth,
Mijn collega's komen niets te kort ;-) Je dacht toch niet dat wij alles op aten wat ik bakte? Ik neem vaak wat mee naar mijn werk en ook de buren profiteren ervan, anders groeien we hier maar dicht!
Ik ben benieuwd naar jouw recept van een pruimentaart, het is nu de tijd ervoor.
groetjes, Caroline

Manon zei

Je kent vast de film Julie en Julia, waarin Julie alle recepten uit het kookboek van Julia gaat maken en hierover blogt. Zoiets zou jij natuurlijk met dit kookboek kunnen doen, zodat wij kunnen genieten van de mooie foto's.
De taart ziet er overigens heerlijk uit. Het lijkt net cake, maar zo te lezen in de beschrijving is het meer koek.

Nell Nijssen zei

ziet er heerlijk uit! Maar heb jij een idee waarom dit een Joods recept is? Ga het zeker een keer proberen.

Photo-copy zei

Lijkt me een zalig boek! (dat met een lekker stukje taart...hmmmmm)

Caroline Brouwer zei

Hallo Nell,
Ik heb ook geen idee of dit een typisch Joods recept is, maar Claudia Roden heeft deze recepten gekregen van mensen uit de Joodse gemeenschappen.
Blijft het feit dat het een simpel te maken taart is en erg lekker.
groetjes, Caroline

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Heb gisteren pruimen uit eigen tuin meegekregen van mijn schoonmoeder, zal eens kijken of het genoeg is om deze lekkere taart mee te maken!

Margriet zei

Wow, dat ziet er wederom heerlijk uit en ook een schitterende foto!

Karin zei

Hallo Caroline,
Wat een heerlijk recept weer, ik heb gister pruimen gekocht dus ik wil zo gaan bakken dan hebben we vanmiddag wat lekkers bij de thee.
Ik had nog een vraagje over Claudia Roden misschien dat u mij daar een antwoord op kan geven. Het boek 'Tamarinde en Saffraan' is dat het zelfde als 'Duizend en een smaken' beide boeken gaan over de Turkse, Marokkaanse en Libanese keuken daarom vind ik het nogal verwarrend. Ik wil graag een boek van Claudia Roden kopen maar weet niet goed welke, ook zie je 'De Joodse keuken' in een nieuwe druk (bruine kaft ??)het schijnen geweldige boeken te zijn dus die mag eigenlijk niet ontbreken in de collectie.....

Bedankt,

Groet, Karin.

Caroline Brouwer zei

Hallo Karin,
"Tamarinde en Saffraan" is een ander boek dan "Duizend en één smaken". Die laatste is trouwens ook een erg mooi boek. "Tamarinde en saffraan" heb ik eens een keer ergens heel goedkoop op de kop kunnen tikken, maar vraag me niet meer waar. Misschien kun je de boeken eerst eens uit de bibliotheek lenen om te kijken welke je het meest aanspreekt. Succes met je keuze.
groeten, Caroline

Karin zei

Hallo Caroline,
Bedankt voor het antwoord, ik had al zo'n vermoeden maar nu weet ik het zeker. Het boek 'Tamarinde en Saffraan' is denk ik niet meer te koop, ik zie hem nog wel eens tweede hands dat vind ik ook geen probleem. Ik denk dat ik voor 'Duizend en één smaken ga, enne ik durf het bijna niet te zeggen, we zijn geen lid van de bieb, we wonen nogal afgelegen en dat is lastig, is onze ervaring.
Ik heb gister het pruimentaartje gemaakt, het deeg was erg weinig voor de 24cm vorm en ik had met 400 gram pruimen de bovenkant helemaal bedekt. Hij is dus een stuk dunner geworden als die u had op de foto (minder mooi) maar de smaak was prima, ik wil hem zeker vaker maken, misschien ook eens met ander fruit en dan 1.5 keer het recept eens proberen.

Nogmaals bedankt.

Groet, Karin.