donderdag 20 oktober 2011

Tropische crumble


Ingrediënten:
- 50 g roomboter
- 30 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 rijpe mango's, in vierkantjes van 1 cm
- 4 rijpe bananen, geschild en in schuine dikke plakjes (van 1 cm) gesneden
- 1 tl gerapste verse gember
- ½ tl gemalen gemberpoeder
- gerapste schil van een ¼ limoen

Voor de crumble:
- 115 g roomboter, op kamertemperatuur
- 80 g lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl zout
- 40 g patentbloem
- 65 g  pecannoten. grof gehakt

 Bereiden:
1. Maak de vulling: smelt de boter in een grote anti-aanbaklaag koekenpan op hoog vuur. Strooi de suiker in de boter en als het gaat schuimen voeg je de mangostukjes toe. Bak de mango 2 minuten, zonder roeren (ze moeten heel blijven), keer ze een keer om en voeg de bananenschijfjes toe en bak nog 3 minuten, tot de mango en de banaan bruin zijn.  Houd het vuur hoog en roer niet teveel, de stukjes moeten heel blijven. Doe de mango en banaan met het vocht in een ovenschaal. Doe de geraspte gember en de limoenrasp erbij en meng voorzichtig. Zet opzij terwijl je de crumble maakt.
2. Maak de crumble:  je kan de crumble in de keukenmachine maken of met een mixer, maar het kan ook met je handen. (ik heb het in de keukenmachine gedaan, ik houd niet van vieze handen ;-)  Doe de boter in een kom en roer met een spatel tot het glad is. Doe de suiker erbij en het zout en meng. Als het glad is voeg dan de bloem toe en meng en doe dan de pecannoten erbij. Spreid de crumble uit over een stuk bakpapier, vouw dubbel en leg het minstens 20 minuten in de vriezer terwijl je ondertussen de oven voorverwarmd op 200 'C. Vet een ronde schaal van 23 cm doorsnede in .
Doe het fruit met vocht erin. Haal de crumble uit de vriezer en breek het in grove stukken en verdeel het over het fruit.
3. Doe de schaal in de oven en verlaag de temperatuur na 175' C. Bak de crumble ongeveer 35 minuten of tot de crumble goudbruin is en het fruit lekker bubbeld.
4. Haal de schaal uit de oven en laat even afkoelen tot de gewenste temperatuur, warm of op kamertemperatuur. (niet te warm eten hoor, het is lekkerder als het wat afgekoeld is).
5.Serveer het met geklopte slagroom, crème fraîche of een bol vanille ijs.

Bron: "Baking from my home to yours" Dorie Greenspan.

Het boek van Dorie maar weer eens op tafel gelegd, zodat mijn oog erop valt en ik er elke dag even in kan bladeren. Wat staan er een lekkere recepten in met prachtige foto's. Ik zou alles wel willen maken. Ook dit was weer een topper! Je proeft heel subtiel de gember,houd je daar niet van, dan laat je het gewoon weg. Ik begrijp nu wel dat er geen foto van dit recept in het boek stond, het ziet er niet fotogeniek uit, maar het smaakt verrukkelijk.

7 opmerkingen:

Nell zei

Is de hoeveelheid bloem wel goed, Caroline? Het lijkt me zo weinig tegenover de boter. Ik snap wel dat de noten ook deel uitmaken van de crumble, maar waar moet al die boter in verdwijnen dan?

Marian zei

Ik vind het er nochtans wel heel lekker uitzien :-)!

Kelly @ Kell's Kitchen zei

Lijkt me ontzettend lekker deze crumble! Helemaal als 'ie nog lekker warm is en dan voor het contrast 'n bolletje ijs erbij :-)

Caroline Brouwer zei

Hallo Nell,
Wat fijn van die oplettende lezers! Ik heb het even nagekeken in mijn boek, maar het klopt wel. Het is een Amerikaans boek en er staat: 3 eetlepels bloem. Ik weeg het dan na en kwam op 40 gram.
groeten, Caroline

Ger zei

Hallo Caroline,

Doordat ik opzoek ging naar een recept voor kweeperen kwam ik bij dit blog uit en vond daar niet enkel een goed en duidelijk recept voor wat ik zocht.......maar nog heel wat meer lekkere recepten waarbij mij het water in de mond loopt!
Een waar genot om je weblog te lezen en je prachtige foto's van de gemaakte gerechten spatten bijna van het scherm, mijn grote complimenten!!!
Ik ga je volgen want wil vanaf nu niks meer missen.
De kweeperen staan inmiddels af te koelen,heb er al even van geproeft en het smaakt voortreffelijk.
Ik weet dat er veel verschillende rassen kweeperen zijn,zie dat mijn kweeperen na het zachtjes stoven niet de rode kleur hebben gekregen als op jou foto,ik kocht ze bij mijn Turksesuper, maar het ras weet ik niet.
Ga er morgen een foto van maken en op mijn blog zetten met een link naar jou mooie blog met recepten,want ik vind het leuk omdat met mijn volgers te delen.
Ik hoop dat je dit leuk vind en als je wilt neem dan daar een kijkje,iedereen is altijd van harte welkom in de Hoorn Des Overvloeds.

Fijn weekeind!
Hartelijke groeten,
Ger

Caroline Brouwer zei

Hallo Ger,
Bedankt voor je aardige reactie met complimenten. Toevallig heb ik gisterenavond ook kweeperen klaar gemaakt en die werden ook niet zo mooi rood. Inmiddels weet ik dat er heel veel soorten kweeperen zijn, zie mijn link naar de site van Okke Amerongen. Ik heb na het lezen van jouw reactie meteen mijn recept van gisterenavond geplaatst en dat kan ik je van harte aanbevelen. Ik ga vanmiddag ook een kijkje nemen op jouw blog.
groeten, Caroline

Anoniem zei

De cake was erg lekker en viel bij iedereen goed in de smaak.

Groetjes Sylvia