Ingrediënten:
- 3 eieren
- 1½ dl plantaardige olie
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 300 g zoete aardappel, geschild en geraspt
- 100 g pecannoten, fijngehakt (of walnoten)
- 180 g zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- ½ tl versgeraspte nootmuskaat
- ½ tl mixed spices of koekkruiden
- een broodvorm van 13 x 23 cm (of kleine cakevorm)
- 50 g rozijnen (optioneel)
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 150' C boven-en onderwarmte. Vet de vorm in met olie en beleg de zijkanten met overhangend bakpapier, zodat je de cake er later zo uit tilt.
2. Klop de eieren in een grote kom los en voeg de olie, suiker, geraspte zoete aardappel (rauw) en gehakte pecannoten toe en eventueel rozijnen (erg lekker erin).
3. Zeef de droge ingrediënten in een mengkom en schep ze met een houten of metalen lepel door het eimengsel tot het goed vermengd is.
4. Giet het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake 1 - 1¼ uur in de oven tot een in het midden gestoken satéprikker er droog en schoon uitkomt.
5. Laat de cake 5 minuten in de vorm staan en stort daarna op een rooster om helemaal af te laten koelen. (ik proefde het kapje toen het nog een beetje warm was en dat was zalig!)
Bron: "Uit de oven" Rachel Allen.
Als ik een recept zie met een bijzonder ingrediënt, moet ik het uitproberen, zo ook deze cake. In het boek noemen ze dit een brood, maar ik vind het meer een cake. De cake is ontzettend lekker, doet een beetje denken aan wortel-of pompoencake. De zoete aardappel maakt de cake smeuïg en zoet, geeft een milde smaak en een mooie oranje kleur. Er zijn twee soorten zoete aardappel, de witte en de roze (of oranje). De roze variant bevat meer ßcaroteen. Hier vind je meer informatie over de zoete aardappel.
29 opmerkingen:
Lekker! Vind zoete aardappel echt heerlijk; doet het goed in zoete baksels inderdaad!
Wat een spannend recept! Ik heb nog nooit zoete aardappel geprobeerd in gebak, maar je cake ziet er heerlijk uit!
Groetjes
Marian
Hoi Marian,
Je moet het maar eens proberen, dit is zo'n héérlijke cake!
groetjes, Caroline
En laat ik nu net zoete aardappel in huis hebben ! Alleen geen pecan noten, maar zouden walnoten of hazelnoten ook een goed alternatief kunnen zijn?
Groetjes, Jessica
Hallo Jessica,
Walnoten gaat ook heel goed, staat ook in mijn recept.
Succes, de cake is zalig!
groetjes, Caroline
Hij is inderdaad heerlijk de cake. Ik heb hem vanmiddag gemaakt en hij is nu lekker warm. De kinderen vinden hem ook lekker.
Groetjes, Jessica
Wat leuk dat je het mij laat weten, Jessica. Geniet er maar van samen.
groetjes, Caroline
De vroege-ochtend-cake! Hij ziet er heel anders uit dan verwacht, maar wel erg lekker.
Looks so yummy and moist :).
Ook ik heb nog nooit een cake of brood met zoete aardappel gemaakt, maar dit ziet er heerlijk en ambachtelijk uit. Ik ga het zeker een keer maken.
Ziet er zeer lekker uit en aangezien ze het een brood noemen, vind ik het een leuk idee om te serveren bij het ontbijt.
Lekker vullend en 'gezond'.
Dit lijkt me een heerlijk cakeje! Die gaan we proberen!
Hi caroline, het was echt heerlijk... dus deze cake is ook goed in te vriezen.
HoI Caroline,
Ik heb hem gisteren gemaakt en net een stukje op als ontbijt :-).
Hij is echt heerlijk, je had gelijk! Ben echt blij dat ik hem heb uitgeprobeerd.
Mag ik hem, met een link naar jouw blog natuurlijk, op de mijne zetten?
Groetjes
Marian
@Marian, natuurlijk mag dat! Ben blij dat je hem lekker vond. Ik ga hem morgen ook weer maken om iemand cadeau te geven.
groeten, Caroline
Hallo Caroline,de kruiden die je gebruikt zijn dat de chinese 5-spices van Verstegen? de kruiden zijn peper,anijszaad,kruidnagel,venkelzaad ,kaneel.
Groetjes Esther.
Ik heb het boek van yotam ottolenghi ook gekocht! geinspireerd door jouw blog.
Hallo Esther,
Nee, dat is wat anders. Mixed spices zijn Engelse kruiden, daar zit in: koriander, kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en dille. Ik heb het bij een delicatessenwinkel gekocht. Als je het niet kunt krijgen, kun je het beste vervangen door speculaas-of koekkruiden. Leuk dat je Ottolenghi ook gekocht heb, ik ben een groot fan van zijn recepten, zoals je gemerkt hebt.
groeten, Caroline
Op het blog van Marian van avonturen in de keuken vond ik het recept van deze cake. Ik heb hem gemaakt en vond hem erg lekker. Hij moest bij mij wel zeker 1,5 uur in de oven en toen twijfelde ik nog of hij wel gaar was, want hij was best klef. Maar nogmaals, wel erg lekker.
@Martine, zo zie je iedere oven is weer anders.
Hoi Caroline, vandaag deze cake gemaakt. Hij heeft wel 1 uur en 40 min in de oven gestaan voordat de sateprikker er wat droog uitkwam. De cake was nogal erg vochtig en nauwelijks gerezen, jammer genoeg. Het leek echt niet op jouw cake. De smaak echter was inderdaad superlekker. Ik houdt hem maar als dessert, opgediend met een bolletje kaneelijs.
Groetjes,
Sylvia
Hallo Sylvia,
Ik begrijp niet waarom jouw cake zo vochtig is gebleven. Ik heb deze cake nu drie keer gemaakt en geen problemen gehad. Jammer, maar gelukkig smaakte hij wel goed.
groeten, Caroline
Hoi Caroline,
Ik heb de cake al een paar keer gemaakt nu en de smaak is heerlijk! Had wel net als Sylvia een vochtige cake. De laatste keer heb ik er wat bakpoeder door gedaan en dat was de oplossing voor mij.
Groeten, Akkelien
Hallo Caroline,
Ik volg al een tijdje je blog met veel plezier. Ik vind het altijd leuk om je persoonlijke mening onder het recept te lezen.
Ik heb vandaag de cake gemaakt en die is heerlijk.
groeten Sieni
@Sieni, leuk dat je me volgt en dit is inderdaad een héérlijke cake! Dank voor je reactie, groeten, Caroline
Hallo Carolien,
Kun je de basterdsuiker ook vervangen door kokosbloesemsuiker?
Het lijkt me een lekkere cake, ik wil het graag maken.
Ik heb geen enkele ervaring met kokosbloesemsuiker. Weet alleen dat het erg duur is en er was laats een programma, ik geloof van Radar, dat het helemaal niet beter is dan gewone suiker, alleen maar slecht voor je portemonnee!
Erg lekker! Bedankt voor het delen. Ik heb de cake gemaakt met speltmeel en kokosbloesemsuiker.
Dag Caroline,
Ik wilde wat zoete aardappelen poffen in de oven voor mijn slaatje, maar ben ze vergeten in de oven ... het was dus puree. Dan maar snel een receptje met zoete aardappel gezocht op je blog en ik kwam hierop uit. Ik heb de aardappelen in pureevorm toegevoegd ipv geraspt en ook zo was de cake overheerlijk :). Bedankt voor al die lekkere recepten, leuke comments en prachtige foto's. Hopelijk blijft je blog nog lang bestaan, want ik vind hem super!
Binnenkort komt een vriendin eten die vegetariër is en dan staat pompoen met pistachepesto en feta op het menu van Ottolenghi, wiens heerlijke recepten ik dankzij jouw blog ook leer kennen.
Bedankt dus :).
Groetjes,
Ann Valérie
Dank voor je lieve reactie Ann Valérie! Ik heb even een blogdipje, maar er komen vast nog meer recepten hoor. Maar even in een wat lager tempo!
groetjes, Caroline
Een reactie posten