maandag 28 november 2011

Appel & gembercake met maple syrup


Ingrediënten:
- 110 g boter, op kamertemperatuur
- 225 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 210 g patentbloem
- 1 el bakpoeder
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 250 g appel ( ca. 1½ goudrenet)
- 20 g verse gember, geraspt
- 4 el maple syrup

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Meng de boter en de basterdsuiker met een elektrische handmixer tot het zacht en romig is. Voeg één voor één de eieren toe en meng goed tot alles goed is opgenomen.
3. Vouw de bloem, bakpoeder, zout en kaneel met een spatel in het botermengsel. Je krijgt een dik mengsel.
4. Rasp de gember en meng goed door het deeg. Schil de appels en verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes en meng ze door het deeg.
5. Verdeel het deeg in de vorm en bak de cake 55 minuten in de voorverwarmde oven of tot een satéprikker er schoon en droog  uitkomt.
6. Haal de cake uit de oven en ;laat ca. 10 minuten afkoelen.  Prik met een satéprikker over de hele cake gaatjes tot op de bodem. Verdeel de maple syrup met een lepeltje beetje bij beetje over de cake, zodat alles goed wordt opgenomen.
7. Laat de cake afkoelen en serveer bij een kopje koffie of thee of geef het als dessert met een bolletje ijs.

Bron: Donal Skehan

Een héérlijke herfstcake!  Als de cake in de oven staat,  verspreiden zich heerlijke geuren door je huis. De meeste ingrediënten heb je altijd wel in huis. Een restje verse gember kun je in de vriezer bewaren voor de volgende keer.

5 opmerkingen:

Marian zei

Mmm, ik ben dol op gember, dit moet een fantastische combinatie zijn!
Groetjes,
Marian

Anoniem zei

Ik heb hem geproefd, deze cake is heel lekker! groetjes, Marlous

Cinnamon and Thyme zei

Oh, it looks wonderful! So moist! :)

Anoniem zei

Ik kan me heel moeilijk aan een recept houden en laat me vaak leiden door wat ik in huis heb. De gember heb ik weggelaten omdat ik daar niet van hou. Mijn bakpoeder was op dus ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt. Ik heb een Granny Smith en een Elstar appel benut. Het recept had ik niet zorgvuldig gelezen en dacht dat de maple syrup direct gemixt moest worden. Trouwens de maple syrup heb ik vervangen door dadelstroop. Ondertussen mag de cake geen ''Appel en gembercake met maple syrup'' meer heten maar het gaat om het idee ;-) De reacties waren wederom erg lovend. Dankjewel Caroline!

Groetjes,
Tumtum

Caroline Brouwer zei

Het is je gelukt om een reactie te plaatsen! Het is inderdaad een heel andere cake geworden! Grappig dat je een bestaand recept dan toch naar je eigen hand een succes kunt laten worden!
groeten, Croline