Ingrediënten:
- 230 g verse dadels, ontpit en klein gesneden
- 1 tl bakpoeder, gezeefd
- 4 el extra vergine olijfolie
- 220 g fijne kristalsuiker
- 1ei
- 1 tl kaneel (optioneel)
- 100 g walnoten, fijngehakt (niet te fijn)
- 225 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180'C.Vet een cakevorm van 25 x 10 cm in en bekleed de bodem en twee zijkanten met overhangend bakpapier (zodat je de cake er later zo uit kunt tillen).
2. Doe de kleingesneden dadels met het bakpoeder en de olijfolie in een grote kom en overgiet ze met 250 ml kokend water. Laat ze 15 minuten wellen, het bakpoeder gaat een beetje bruisen.
3. Klop in een andere kom de suiker met het ei dik en romig. Roer de walnoten en het zelfrijzende bakmeel erdoor. Voeg dit mengsel toe aan de dadels met het vocht en roer alles goed door.
4. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake 55 min. of tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt.
5. Laat de cake 5 min. afkoelen in de vorm, stort dan op een rooster en laat volledig afkoelen.
6. Snijd de cake in plakken, bestrijk evt.met boter en besprenkel er wat honing over. (niet echt nodig, de cake is zo al erg lekker).
Bron: "Delicious", december 2011
Nadat ik de kerstcake met dadels had gemaakt en wat zo goed bevallen was, wilde ik deze cake uit de Delicious ook meteen uitproberen. Het is een héérlijke smeuïge cake geworden en de walnotenstukjes combineren erg goed met de dadels. Gebruik wel lekkere dadels, niet die gedroogde uit pakjes en zakjes. Ik heb bij de AH verse dadels gekocht, die zitten in een plastic bakje en liggen bij het fruit. Ik heb extra nog een theelepel kaneel door het beslag gedaan, wat het erg lekker maakt. Ook dit is een recept dat ik vaker zal maken!
12 opmerkingen:
Wat heeft die cake een mooie golvende vorm. Nog nooit zo'n bakvorm gezien eigenlijk.
Hallo Blondie,
Dat is een siliconenvorm van Tupperware.
gr. Caroline
k zag ze inderdaad gisteren bij de appie liggen...shiii had ik ze nu maar meegenomen ;-)
De cake lijkt me heerlijk !
Lijkt me een heerlijk recept... ik heb dadels nog nooit gebruikt in gebak, dit recept brengt me wel in de verleiding!
Groetjes en fijn weekend,
Marian
Wat grappig: deze cake viel me niet zo op in de Delicious, maar na deze post staat ie op m'n te-proberen-lijstje: ziet er heerlijk uit!
@Denise, je zult geen spijt krijgen, de cake is heerlijk!
4 eetlepels ? olijfolie neem ik aan?
Nog nooit een cake met olijfolie gemaakt. Ik ben benieuwd hoe die smaakt: ik hou in ieder geval van dadels.
@Anneke, het moet inderdaad 4 el olijfolie zijn. Ik maak wel vaker cakes met olijfolie of zonnebloemolie, smaakt voortreffelijk, in feite proef je er niet veel van. Je moet er wel een nemen met niet zo'n uitgesrpoken smaak. Probeer deze cake maar eens, is ontzettend lekker!
groeten, Caroline
Ik heb h'm gisteren gemaakt, maar dan met appel ipv dadels en koekkruiden ipv kaneel. Ook heb ik er een extra ei doorheen gemixt voor een nog luchtiger resultaat.
Hij was werkelijk HÉÉRLIJK!!!
Ik heb deze cake nu in de oven staan en kom er nu achter dat ik de kaneel vergeten ben en dat leek me juist zo lekker. Ben erg benieuwd hoe deze cake zal smaken.
Jammer Anna, maar zonder kaneel ook lekker smaken hoor!
Net gemaakt en hij is heerlijk! Bedankt voor het recept :)
Een reactie posten