dinsdag 25 oktober 2011

Kruidige appelcake met toffee


Ingrediënten:
- 200 g ontpitte dadels, grof gehakt
- 200 ml melk en nog een scheutje
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 280 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g donkerbruine basterdsuiker (of lichtbruine)
- ½ tl bakpoeder
- 4 grote eieren
- 1 el speculaas- of koekkruiden
- 2 tl vanille extract
- 3 kleine rode appels
- sap van ½ citroen
- handvol toffees (ca. 100 g)
- poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier (dan de til je de cake later zonder problemen  uit de vorm).
2. Doe de dadels met de melk in een pannetje en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je het van het vuur en laat het dan 15 minuten afkoelen. Doe ze daarna in je keukenmachine of blender en maal ze tot een puree.
3. Doe in een grote kom de dadels, de boter, de bloem, de suiker, de kruiden, het vanille-extract, de bakpoeder en de eieren. Zet even opzij.
4. Was de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten in dunne schijfjes. Haal ze even door het citroensap, zodat ze niet verkleuren.
5. Meng met een elektrische mixer het beslag tot alles goed gemengd is. Verdeel het deeg in de bakvorm en strijk glad met een spatel.
6. Verdeel in drie rijen de appelschijfje dakpansgewijs over het deeg en zet de vorm in de voorverwarmde oven. Bak de cake  45 - 50 minuten of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.
7. Doe de toffees in een steelpannetje met een scheut melk en smelt ze zachtjes al roerend. Bestrooi de cake met een beetje poedersuiker en druppel de toffeesaus over de cake. Snijd de cake in vierkanten en serveer.

Bron: "Good Food" november 2011


Toen de Good Food van november op de mat viel met op de voorkant een prachtige foto van deze cake, wist ik meteen dat ik deze cake zou gaan maken. Het is een echt herfstrecept met de kruidige smaak, de appels en de heerlijke toffeesaus er overheen gedruppeld. I.p.v. donkerbruine heb ik per ongeluk lichtbruine basterdsuiker gebruikt. De cake wordt dus donkerder van kleur als je het goed doet.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit kijkt me aan en zegt:Maak mij.Ik hou van apples (en andere vruchten) voorbereid op deze wijze.Lekker;)

Johanna zei

Wow, dit lijkt mij zooooo lekker. Het stukje cake op de tweede foto oogt zo verleidelijk. Om direct een hapje van te nemen.
Groet Johanna

Marian zei

Oh wat lekker zeg Caroline, deze moet ik gewoon eens maken! Groetjes,
Marian

Lisa zei

Ha Caroline, deze heb ik ook zien staan in de Good Food! Ziet er heerlijk uit. Die cake lijkt wel op de bodem van een sticky toffee pudding, jam! Wil ik binnenkort ook echt een keer gaan proberen.

Gerry/Gewoon lLekker Gewoon zei

Je pureert dus de dadels mèt de melk? (ipv olie ofzo)

Caroline Brouwer zei

Inderdaad Gerry, maar er gaat ook nog roombter doorheen. groeten, Caroline

Cinnamon and Thyme zei

I will definitely try this! We love apples and dates :).

Greetings,
ana

esther soma zei

Ziet er echt super uit. Ga er zeker aan tippen. Zoek veel site af naar goede recepten. www.pizzarecept.net

Margriet zei

Wat ziet deze er heerlijk uit! Weet je nog welke soort appels het waren?

Caroline Brouwer zei

Hallo Margriet,
Ik had elstar appels gebruikt.
groetjes, Caroline

Sweettflower zei

Dit ziet er echt goed uit! Zeker een receptje om ook eens uit te proberen!

Elvira zei

wat een heerlijke dingen heb jij op je blog staan zeg! ik wilde dat ik meer tijd had, wil alles wel maken ;-)

Maaike zei

Het originele recept gaat ook uit van lichtbruine basterdsuiker. Dus je hebt niks verkeerd gedaan :-)

Saskia zei

Is deze cake niet onwijs zoet doordat er en dadels en suiker in zit?

Caroline Brouwer zei

Oei Saskia, het is alweer een tijdje geleden dat ik deze cake maakte. Ik weet dat we hem heerlijk vonden. Maar ik ben dan ook een echte zoetekauw!