zaterdag 12 november 2011

Turkse yoghurttaart met citrussiroop



Ingrediënten:
- 6 grote eieren, gescheiden in eiwitten en dooiers
- 150 g fijne kristalsuiker
- 75 g zelfrijzend bakmeel
- 600 g Turkse of Griekse yoghurt
- 1 citroen, schil geraspt en sap
- snufje zout.

Voor de citrussiroop:
- 125 g fijne kristalsuiker
- 125 ml water
- 1 citroen, geraspte schil en sap
- 1 sinaasappel, geraspte schil en sap
- 1 tl oranjebloesemwater

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 160' C boven-en onderwarmte. Vet een vorm van 24 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de eidooiers en suiker met een mixer tot ze bleek en romig zijn. Zeef de bloem er boven en vouw het voorzichtig in het eimengsel. Voeg de yoghurt, citroenrasp en -sap toe en vouw door het deeg.
3. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en vouw ze met een metalen lepel voorzichtig door het deegmengsel.
4. Doe het deeg in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak de cake 50 - 60 minuten tot de taart bovenop goudbruin is, gerezen is en gaar is. Test met een satéprikker, die moet er schoon en droog uitkomen. Laat helemaal afkoelen in de vorm, de taart zal een beetje inzakken.
5. Terwijl de taart in de oven staat kun je de siroop klaar maken. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat ongeveer 7 - 10 minuten koken tot de inhoud  tot een derde is geslonken en stroperig is geworden. Laat afkoelen.
6. Haal voor het serveren de taart uit de vorm en lepel de siroop erover. Je kunt de taart serveren met nog wat crème fraîche.

Bron: "World kitchen", Gordon Ramsay.

Wij vonden het een lekkere luchtige taart, heerlijk samen met de citrussiroop.  Je moet wel echt Turkse of Griekse yoghurt gebruiken, daar zit meer vet en minder vocht in en gaat daarom niet schiften als het verwarmd wordt. Ik vind het wel een taart om als dessert te serveren.

11 opmerkingen:

Marian zei

Hmm, lekker! Ik heb Wereldkeuken van Gordon Ramsay ook en heb er vanmorgen ook uit gekookt :-). Deze taart lijkt me erg lekker!
Heb je de yoghurt niet laten uitlekken dan?
Dat schrok me namelijk een beetje af aan het recept...
Groetjes,
Marian

Anoniem zei

Dit ga ik morgen meteen maken.Lijkt me heerlijk;)

Caroline Brouwer zei

Hoi Marian,
Ik heb de Engelse editie en zie nu dat je strained natural Greek yoghurt moest gebruiken. Dat strained heb ik over het hoofd gezien, maar het gaat dus ook prima met Griekse yoghurt, die je niet uit hebt laten lekken. Ik denk dat de taart daardoor bij mij ook lekker luchtig was.
Fijn weekend, Caroline

anne zei

die Griekse en Turkse yoghurt is al "strained" als je die koopt.Die hoef je dus niet meer te laten uitlekken want hij is al veel vaster dan onze yoghurt.

Caroline Brouwer zei

Bedankt Anne, dat dacht ik al, want er zit minder vocht in.

Aan tafel met Tanja zei

Hoi Caroline, dit lijkt me een supertaart. Ik ga het zeker maken.

Simones Kitchen zei

O wat ziet dit er lekker uit zeg... Mmm, ben gek op dit soort taarten! Klinkt ook meteen gezond he als er yoghurt in zit vind je ook niet?

Caroline Brouwer zei

Inderdaad Simone en dan ook nog eens al dat fruit erbij, dat kan niet anders dan super gezond zijn;-)

Anoniem zei

Gisteren gemaakt. Erg lekker. De man vond de taart iets te zacht / neutraal van smaak. Ik probeer een volgende maal banaan bij het deeg. Want hij wordt zeker nog eens gebakken.
Anna

Anoniem zei

Het idee was erg leuk, maar ik vond de substantie iets te zacht. Had meer een soort cake verwacht maar hij was bij mij iets te luchtig. Wel een frisse smaak.

Unknown zei

Heb die taart gemaakt en is goed gelukt het moet wel volle Griekse yoghurt gebruiken en niet laten uitlekken. Die bevat geen vocht als ke de juiste youhurt gebruikt. Heb wat amandelextract toegevoegd aan de deeg smaakt heerlijk